Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Myślę że to już najwyższy czas aby się upewnić czy dobrze kombinuje sobie w głowie z obsadą. Jestem świadomy, że to mały zbiornik i powinienem skupić się na jednym gatunku. Temu chciałbym się zapytać bardziej o ilość ryb, niż ilość gatunków. Chce postawić na, chyba najpopularniejsze w tych litrażach Chindonogo Saulosi.

Czy układ 1+3/4, lub 1+5/6 będzie odpowiedni?

Czy zaryzykować i postawić na układ 2+6/8, gdzie może być już trochę za ciasno, ale liczyć na to że w przyszłym roku żona zgodzi się na ciut większe akwarium (salon jest duży bo ok. 25m², ale zostało mało miejsc na akwarium, więc mam do dyspozycji małą wnękę między ścianką z ledami a biokominkiem, który wisi na środku ściany) 120x50x50.

Ew. może jakiś inny gatunek mbuny?

Wysłane z mojego Redmi Note 9 Pro przy użyciu Tapatalka

Opublikowano
5 godzin temu, nsp napisał:

Ew. może jakiś inny gatunek mbuny?

Co prawda sam nie czuję się na siłach, żeby pomóc, ale tematów jakie ryby do 200 litrów jest na  forum sporo ;)

Może coś Cię zainteresuje, ewentualnie sam poszperaj:

Opublikowano

Rozumiem. Także zostańmy przy Saulosi. Zostaje kwestia ilości. Na co mam się nastawiać.

Wysłane z mojego Redmi Note 9 Pro przy użyciu Tapatalka

Opublikowano
1 minutę temu, nsp napisał:

Zostaje kwestia ilości.

Jeżeli mogę doradzić to pytaj @egon44.

To jego odpowiedź w sprawie obsady zbiornika 100x40x63: 

Ja w swoim zbiorniku (100x40x50) aktualnie mam Chindongo saulosi i Tobie z czystym sumieniem mogę polecić ten gatunek.

Jeśli zdecydowałbyś się na jeden gatunek(w tym przypadku Chindongo saulosi) to brałbym na początek minimum 15 szt maluchów. 

Aby wszystko w miarę dobrze funkcjonowało,to przede wszystkim musisz dużą uwagę skupić na aranżacji zbiornika. Tutaj mam na myśli to,aby zapewnić dużą ilość kryjówek dla ''dorosłych ryb'' ,aby znalazły schronienie przed agresywniejszymi osobnikami.Jeśli spełnisz ten warunek to będziesz się cieszył z obserwowania tego gatunku ;) 

• Lubię to 1