Jump to content

Recommended Posts

Posted

Pomimo braku talentów technicznych postanowiłem spróbować wykonać własnoręcznie wewnętrzne tło strukturalne...:-)

W swoim tle zamerzam oprzeć się na patencie Maaro78 (szacun:-)), z tą jednakże modyfikacją, że chciałbym zamiast farbą pokryć je piaskiem.

W praktyce po przygotowaniu tła chciałbym obficie pokryć je jakims "lepiszczem" a nastepnie zasypać piaskiem tak, aby po wyschnięciu uzyskać strukturę a'la piaskowiec.

Macie jakis pomysł jakiego kleju/substancji użyć, aby tło można było później włożyć tło do akwarium bez obaw o zdrowie ryb??

Bedę wdzięczny za wszelkie dobre pomysły..

Posted

Próbowałem robić coś podobnego, niestety wyglada beznadziejnie, ja nakładałem piasek na silikon, tło takie wygląda nieciekawie i po jakimś czasie wywaliłem coś takiego z akwarium.

Posted

a moze np pomalować farba taką jak Maaro tylko w kolorze jak najbliższym piasku i na mokrą farbe wysypać piach i tak pozostawić do wyschnięcia??

Posted
na silikonie to pewnie rzeczywiście nie bardzo... a może jakiś klej??

posypując wilgotny silikon piaskiem przykryłem całe tło, natomiast słabo wyglądała struktura.

Posted
a moze np pomalować farba taką jak Maaro tylko w kolorze jak najbliższym piasku i na mokrą farbe wysypać piach i tak pozostawić do wyschnięcia??

A może lepiej by było dać jako ostatnią warstwę CR65 o konsystencji bardzo żadkiej zmieszanej z barwnikiem, który dał by tej warstwie odpowiedni kolor pod skruszony piaskowiec i po nałożeniu tej warstwy posypać ją tym pyłem czy jak kto woli drobno pokruszonym piaskowcem

Posted
na silikonie to pewnie rzeczywiście nie bardzo... a może jakiś klej??

posypując wilgotny silikon piaskiem przykryłem całe tło, natomiast słabo wyglądała struktura.

ale strukture tła robiłeś z silikonu czy pokrywałeś gotowe tło silikonem??