Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Za filtrację w moim akwarium odpowiada filtr Aqua Nova nfc1500 z prefiltrem sunsun hw 603. W kubełku jest w czterech koszykach gąbka , coralit, ceramika i na górze włókninia.  W prefiltrze są standardowe będące na wyposażeniu trzy gąbki oraz u góry włóknina jbl. Zasys i wylot filtra jest po tej samej stronie, także cyrkulator Tunze 6045 jest po tej stronie co zasys i wylot filtra. Ponieważ w domu mam jeszcze jeden filtr  Aqua Nova tylko model ncf 1200 zastanawiam się czy nie podłączyć go wsadzając do środka tylko gąbki i włókninę. Moje pytanie jest czy wtedy zasys i wylot tego drugiego kubełka dać po drugiej stronie czy wszystkie wyloty i zasysy po tej samej stronie?  A może zbędne jest podłączanie tego drugiego filtra? Chociaż z drugiej strony dodatkowa filtrcja nie zaszkodzi. Doradźcie  mi proszę.

Opublikowano

Czy może do tego drugiego filtra wsadzić oprócz gąbki i włókniny też z litr matrixa?

Opublikowano
6 minut temu, nirva napisał:

Czy może do tego drugiego filtra wsadzić oprócz gąbki i włókniny też z litr matrixa?

Za dużo nie ma co wsadzać ceramiki w jednym kuble  ci starczy :) .

Opublikowano
7 minut temu, TOMEKSIEDLCE napisał:

Za dużo nie ma co wsadzać ceramiki w jednym kuble  ci starczy :) .

Czyli same gąbki i włóknina? A zasys i wylot dać po przeciwnej stronie niż pierwszy kubełek?

Opublikowano
2 minuty temu, TOMEKSIEDLCE napisał:

Zasys  zawsze jest po przeciwnej stronie niż wylot , brud musi gonić  do zasysu .

Zasys i wylot pierwszego kubełka mam po tej samej stronie na tylnej szybie i na bocznej obok cyrkulator tunze 6045( jak widać na zdjęciu) i kupki krążą dookoła do zasysu. Teraz chcę dodać drugi kubełek jak pisałem w pierwszym poście i myślałem żeby zasys i wylot dać na tylną szybę po drugiej stronie niż zasys i wylot z pierwszego kubła.

IMG_20200728_175907.jpg

Opublikowano (edytowane)

Podłączyłem dzisiaj drugi kubełek. Na chwilę obecną moja filtracja to Aqua Nova NCF 1500 ( w koszach ceramika, coralit i włóknina) z prefiltrem HW 603 i drugi kubełek Aqua Nova NCF 1200 w koszach gąbki i włóknina. Jeden kubełek zasys i wylot na tylnej szybie z prawej strony, drugi kubełek zasys i wylot tylna szyba po lewej stronie.

Edytowane przez nirva