Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Witam!

W niedługim czasie planuję zakup pompy cyrkulacyjnej ale w żaden sposób nie mogę dokonać wyboru( nigdy nie miałem z tym styczności i nie mam o tym zielonego pojęcia).Nie wiem jakiej mocy ma być i firmy dlatego proszę o opinie. moje akwa to 200l.Z góry dziękuję za pomoc

Opublikowano

Podstawowe pytanie: co chcesz uzyskać wkładając taką pompę do baniaka?

Jeśli tylko ruch wody to Koralia wystarczy , ale dałbym 2 lub 3.

Te pompy mają to do siebie , że mają duży przepływ , ale szerokim strumieniem i w niewielkiej stosunkowo odległości od wylotu , strumień wodny zanika.

Jeśli chcesz zaś zrobić imitację prądów wodnych , zastosuj pompę o wąskim wylocie:)

Opublikowano
Podstawowe pytanie: co chcesz uzyskać wkładając taką pompę do baniaka?

a co można uzyskać? generalnie do czego służy taka pompa? do imitowanie prądów wodnych?

Opublikowano

po części tak, w akwarystyce morskiej niektóre stworzenia muszą to mieć, ale w tym fachowcem nie jestem, w akwarium Malawi pompy poruszajac taflą wody napowietrzają zbiornik, a efekt ten można spowodować poprez np wylot filtra wewnętrznego (mechanicznego) czy wylot z kubełka, pompę taką zastosowac u nas można gdyby filtr za mało dawał i były strefy w akwarium gdzie tego ruchu wogóle nie ma.

Opublikowano
można też dla dobrego samopoczucia ryb szczególnie kilka rozlokowanych i działających zamiennie (zmienne pływy)

czysta frajda...

ale niestety kolejne urządzenia w akwarium, którym jestem przeciwny

Opublikowano

Można użyć zwykłych pomp cyrkulacyjnych np. Tunze nano stream , są nawet do nich obudowy imitujące wiernie skałę, można też sobie zafundować Wave box do wytwarzania fali w akwarium, do wyboru , do koloru:)))

W sumie chodzi o imitację naturalnych warunków.