Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Witam, jak w temacie. Czy Kaskada Seachem Tidal może być przy wymiarach dna 100x50? Filtr ma max. przepływ 1500l/h, a pojemność filtracyjna wynosi...1,9l. Pozdrawiam

Opublikowano
42 minuty temu, eljot napisał:

Ta kaskada jako filtr biologiczny jak najbardziej da radę ale nie wiem czy zapewni odpowiednią cyrkulację.

...dlatego plan mam taki, że na zasys pójdzie gąbka, a na przeciwną stronę baniaka niewielki cylkulator np. Hydor Koralia...

Opublikowano
W dniu 27.07.2020 o 17:58, Pawel1586 napisał:

...dlatego plan mam taki, że na zasys pójdzie gąbka, a na przeciwną stronę baniaka niewielki cylkulator np. Hydor Koralia...

Witaj!

Plan dobry,bo Hydor by podniósł zanieczyszczenia z dna,które potem zassała by kaskada.

Tylko nie wiem czy kaskada Cię zadowoli. Gadałem z kolegami z poza tego forum,którzy posiadają/posiadali tą kaskadę i większość z nich pisała ,że kaskada strasznie buczy.Zapewne drgania są spowodowane tym,że kaskada opiera się na krawędzi szyby,oraz szybach. 

Opublikowano
16 godzin temu, egon44 napisał:

Witaj!

Plan dobry,bo Hydor by podniósł zanieczyszczenia z dna,które potem zassała by kaskada.

Tylko nie wiem czy kaskada Cię zadowoli. Gadałem z kolegami z poza tego forum,którzy posiadają/posiadali tą kaskadę i większość z nich pisała ,że kaskada strasznie buczy.Zapewne drgania są spowodowane tym,że kaskada opiera się na krawędzi szyby,oraz szybach. 

Hej, obecnie w mniejszym akwarium mam Tidal'a 55 i jest niesłyszalny, wiadomo kaskada trochę "pluska" ale to normalne. Dzisiaj byłem w sklepie i sprzedawca doradzał mi 110 tkę. Liczę się z tym, że pompa o przepływie 1500 (Tidal 75) lub 2000 (Tidal 110) będzie głośniejsza, tylko zależy jak bardzo😁 Zakup jeszcze przede mną, także muszę się zastanowić. A propos mechanika... Myślicie, że obejdzie się bez niego? Czy jednak włożyć coś o przepływie 1000l/h np?

Opublikowano
W dniu 29.07.2020 o 13:40, Pawel1586 napisał:

A propos mechanika... Myślicie, że obejdzie się bez niego? Czy jednak włożyć coś o przepływie 1000l/h np?

Tutaj zamiast mechanika pomyślałbym lepiej o falowniku,który tak jak wcześniej pisałem zmiecie syf z dna do zasysu kaskady.