Skocz do zawartości

Poszukuję krytyka akwarystycznego na temat Malawi

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Witam, 

Prowadzę swoje akwarium przez 1,5 roku i poziom zdobywanej przeze mnie wiedzy na ten temat zatrzymał się. Wiadomo, mógłbym czytać tony wypowiedzi na forum czy też książki ale powoli ta wiedza się miesza. Czasem jedna wypowiedź przeczy innej, a która jest poprawna - nie wiem.  

Jak się w coś wkręcę to chętnie dążę do doskonałości (czymkolwiek ona jest). Tym samym chciałem zadać pytanie, czy znajduje się na forum osoba z dużą wiedzą na temat akwarystyki Malawi i chciałaby spotkać się przy moim zbiorniku? 

Chciałbym na luźno podyskutować i wysłuchać kogoś z innej perspektywy. Ja jestem już ukierunkowany i ciężko czasem stanąć obok i spojrzeć na to zupełnie inaczej. Stąd poczułem potrzebę żeby ktoś skrytykował z uzasadnieniem bądź pochwalił z uzasadnieniem moje akwarium. 

Jeżeli chodzi o warunki przyjazdu - ustaliłbym je już osobiście jeżeli jakakolwiek osoba wykazałaby chęć. 

Zbiornik znajduje się w Karpicku obok Wolsztyna - woj. Wielkopolskie. 

• 2 tygodnie później...
Opublikowano

Dobrze, postaram się to zrobić najlepiej jak potrafię, byłbym bardzo wdzięczny za podpowiedzi na moje wątpliwości które załączę na końcu. 

Załączam opis mojego akwa z 19 września 2019 - za dużo się nie zmieniło. 

Akwarium 600l  (200/50/60)

Podłoże:

• ok. 40kg białego piasku kwarcowego o gradacji 0,1-0,5mm 
  • ok. 105kg wapienia filipińskiego

Filtracja:

Eheim Professional 3 2080

• 1,5 l Matrix
  • 2 l ceramiki
  • 500 ml Phosguard
  • 200ml Purigen
  • Wata Symec
  • 2 gąbki różnej gradacji

Eheim Proffesional 3 2075

• 2l ceramiki
  • 2 gąbki różnej gradacji 
  • Wata Symec

Oświetlenie:

•  Świetlówka Hagen Power-Glo 30W 

Obsada: 

• 23 Chindongo Saulosi Coral
  • 21 Labidochromis Chisumulae Chisumulu
  • 14 Labidochromis Hongi Super Red 

Tło:

• Czarna folia

Trochę opisu żeby naświetlić codzienność tego akwarium. Wrzucę różne zdjęcia żeby pomogły zobrazować sytuację. 

Ryby karmione 3 razy dziennie z automatycznego karmika. Mieszanka O.S.I Cichlid Flakes, Fishmagic wybarwiający i Fishmagic spirulina. 

Nie są ani otyłe ani wychudzone, chętnie skubią glony, nie są płochliwe, wszystkie chętnie podchodzą do jedzenia, za dnia raczej spokojnie pływają sobie między kamieniami, czasem się trochę pogonią - nic nadzwyczajnego. 

Nie widać wśród nich agresora, który zamęczałby inne. Generalnie od 1.5 roku zdechły 3 ryby, które od początku wyglądały słabiej. W mojej ocenie - zdrowe stadko. 

Wodę podmieniam raz w tygodniu ok. 30% - do czego dokładam 30ml bakterii seachem, sole też z seachem - ok. 20g i na początku gdy miałem niższe PH dorzucałem buffor - teraz stale utrzymuje się ponad 8ph. 

Wodę dolewam z RO które składa się z mechanicznego 5mikro, węglowego, mechanika 1mikro - membrana i żywica - wymieniane według zaleceń producenta. 

20l leję do wiaderka, tam mieszam sole, bakterie z RO przy użyciu cyrkulatora - resztę dolewam na żywca do akwarium. 

Temperaturę trzymam na poziomie 21-23st zależy jak wygląda na dworze. Przy wysokiej temperaturze włączam wentylatory komputerkowe które sobie połączyłem - sprawdza się więc też chyba nie ma tu problemu. 

Problemy jakie mnie irytują i nie znalazłem na nie rozwiązania: 

1) Muszę raz w tygodniu odmulić dno, ponieważ pojawia się osad na piasku widoczny na zdjęciu, do tego NO2 i NO3 są wysokie. 

