huk7 Opublikowano 26 Lipca 2020 #1 Opublikowano 26 Lipca 2020 (edytowane) Witam wszystkich, Potrzebuję pomocy w tym jak "wyleczyć" Pyszczaka odmiany Chindongo Saulosi. Otóż jeden osobnik najwyraźniej połknął za dużo granulatu (Tropical Soft Line Herbivore) i coś go "przytkało", bo nie nie je od kilku dni i szuka raczej ustronnego miejsca do postoju. Samiec ten odgania inne ryby ale nie jest tak energiczny jak wcześniej, nie podchodzi do pokarmu z innymi rybami i dosyć często wykonuje powiedzmy faliste ruchy tułowiem - jakby z czegoś się otrząsał i nie, nie jest to kac Przypuszczam, że coś zaatakowało jego układ pokarmowy i zastanawiam się czy istnieje jakaś kuracja, która mogłaby mu pomóc? Edytowane 26 Lipca 2020 przez huk7
Artur67 Opublikowano 26 Lipca 2020 #2 Opublikowano 26 Lipca 2020 Jakie masz podłoże w zbiorniku? Karmię tym pokarmem od bodajże 2017 i nigdy się z czymś takim nie spotkałem (również Saulosi)
SlavekG Opublikowano 26 Lipca 2020 #3 Opublikowano 26 Lipca 2020 Dobrze by było jakbyś pokazał jakieś fotki a najlepiej filmik. Całkiem możliwe że to przytkanie a może i bloat ale bez większej ilości danych ciężko coś powiedzieć. Podstawowe parametry jak NO2, no3 i PH też by się przydały. 1
huk7 Opublikowano 27 Lipca 2020 Autor #4 Opublikowano 27 Lipca 2020 23 godziny temu, Artur67 napisał: Jakie masz podłoże w zbiorniku? Karmię tym pokarmem od bodajże 2017 i nigdy się z czymś takim nie spotkałem (również Saulosi) Piasek kwarcowy "biały". A jakie to może mieć znaczenie?
SlavekG Opublikowano 27 Lipca 2020 #5 Opublikowano 27 Lipca 2020 3 godziny temu, huk7 napisał: Piasek kwarcowy "biały". A jakie to może mieć znaczenie? Nie zajmuj się piaskiem tylko odpowiedz na moje pytania.
huk7 Opublikowano 27 Lipca 2020 Autor #6 Opublikowano 27 Lipca 2020 Sprawa rozwiązana dzięki telefonowi do Hodowli z Augustowa. Dzięki wszystkim za nie-pomoc 1
Andrzej Głuszyca Opublikowano 27 Lipca 2020 #7 Opublikowano 27 Lipca 2020 30 minut temu, huk7 napisał: Dzięki wszystkim za nie-pomoc Bardzo sarkastyczne to brzmi. Nie bierzesz pod uwagę ,że jednak koledzy chcieli Ci pomóc. No cóż..ale fajnie ,że jednak problem rozwiązałeś z korzyścią dla ryb. W związku z tym temat zamykam.
Rekomendowane odpowiedzi