Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Cześć. Dzisiaj zalałem zbiornik, podłączyłem filtry, Fluval 405 ,( bardzo cichutki), no i FX6 strasznie rzęzi aż na końcu mieszkania go słychać. Filtr był czyszczony,wirnik również. Jak myślicie czy to już koniec wirnika? Miał ktoś taki problem?

Opublikowano

Ja mam FX 6 i na początku też był słyszalny ale postawiłem go na podkładzie od paneli i jest spoko (bardziej słyszalne było jego drganie niż praca wirnika)

Opublikowano (edytowane)

Najszybciej stwierdzisz czy to defekt pompy czy po prostu drgania, o ktorych wspomniał kolega wyżej jeżeli podczas pracy podnoesiesz filtr do góry, jezeli bedzie cichy to masz odp., że wystarczy go postawić na czymś pochłaniającym drgania. U mnie stoi na styropianie i jest cicho. 

Edytowane przez BombeL
Opublikowano

Czy stoi czy jest podniesiony to buczy tak samo. Teraz pytanie czy szykować się na zakup całej pompy czy kupić tylko wirnik...

Opublikowano

Rozebrałem pompę kawałek kamienia był w wirniku. Teraz chodzi ciszej ale i tak nie jest to cisza... Widać już wytarcia wirnika i luz osiowy, chyba że one tak mają.

• 1 miesiąc temu...
Opublikowano

Nie mają :) FX6 pracuje cicho, sprawdź jeszcze czy wąż nie rezonuje Ci o zbiornik, pokrywę, szafkę - Pompa FX-a ma dużą moc i węże trochę pod wpływem prądu wody drgają.