Według skali JBL'a praktycznie cały czas utrzymuje mi się 0,05 mg/l NO2 i NO3 5-10 mg/l.

61icryogpAL._AC_SL1500_.thumb.jpg.7d2d03ec9e263ed6df79d441a58c995d.jpg61urzF6BigL._AC_SL1500_.thumb.jpg.2c7a65b812b6fde061a77497e96746eb.jpg

107791835_322120845492685_1826564094677105460_n.thumb.jpg.60d1f15c807442b9205467399412cd96.jpg

2) Od dłuższego czasu ryby bardzo wolno rosną/nie rosną. Nawet nie wiem jak miałbym teraz zredukować Chisumulu czy Hongi bo najzwyczajniej mogę wyróżnić 2 samce a reszta zero wybarwienia. Ryby stoją w miejscu. 

Zdjęcia poniżej zrobione rok temu i oprócz wybarwienia Saulosi to ich wielkość i wybarwienia Chisumulu i Hongi się nie zmieniły. Na zdjęciu Hongi jeszcze nie ma bo dołożyłem je w wrześniu 2019. 

DSC_7248.thumb.JPG.8baf141fad1965533954486cb14c9bd0.JPGDSC_7306.thumb.JPG.d444a0904f5b5058c5ef3e7588351a46.JPG

To są na chwilę obecną moje dwa główne problemy - wymagane częste podmienianie wody i odmulanie dna i brak wzrostu ryb. 

Byłbym bardzo wdzięczny gdyby ktoś mógłby się odnieść do tych utrudnień. 

Opublikowano (edytowane)

..odniosę się do kilku spraw.

Akwa masz bardzo ładne ..bardzo miłe dla oka. 

Poniżej moje uwagi które znajdą u Ciebie potwierdzenie lub nie:

45 minut temu, Jedrzej napisał:

40kg białego piasku kwarcowego o gradacji 0,1-0,5mm 

Gradacja: może być problemem lub nie ale w momencie kiedy założysz dodatkowo jakiś fakownik. Teraz chyba nie masz bo nie wynika tak z opisu a na zdjęciu nie widzę. Dlaczego o tym piszę? Patrz niżej.

1) Muszę raz w tygodniu odmulić dno, ponieważ pojawia się osad na piasku widoczny na zdjęciu,

Dlatego wyżej wspomniałem o falowniku , którego zadaniem będzie spychanie odchodów w jedno miejsce czyli w stronę zasysu filtrów.

Ryby karmione 3 razy dziennie z automatycznego karmika.

Skoro masz porcje odpowiednie to spokojnie. Ale ja osobiście unikam karmienia za pomocą karmnika bo zawsze łatwo o przedawkowanie co może być też widoczne w postaci odchodów lub zalegającego pokarmu na dnie. 

do tego NO2 i NO3 są wysokie. 

Według skali JBL'a praktycznie cały czas utrzymuje mi się 0,05 mg/l NO2 i NO3 5-10 mg/l.

Ja mam  NO2  stale na poziomie 0,025. Kładę to na karb po prostu testów. Może tak być też u Ciebie  co wg mnie potwierdza to , że jednak ryby żyją. Ale tutaj byś musiał sam pokombinować i sprawdzać czy odchody nie zalegają w filtrach lub właśnie między kamieniami bo sama obecna cyrkulacja może ich nie wydmuchiwać. Dlatego warto zamontować falownik. NO3 masz OK i nie ma co o nim dalej pisać.

Wodę dolewam z RO

To jest zbędne.

Zdjęcia poniżej zrobione rok temu i oprócz wybarwienia Saulosi to ich wielkość i wybarwienia Chisumulu i Hongi się nie zmieniły.

Nie podajesz ich wielkości. Ale pamiętaj , że saulosi , które masz to sztuczny twór tak samo  Hongi , które masz. Dlatego tutaj nikt Ci nie zagwarantuje , że będą takie jak w jeziorze. Są stworzone ludzką ręką i w efekcie mogą wyglądać inaczej i osiągać inne parametry wzrostu.

Teraz doczytałem , że za pomocą cyrkulatora dolewasz RO. Jak pisałem..jest zbędne. A cyrkulator wykorzystaj bardziej efektywnie do tego aby wydmuchiwał odpadki organiczne  , które są wśród kamieni i zalegają na dnie.

