Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano (edytowane)

DZień dobry. Dzisiaj zalałem swoje 375 litrów,chciałbym się dowiedzieć co jaki czas robić podmianę wody i co jaki czas używać testów    

Edytowane przez AndrzejGłuszyca
Opublikowano

Spokojnie, dopiero zalałeś więc podmian nie robisz do czasu zamknięcia cyklu azotowego. Napisz coś więcej na temat startu, jaką metodę wybrałeś, jakie bakterie i ile dodałeś, jaka pożywka dla bakterii? Zmierz sobie parametry wody na dzień startu (pH, Nh3/4, No2, No3) tak żebyś miał punkt odniesienia przy kolejnych pomiarach. Jakie testy posiadasz, od razu zaznaczę, że tylko testy kropelkowe dadzą wiarygodny pomiar. Bez tych informacji nie będziemy w stanie Ci pomóc.

  • Lubię to 4
Opublikowano

CZEŚĆ. Zalałem zbiornik ,dałem bakterie SEACHEM STABILITY do filtra głównego i bezpośrednio do akwarium , wsypałem trochę suchego pokarmu. Wodę dolewałem przez filtr  z węglowym wkładem testy JBL KROPELKOWE.Tęperature podniosłem do 28 stopni.Filtracja zewnetrzny filtr jbl 902 polączony z prefiltrem sun sun 302 i filterek wewnętrzny

  • Lubię to 1
Opublikowano

Ok. To teraz dodawaj stability zgodnie z zaleceniami producenta, pokarmu nie musiałeś dodawać, bo te bakterie są już z pożywką, ale nie szkodzi. Więcej już nic nie dosypuj i nie grzeb w akwarium, czekaj cierpliwie i rób pomiary No2 co 2-3 dni. Najpierw powinieneś zaobserwować wzrost No2. Gdy jego poziom zacznie się obniżać zacznij mierzyć No3 które powinno rosnąć. Gdy No2 spadnie do wartości nie wykrywalnych (0,025 też będzie ok) skontroluj No3 i jeśli nie przekroczy wartości 30 można wpuszczać ryby, jeśli będzie więcej wtedy przed wpuszczeniem ryb zrób małą podmiankę. I jeszcze jedno, zanim zarybisz upewnij się, że pH masz powyżej 7,5.

Wysłane z mojego SM-G950F przy użyciu Tapatalka

  • Lubię to 1
  • 2 tygodnie później...
Opublikowano

Cześć.Czy te parametry  wody idą w dobrym kierunku,bo za półtora tygodnia chciałbym zarybić.Kamienie zaczeły porastać zielone glony.              Parametry wody mam takie.                                                                                                                                                                                                            3 lipca                                                                                                                                                                                                                                                       PH-7,0                                                                                                                                                                                                                                                      NO3-1,0                                                                                                                                                                                                                                                  NO2-0,01                                                                                                                                                                                                                                                GH-3                                                                                                                                                                                                                                                   7 LIPCA                                                                                                                                                                                                                                                PH-7,2                                                                                                                                                                                                                                                     NO3-5,0                                                                                                                                                                                                                                                 NO2-0,0                                                                                                                                                                                                                                                GH-3                                                                                                                                                                                                                                                       10 I 14 LIPCA TESTY IDENTYCZNE                                                                                                                                                                                                 PH-7,4          NO3-1,0       NO2-0,2             GH-3 .Temperatura wody 28 stopni. Testy JBL kropelkowe.                                                                               

  • 3 tygodnie później...
Opublikowano

CZEŚĆ.Zbiornik ma miesiąc,parametry wody PH-7.6  NO2-NIEWYKRYWALNE   NO3-5.0     GH-3  .Chciałbym zarybić czy już można wpuszczać pyszczaki. I jedno pytanie .czy zrobić lekkom podmiane wody.

Dołącz do dyskusji

Możesz dodać zawartość już teraz a zarejestrować się później. Jeśli posiadasz już konto, zaloguj się aby dodać zawartość za jego pomocą.
Uwaga: Twój wpis zanim będzie widoczny, będzie wymagał zatwierdzenia moderatora.

Gość
Dodaj odpowiedź do tematu...

×   Wklejono zawartość z formatowaniem.   Usuń formatowanie

  Dozwolonych jest tylko 75 emoji.

×   Odnośnik został automatycznie osadzony.   Przywróć wyświetlanie jako odnośnik

×   Przywrócono poprzednią zawartość.   Wyczyść edytor

×   Nie możesz bezpośrednio wkleić grafiki. Dodaj lub załącz grafiki z adresu URL.

  • Ostatnio przeglądający   0 użytkowników

    • Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.


×
×
  • Dodaj nową pozycję...

Powiadomienie o plikach cookie

By using this site, you agree to our Warunki użytkowania.