Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Witam

Jest to mój pierwszy post i za razem pierwsze akwarium.

Naczytałem się na tym forum tyle że prawdę powiedziawszy trochę zgłupiałem i chciałbym prosić o podpowiedź i ewentualne późniejsze porady co do interpretacji testów.

To co zakupiłem do wystartowania to:

Seachem Stability

AQUAEL BIOCERAMAX ULTRA PRO 1600

i zwykła ceramika

oraz gąbki drobna i grubo ziarnista

dodatkowo dokupiłem zeolit ale z tego co wyczytałem to do startu raczej go nie dawać

Moje akwarium to około 140-145l + z sumpem około 20-25l  z odpieniaczem który nie wiem czy używać

Dzisiaj chciałbym zalać akwarium wodą przez filtr węglowy (ustrojstwo haha) i pytanie czy po odstaniu zastosować preparat stability wedle instrukcji na opakowaniu a może wykonać start WA z dodatkiem stability?

Pytania się mnożą a zanim znajdę odpowiedź na jedno mam już następne. Wśród znajomych nikt nie bawi się w akwarystykę więc też nie mam kogo zapytać a w sklepach w mojej okolicy pracują raczej osoby z przypadku.

Jeśli moje pytania są banalne lub kogoś nimi urażę to przepraszam ale mimo to proszę o pomoc

pozdrawiam

Opublikowano
2 godziny temu, wojtek2287 napisał:

Moje akwarium to około 140-145l + z sumpem około 20-25l  z odpieniaczem który nie wiem czy używać

Odpieniacz odstaw używa się go tylko w morskim akwarium .

2 godziny temu, wojtek2287 napisał:

dodatkowo dokupiłem zeolit

Zeolit tez odstaw  ceramika ci starczy .

Poczytaj zapoznaj się ze startem akwarium ,resztę pytań będziesz zadawał my postaramy ci pomóc.  

• Lubię to 2
Opublikowano
3 godziny temu, wojtek2287 napisał:

Jeśli moje pytania są banalne lub kogoś nimi urażę to przepraszam ale mimo to proszę o pomoc

Wojtku..witam Ciebie na naszym forum. Nie ma banalnych pytań. Skoro ktoś pyta to znaczy , że chce się czegoś dowiedzieć i korzystaj z tego ale pytaj w odpowiednich działach.

• Lubię to 2
Opublikowano (edytowane)

Czy ta woda amoniakalna to ta z marketu budowlanego?

Czy mogę zastosować bakterie z pożywką Seachem Stability czy lepiej zastosować te bakterie z opisu?

Ilość wody brutto liczyć z pojemnością sumpa? (domyślam się że nie odliczać kamieni i piachu)?

Edytowane przez wojtek2287
Opublikowano

Jeśli już masz Seachem Stability to nie musisz kupować WA. Możesz sypnąć troszkę pokarmu dla rybek. Każdy sposób startu jest dobry.

Razem wody masz jakieś 165L brutto, do dawkowania możesz przyjąć 120L ale to też jest przybliżona wartość bo zależeć ona będzie od ilości kamienia w zbiorniku. Nawet jak się pomylisz o 20L w jedną czy drugą stronę to w żaden sposób to nie wpłynie na przebieg startu.

Jak zbiornik będzie zalany to syp trochę pokarmu i daj stability.

Napisz nam jakie masz testy kropelkowe.

Nie bardzo wiem o jakim odstaniu piszesz w pierwszym poście? Po puszczeniu wody przez ustrojstwo, jest ona gotowa do użycia.

• Lubię to 3
Opublikowano
2 minuty temu, SlavekG napisał:

Nie bardzo wiem o jakim odstaniu piszesz w pierwszym poście? Po puszczeniu wody przez ustrojstwo, jest ona gotowa do użycia.

miałem na myśli to że jest bardzo zimna bo ma jakieś 12-15 stopni

bardzo dziękuję za podpowiedzi

pozdrawiam

Opublikowano
Teraz, wojtek2287 napisał:

miałem na myśli to że jest bardzo zimna bo ma jakieś 12-15 stopni

Żeby cykl azotowy ładnie przebiegał, dobrze by było żeby woda miała 28-30 stopni, przed wpuszczeniem ryb obniżasz do 25-26.

Żeby kontrolować przebieg cyklu potrzebne są testy, masz jakieś?

Opublikowano

Na tą chwilę mam paskowe ale po niedzieli będę miał testy kropelkowe jak będą niezbędne

Teraz nalewa się woda przez filtr węglowy

Gość
Ten temat został zamknięty. Brak możliwości dodania odpowiedzi.
  • Ostatnio przeglądający   0 użytkowników

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.