Temperaturę trzymam na poziomie 21-23st

Możesz śmiało podnieść do 25-27 . Saulosi żyje w tym zakresie temperatur , Hongi też , Labidochromis też.

Edytowane przez AndrzejGłuszyca
  • Lubię to 4
Opublikowano

Na tak jasnym podłożu, zawsze będzie coś widać. Jeśli zastosujesz mocniejszy falownik lub ustawisz swój tak aby wydmuchiwał osad z podłoża, to przy tak małej gradacji, będzie Ci podnosiło piach. Wg mnie, podłoże do wymiany. 

Jeśli chodzi o wzrost ryb, to tak jak wyżej Andrzej zauważył, są to sztuczne gatunki i nie ma pewności czy osiągną rozmiary swoich "oryginałów". Spróbuj bardziej zróżnicować dietę, może wprowadź jakieś inne sprawdzone pokarmy. No i temperatura mogłaby być trochę większa. 

Opublikowano
W dniu 12.07.2020 o 12:33, AndrzejGłuszyca napisał:

Gradacja: może być problemem lub nie ale w momencie kiedy założysz dodatkowo jakiś fakownik. Teraz chyba nie masz bo nie wynika tak z opisu a na zdjęciu nie widzę. Dlaczego o tym piszę? Patrz niżej.

Rzeczywiście nie pisałem nic o cyrkulatorze, jednak posiadam SOBO WP-400 czyli 10 000l/h. Wydaje się że dmucha dobrze, ale tak jak napisał Bobasxx może być wina podłoża bo zbyt mała gradacja sprawia że piasek nakryje odchody i jakaś ich część kryje się pod piaskiem... Zwiększenie cyrkulatora sprawia że piasek wariuje jak szalony. 

W dniu 12.07.2020 o 12:33, AndrzejGłuszyca napisał:

Możesz śmiało podnieść do 25-27 . Saulosi żyje w tym zakresie temperatur , Hongi też , Labidochromis też.

Raz próbowałem podnieść temperaturę, to przy 26 szczególnie Saulosi zaczęły namiętnie pływać nerwowo w górę i dół. Kiedy zrzuciłem do 22 momentalnie się uspokoiły. 

W takim razie jeszcze jedno pytanie, czy przy większej gradacji odchody nie "chowają" się w piasku? Jak sobie radzicie z taką sytuacją? Dorzucić falownik 20 000l/h?

Opublikowano

Z tego co widzę bardzo dużo osób na forum używa piasku kwarcowego - Kreisel. Rozumiem że nic się nie zmieniło i jest on nadal polecany z uwagi na cenę, gradację i wygląd? 

Opublikowano
2 godziny temu, Jedrzej napisał:

Z tego co widzę bardzo dużo osób na forum używa piasku kwarcowego - Kreisel. Rozumiem że nic się nie zmieniło i jest on nadal polecany z uwagi na cenę, gradację i wygląd? 

Ja Ci polecę aragonit. Sprawdza się bardzo dobrze, wygląda moim zdaniem bardziej atrakcyjnie niż piasek kwarcowy, dodatkowo utrzymuje parametry wody.

Opublikowano
6 godzin temu, bojack napisał:

Ja Ci polecę aragonit.

Czym innym jest sam aragonit ( z opisu wynika , że ma nawet domieszkę ołowiu ) a czym innym jest piasek aragonitowy.

https://pl.wikipedia.org/wiki/Aragonit

Pewnie myślałeś o piasku aragonitowym czyli jak podejrzewam o czymś takim co pewnie i tak pochodzi z aragonitu:

https://www.akwarystyczny24.pl/produkt/piasek-koralowy-aragonit-1kg-naturalne-podloze-do-akwarium-morskiego-tanganika-malawi-637

https://pl.wikipedia.org/wiki/Żywy_piasek

• Lubię to 1
Gość
Dodaj odpowiedź do tematu...

×   Wklejono zawartość z formatowaniem.   Usuń formatowanie

Dozwolonych jest tylko 75 emoji.

×   Odnośnik został automatycznie osadzony.   Przywróć wyświetlanie jako odnośnik

×   Przywrócono poprzednią zawartość.   Wyczyść edytor

×   Nie możesz bezpośrednio wkleić grafiki. Dodaj lub załącz grafiki z adresu URL.

• Ostatnio przeglądający   0 użytkowników

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.

• Dodaj nową pozycję...

Powiadomienie o plikach cookie

By using this site, you agree to our Warunki użytkowania.