Skocz do zawartości

Duży wzrost no2 do poziomu 0.4

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano
33 minuty temu, SlavekG napisał:

Wcześniej pisałeś że brakuje Ci jednej Saulosi, może warto wrócić do wątku padniętej ryby jako przyczyny.

Filtrów ani prefiltrów na razie nie ruszaj. Nie mieszaj też podłoża. Dobrze by było jak by ta ryba się znalazła. Jakiś czas temu też miałem taką sytuację i przyczyną była tylko jedna mała padnięta rybka w zbiorniku ponad 600L. Jak będziesz musiał wyjąć cześć kamieni to zrób to, musisz się upewnić że ona nigdzie nie leży sobie wciśnięta pod kamień.

Ok 

W sobotę zrobię gruntowne sprzątanie to była najmniejsza saulosi ok 4cm może mniej.

Zdejmę górne kamienie może ją znajdę dobrze że nie mam wysokiego gruzowiska to będzie łatwiej .

Dzięki i jak znajdę przyczynę to dam znać 😉

Opublikowano
21 godzin temu, SlavekG napisał:

A jak wygląda kwestia no3? Czy rośnie wraz z utrzymującym się no2?

Po dzisiejszym pomiarze 

No2 0.4 może

No3 20

Nh4 mniej niż 0.05

pH 8

Jutro generalne sprzątanie mam nadzieję że to pomoże

Opublikowano

Witam

Dzisiaj znów podmianka wody 30% może trochę więcej i NO2 po podmianie nadal wysokie może już nie 0.4 ale prawie.

Przeczesalem kamienie i nie znalazłem tej padnietej rybki (może zakopały ją w piasku ale pisaliście żeby piasku narazie nie mieszać więc nic z nim nie robiłem )prefiltr też nie był ruszany 

Chyba zakupię ten purigen i go wrzucę do kubła

Tu moje dodatkowe pytanie czy jest jakaś różnica w który koszyk go włożyć?mam jeszcze jeden kosz wolny a tak mam matrixa i ceramikę ta orginalną co była we fluvalu

Ile tego purigenu na trochę ponad 400l ?Z tego co czytałem w opisie to 100ml powinno starczyć 

Z góry dziękuję i miłego weekendu 😉

Opublikowano

Jakaś przyczyna musi być, może wtedy coś się zadziało z biologią i teraz są tego skutki. Po dzisiejszych działaniach zostaw to w spokoju na jakiś czas. Daj tylko prodibio i czekaj obserwując no2 i zachowanie ryb. Z czasem ta biologia powinna działać jak należy.

Purigen to usuwanie skutków a nie wyeliminowanie przyczyny i nie baw się w to. Producent podaje że 100ml purigenu na 400L, ale z doświadczenia wiem że potrzebne jest dużo więcej żeby efekty były widoczne.

Opublikowano
Teraz, Diablo8210 napisał:

Dobra poczekam tydzień 

Codzienne podawać bakterie?

Daj raz po podmianie, ale no2 sprawdzaj co 2 dni. Chyba że zauważysz coś po rybach to trzeba reagować.