Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano (edytowane)

U mnie w 200x80x60 od ponad 3 lat pływają cztery Synodontisy njassae. Mam też tą rybę w 160x60x60.

W dniu 3.09.2020 o 08:42, edzzio napisał:

ile sztuk w.w gatunku do zbiornika 250x80x70 ? 

Moim zdaniem nie więcej niż liczba dobrych kryjówek (np. spód dużego modułu, szczelina między tłem strukturalnym a dużym głazem, filtr wewnętrzny, podkopane miejsce pod głazem( za nim, nie od strony frontu zbiornika) itp.

Trzeba uważać na podróbki S.njassae :

Edytowane przez tom77
Opublikowano

Mam zamiar kupić f0 z Tan-Malu bo mają w ofercie. Czyli 3-4 będzie ok bo kryjówek to jakoś w moim zbiorniku wielkiej ilości nie ma na chwilę obecną. Czyli 1 kryjówka na 1 osobnika tak.

Opublikowano
13 godzin temu, edzzio napisał:

Czyli 1 kryjówka na 1 osobnika tak.

Tak, ale pod warunkiem, że kryjówki są naprawdę dobre (przykłady podałem w poprzednim poście - 4 bo w 200-tce mam 4 ryby 🙂). Jak wyjmę filtr wewnętrzny (jedną z kryjówek), to zaczyna być deficyt dobrych miejsc i  zaczynają się kłócić w całym akwarium. Spójrz na piasek podrzucony z dna.

Osobnik ze 160-tki "korzysta" z filtra wewnętrznego, woli go od szczelin między tłem strukturalnym  a dużymi kamieniami.

13 godzin temu, edzzio napisał:

Mam zamiar kupić f0 z Tan-Malu bo mają w ofercie

Są tylko WF (czy F0 - jak zwał tak zwał), bo S.njassae nie chcą się rozmnażać w niewoli). Wszystkie moje Synodontisy są z Tan-Malu.

• Lubię to 2