Skocz do zawartości

Woda parametry + glony?

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano (edytowane)

Cześć,

Dzisiaj rano zadziała się dziwna sprawa, zbiornik od tygodnia ładnie stał, woda kryształ i nagle rano chyba wywaliło glony? Piasek jakby zzieleniał i takie kępki jak na zdj powstały. Dziwna sprawa jeszcze wieczorem wczoraj nie było nic z tych rzeczy. W zbiorniku jest piasek, troszkę kamieni i jeszcze chwilowo dwa kiryski. Woda jakby się zrobiła lekko zielona, poza tym na szybach to również pozakwitało. Wszystko w jakieś 10-15h. W nocy było włączone niebieskie nocne światło w akwa. Rano całe szyby były w takim nalocie, część udało mi się usunąć, przy linii piasku widać więcej.

Wczoraj woda i szyby były czyściutkie, nie mam pojęcia co się zadziało.

Parametry wody z dzisiaj, akwarium startowało tydzień temu. Co teraz z tym zrobić??

Zauważyłem teraz, że założyłem post w złej kategorii, mój błąd ale nie mogę tego teraz przenieść ani usunąć.

pH

8

NO2

0,2 mg/l

NO3

5 mg/l

NH4

< 0,05 mg/l

6B43ED3C-0AD4-4144-B679-AFD832C66733.jpeg

258B5C5A-07A5-43D4-A104-B254B7C35D3F.jpeg

2DEAFEE1-C5C5-4D51-8AC9-A8289C7ADE6A.jpeg

1C3A0C49-C77F-4E9B-A993-A992889D40E5.jpeg

Edytowane przez piotr_k
Opublikowano

To okrzemki, normalna sprawa w świeżym akwarium. Nic z tym nie rób, same znikną. Piszesz, że piasek zzieleniał ...gdzie, w którym miejscu? Możliwe, że któryś z nas nie rozróżnia kolorów bo ja tu widzę tylko lekko brązowy nalot, wspomniane okrzemki.

Wysłane z mojego SM-G950F przy użyciu Tapatalka

Opublikowano (edytowane)

W sumie to fakt, brązowe :D z oświetleniem coś kombinować? Normalnie świecić w dzień czy nie? mam 2x Aquael sunny 16W i 1x Aquael plant 16W

Edytowane przez piotr_k