Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Czesc Wszystkim. Kupilem ikole 1200 max uzywana. W srodku nie posiadam zadnych wkladow. Co proponujecie zastosowac, moze macie jakies patenty na tanie wkłady mechaniczne bo oryginal e wyjda dosyc drogo (po 2 gabki na koszyk) . Bedzie  robić za biologa i mechanika, biologie przerzuce  ze starego filtra, ale mechaniczne musze kupić. Bd to jedyny filtr w akwa. Chcialem dac jeszcze prefilt eheima montowal go ktos już do tego filtra? I czy to zda wgl egzamin. Akwarium 220 l panoramiczne . Jak ustawic ten filtr wlot z jednej strony wylot z drugiej? Tak mam teraz ale realny przeplyw to 600 l teraz bd duzo wiekszy. Z góry dzieki za wskazowki.

Opublikowano

Gąbka 15-30 ppi takie gradacje są zwykle, w filtrach kubełkowych. Można kupić w płatach ale obawiam się, że ze względu na wymiar nie będzie tańsza niż oryginalna.

https://allegro.pl/kategoria/artykuly-dla-zwierzat-akwarystyka-1118?string=gąbka 30x30&bmatch=baseline-product-eyesa2-engag-dict45-sup-1-4-0605&order=p

Pozostałe wkłady według uznania, tak naprawdę wystarczy gąbka i jeden kosz ceramiki. Jest sporo opisów na forum więc na pewno coś dobierzesz.

  • Lubię to 1
Opublikowano (edytowane)

Nie sprawdzałam takiego połączenia więc się nie wypowiem.

Można zastosować 2 żeby poprawić przepływ.

Eheim - Eheim Prefilter - prefiltr do filtrów kubełkowych [4004320 ...

Prefiltr narurowy prawdopodobnie jest lepszym rozwiązaniem.

 

Edytowane przez suricade
Opublikowano
7 godzin temu, marcin91@spoko.pl napisał:

Moze ktos pomoze. Chociwz jakiej gradacji gabke kupić. Moze wate.. 

Witaj Marcinie!

 Ikola 1200 ogarnie bez problemu ten litraż. Co do wkładów do dałbym 2 gąbki (oryginalne) + ceramikę (na ten litraż 1l wystarczy) + ewentualnie na samą górę watolinę (oryginalną) .Ikola 1200 to bydle ,więc watolina szybko się nie zapcha, bo kubeł ma sporo powierzchnię filtracyjną. Osobiście bym żadnego prefiltra nie stosował , bo może on zdławić przepływ . Po to przecież są kubełki ,aby wychwytywały cały syf z wody,a z czasem bakterie go przetrawią.

Jeśli chcesz dodać odpowiedź, zaloguj się lub zarejestruj nowe konto

Jedynie zarejestrowani użytkownicy mogą komentować zawartość tej strony.

Zarejestruj nowe konto

Załóż nowe konto. To bardzo proste!

Zarejestruj się

Zaloguj się

Posiadasz już konto? Zaloguj się poniżej.

Zaloguj się
  • Ostatnio przeglądający   0 użytkowników

    • Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.


×
×
  • Dodaj nową pozycję...

Powiadomienie o plikach cookie

By using this site, you agree to our Warunki użytkowania.