Skocz do zawartości

Duży wzrost no2 do poziomu 0.4

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Miałem takie problemy przy filtracji narurowej. Za każdym razem gdy wymieniałem watoline w korpusach (3szt.) miałem skoki no2 do poziomu 0,4-0,6. Dopiero po usunięciu jednego korpusu wszystko było dobrze. Na logikę przy wymianie całej watoliny pozbywałem się dużej części bakterii a te pozostałe w matrixie nie wyrabiały. Może tu jest problem. 

Opublikowano

Kurcze może i tak być .tylko jak to obejść po to prefiltr montowałem żeby syf nie szedł do kubła .

Może trzeba poczekać jak więcej syfu pójdzie do kubła,albo zdemontuje na tydzień filtr i zobaczę .

Choć do tej pory było dobrze.

Ale dzięki wrócę do domu to usunę watę z prefiltra

Opublikowano

Wydaje mi się że nie musisz go demontować. Spróbuj nie czyścić wszystkich gąbek na raz. A czy przed skokiem no2 czyściłeś wszystkie gąbki? Mi no2 skakało po ok 2 dobach od czyszczenia. 

Opublikowano

No nie kubła od startu nie otwierałem ryby są od 2 miesięcy dopiero więc nie sądzę żeby był brudny.

Prefiltr czyszczę co tydzień tj wyrzucam starą waty i zakładam nową

Opublikowano
9 minut temu, Diablo8210 napisał:

Prefiltr mam od narurowca wypełniony watą watę co tydzień przy podmianach wymieniam na nową

OK..myślałem ,że masz na zasysie ten mały Eheim . A spytałem dlatego ,że wymiana waty w tym małym ( zamiast oryginalnych gąbek) nie miałaby  wpływu na skok parametrów.

Opublikowano
20 minut temu, Diablo8210 napisał:

Prefiltr mam od narurowca wypełniony watą watę co tydzień przy podmianach wymieniam na nową

IMG_20200621_174235.jpg

Jak zrobisz podmianę 50% to zrób test. Jeśli wynik się nie zmieni to znaczy że masz test walnięty. Jeśli nie masz martwych ryb w zbiorniku to tylko wina testu pozostaje.

Odchodząc od tematu, na zdjęciu wygląda jakby trzpień nie siedział na swoim miejscu u dołu korpusu. Jest przesunięty w bok.

• Lubię to 1
Opublikowano
58 minut temu, SlavekG napisał:

Odchodząc od tematu, na zdjęciu wygląda jakby trzpień nie siedział na swoim miejscu u dołu korpusu. Jest przesunięty w bok.

Kurcze faktycznie tak jest 😁

Jutro będę robił podmianę to poprawie.

Mam nadzieję że to pomoże