Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Pytanie tylko, czy Metriaclima ma swój rewier i jest w stanie się obronić. Loriae to niezły gagatek i jeśli dokucza terytorialnej rybie, to niestety, nie ma takiej opcji, aby pokazała swoje piękno.

Opublikowano

To narazie zostaje obsada jak niżej. I zaczynam zarybiać też w tej kolejności. Ryby będę chciał kupić już w konkretnych układach więc będą nieco podrośnięte. Czy może brać maluchy bo łatwiej dotrą się jak będą od małego?

1. Chindongo demasoni Pombo Rocks  3+7 albo 4+8

2. Metriaclima sp. „msobo” Magunga 2 + 6

3. Pseudotropheus Acei itungi/nwara/luwala - który żeby obsada nie była za jasna/ciemna? Ile i jaki układ 2+6 będzie ok?

4. Labeotropheus trewavasae - pytanie który? Jeśli Acei Luwala to pewnie jakiś ciemniejszy MC a jeśli Acei Nwara/Itungi to wtedy Thumbi West Tu planuję 1+3 albo 2+4-5, będzie ok?

Co na to powiecie? Przy korycie się dogadają? Nie będzie za jasno/ciemno za żółto/niebiesko? Pytania infantylne ale doświadczeń z tymi rybami mam zero więc chciałbym poznać Wasze zdanie.

Opublikowano

Jak już pisałem, ok. 40 ryb w takim akwarium, to za dużo. Weź demasoni, acei i któryś z pozostałych gatunków. Ja bym na Twoim miejscu wziął kulfona. Zaczynasz dopiero przygodę z Malawi, a kulfon jest trochę spokojniejszym gatunkiem. Dietą też bliżej mu do demasoni. 

Kup te demasony w takiej ilości, acei ze 12szt i trewavasae w układzie 2/3x5.

• Lubię to 2
Opublikowano

Pomyśl nad obsadą dwugatunkową, a mianowicie:

- Chindongo Demasoni 4+8

- Metriaclima sp. „msobo” Magunga 2 + 8

Uważam że na początek te dwa gatunki w zupełności wystarczą, a później zawsze będzie możliwość dołożenia kolejnych. Startując z 4 gatunkami będziesz chciał dołożyć 5, a później 6 itd. 

• Lubię to 1
Opublikowano

To powiedzcie mi jeszcze gdzie kupię dobre jakościowo Msobo i Demasoni? Najchętniej podrostki tak żeby można było ustalić płeć. Jest sens sprowadzać takie ryby z zagranicznych hodowli albo szukać WF/F1? A może lepiej iść w maluchy bo lepiej się dotrą między sobą w akwa.

Te z mojego źródła podjadę i obejrzę dziś albo jutro ale w razie czego chcę mieć alternatywę.

Opublikowano
W dniu 4.10.2020 o 21:12, Bezprym napisał:

Będzie okazja w Pokrzywnej o tym porozmawiać z Markiem. Tomek @Aqua-Dreamsma obydwie odmiany więc dobrze by było gdyby tu się wypowiedział o nich. 

Niestety nie będzie mnie w Pokrzywnej.

Przepraszam, że nie wspomniałem wcześniej.

Opublikowano
1 godzinę temu, Aqua-Dreams napisał:

Niestety nie będzie mnie w Pokrzywnej.

Przepraszam, że nie wspomniałem wcześniej.

Tomku, ale nic nie stoina przeszkodzie byś wypowiedział się na temat obu odmian na forum😉

• Lubię to 1
  • 4 tygodnie później...
Opublikowano (edytowane)

Akwa dojrzało, demasony i msobo już w drodze. Które kulfony do nich dobrać Thumbi West/Zimbabwe Rock  /Marmelade Cat?  Najchętniej wziąłbym Thumbi West z samiczkami OB tylko gdzie takie dostać...

A gdyby tak wziąć Thumbi West i MC? Jest szansa, że takie połączenie będzie dobrze funkcjonować?

Za dużo wśród tej mbuny gatunków, rodzajów i odmian, trzeba było brać skalary i ziemiojady to nie byłoby tylu dylematów 🤣

Edytowane przez Sarar