• Nadszedł w końcu ten dzień!!!  We wtorek wieczorem odebrałem i bezpiecznie przywiozłem obsadę zakupioną w Tanganika Konin u Sebastiana Januszkiewicza  W moim baniaku zamieszkali następujący lokatorzy: - Dimidiochromis Strigatus 3 szt. (prawdopodobnie 1+2) - Nimbochromis Polystigma 6 szt. - Stigmatochromis Tolae 4 szt. (prawdopodobnie 1+3) - Exochochromis Anagenys 3 szt. (prawdopodobnie 1+2) - Protomelas Mbenji Thick Lips 3 szt. Ryby po wpuszczeniu od razu zaczęły zwiedzać baniak. Nie widać żeby miały jakiekolwiek "stresy"  Na pewno będę chciał dołożyć jeszcze jedną sztukę Exo bo zaszła mała pomyłka i zamiast 4 dotarły do mnie 3. Być może, jeśli będzie jeszcze sposobność to dołożę 1 szt. P. Mbenji oraz 1 szt. D. Strigatus. Poniżej kilka fotek "podjaranego" malawisty  Jakość nie powala, to takie fotki na szybko. Jak będzie coś ładniejszego to wrzucę do naszej klubowej galerii. Specjalne podziękowanie dla @marcin73m za cierpliwość do licznych, naprawdę licznych konsultacji na każdym etapie tego projektu  🍻 1. Stigmatochromis Tolae: 2. Exochochromis Anagenys: 3. Dimidiochromis Strigatus: 4. Nimbochromis Polystigma: 5. Protomelas Mbenji Thick Lips: A tutaj jeszcze akwarium z szerszej perspektywy  Na razie etap okrzemków... Średnio to wygląda no ale czekam. Za radą @pulpet zakupiłem nawóz do roślin bez azotu i fosforu i liczę, że roślinka odżyje.  
    • Cześć. Jest wiele czynników, które składają się na powyższy efekt końcowy. Nikt nie pomnoży litrażu Twojego zbiornika przez współczynnik skuteczności JVP 132, nie piszesz nawet, jaka planowana obsada. 😉 Proponuję zaznajomić się z poniższym tematem - tak, wiem, że długi i nużący, ale sam przez niego przebrnąłem, więc da się.  
    • @Andrzej Głuszyca to raczej ignorancja i lenistwo oraz to o czym wspomniał @TomekT. Ale odbiegamy już od tematu.
    • Witam, zamierzam założyć drugi zbiornik mbuna. Postanowiłem że akwarium będzie 150x50x65, no i to co na temat czyli kaseta, chce zrobić swoją pierwszą kasetę na falowniku jvp 132, możecie mi podpowiedzieć jakie wymiary formatek zamówić aby woda była kryształ?
    • Po części pewnie jest tak, jak piszesz, ale ileż z drugiej strony przewija się wątków, gdzie ludzie oczekują podania rozwiązania na tacy, w różnych dziedzinach. Po swoich doświadczeniach mogę powiedzieć, że im więcej człowiek poczyta, tym mniej pytań zadaje; 5 razy spróbuje coś zrobić i w końcu wyjdzie. 😉
    • Dokładnie tak jest jak mówisz. Ale to wynika z niewiedzy a nie z jakiejś technicznej nieudolności .
    • Spójrz ile jest tematów nowicjuszy w dziale Tło, podłoże, dekoracja gdzie porady dotyczące podniesienia aranżacji czy dołożenia większych głazów idą jak krew w piach. 
    • Dlatego jak nowicjusz chce stawiać akwa z naszym biotopem  to ma do poczytania tematy w dziale PODSTAWY . Wiem..nie każdy czyta. To po to ma forum aby pytać. Bartku..nie wiem czemu ustawienie aranżacji pod tafle jest niewykonalne dla nowicjusz. Chyba , że sam będzie to robić bez konsultacji. Ja jednak uważam , że Demasoni jest dla nowicjusza z naszym biotopem z zachowaniem warunków które wszyscy opisaliśmy. W końcu akwarysta to też człowiek myślący.
    • Dziękuję, właśnie go przejrzałem. 👍
    • @Andrzej Głuszyca moje pytanie jak najbardziej dotyczy ryb z naszego biotopu. Uważam, że jest mnóstwo gatunków, które w hodowli wymagają  niesamowitych operacji ze strony akwarysty. Wracając do tematu wątku, ja w swojej przygodzie z Malawi największe problemy miałem z Metriaclima Msobo Magunga. Z moich obserwacji wynikało, że ten gatunek po pierwsze jest bardzo delikatny i wybredny jeśli chodzi o żywienie a po drugie bardzo łatwo wywołać u niego stres, który później odbija się na zdrowiu. W pierwszym stadzie, które miałem, na bodajże 12 sztuk, 9 okazało się samcami. Sam początkowy etap wybarwiania przebiegał tak nerwowo, że nie udało mi się w żaden sposób tego okiełznać i z 12 sztuk została mi jedna samica i jeden samiec. Przy drugim podejściu miałem nieco więcej szczęścia i samic było tyle samo co samców, jednakże przy jakichś pracach porządkowych w zbiorniku tak zestresowało je moje grzebanie w baniaku (wcale nie jakieś intensywne), że przez 3 miesiące jak tylko podchodziłem do zbiornika to chowały się po kątach jakby miały jakąś traumę. Finalnie najlepiej funkcjonował mi o dziwo układ 3 Panów i 2 Panie. Panie miały względny spokój od natarczywych samców ponieważ Panowie większość energii pożytkowali na ustalanie kto będzie mógł spędzić czas z Panią. W każdym razie ten gatunek uważam za trudniejszy i wymagający większego zaangażowania ze strony akwarysty.
  • Tematy

• Grafiki

• Dodaj nową pozycję...

Powiadomienie o plikach cookie

By using this site, you agree to our Warunki użytkowania.