Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Postanowiłem że chcę widzieć narodziny i początek dorastania rybek. Mam zbiornik 32L o wymiarach 80cm x20 x20. Pytanie który z wymienionych  filtrów będzie do tego najodpowiedniejszy. Filtry pochodzą z mojego ,,magazynu" więc kupowanie nowego odpada.  A filtry jakie mam to:

- Aquael Fan 1 Plus

- Aqua Nova NSF 120

- Aqua Nova NSF 200

- Aquael Versamax FZN-mini (kaskada) - tutaj myślałem o nałożeniu na zasys gąbki z filtra Aqua Nova a kaskade zasypać Matrix. 

Opublikowano

Aquael Fan 1 może być za wysoki, ma 20cm wysokości i Twoje akwarium również 20cm. Ja bym spróbował z tą kaskadą, powinna dać radę nawet jak już rybki podrosną. Tylko koniecznie, jak napisałeś, na zasys załóż gąbkę.

• Lubię to 1
Opublikowano (edytowane)

Założenie gąbki przy tej kaskadzie nie jest takie proste, rurka dość mocno przylega do szyby. Możesz spróbować zamontować filtr tego typu z głowicą od fana lub kaskadą.

https://trzmiel.com.pl/userdata/public/gfx/3758.jpg

Edytowane przez suricade
  • Lubię to 1
Opublikowano
  W dniu 19.06.2020 o 17:18, suricade napisał(a):

Na początek ten z najmniejszym przepływem.

Rozwiń  

Ciężko ocenić który ma najmniejszy przepływ zwłaszcza że dwa z wymienionych są na napowietrzacz. I tak w każdym z nich można regulować strumień.

W dniu 19.06.2020 o 17:46, Bartek_De napisał(a):

Aquael Fan 1 może być za wysoki, ma 20cm wysokości i Twoje akwarium również 20cm. 

Rozwiń  

Zawsze można go przechylić ale nawet pionowo się wciśnie. Z 2cm głowica będzie wystawać. 

W dniu 19.06.2020 o 17:51, suricade napisał(a):

Możesz spróbować zamontować filtr tego typu z głowicą od fana lub kaskadą.

Fan 1 odpada bo on nie ma okrągłej igły ssącej tylko taki szpikulec ala bagnet. 

Rozwiń  

Opublikowano (edytowane)
  W dniu 19.06.2020 o 18:09, Walker napisał(a):

Ciężko ocenić który ma najmniejszy przepływ zwłaszcza że dwa z wymienionych są na napowietrzacz. I tak w każdym z nich można regulować strumień.

Rozwiń  

Oba się nadają, ja bym dała górę od fana w połączeniu z filtrem "na powietrze".  Na miejsce w którym podłączasz napowietrzacz dajesz zawiązany na supeł kawałek wężyka a zamiast wylotu montujesz górę od fana. Do połączenia możesz użyć kawałka węża. Coś jak na filmie.

Edytowane przez suricade
  • Lubię to 3
Opublikowano
  W dniu 19.06.2020 o 18:39, suricade napisał(a):
Oba się nadają, ja bym dała górę od fana w połączeniu z filtrem "na powietrze".  Na miejsce w którym podłączasz napowietrzacz dajesz zawiązany na supeł kawałek wężyka a zamiast wylotu montujesz górę od fana. Do połączenia możesz użyć kawałka węża. Coś jak na filmie.

I to jest fajny pomysł Agnieszko można też, używając tej głowicy, zrobić prostego hamburga. Wystarczy dokupić gąbkę 30ppi 20x20x3cm i wstawić ją w jeden z boków akwarium.

Wysłane z mojego SM-G950F przy użyciu Tapatalka