Skocz do zawartości

Czy taki zestaw pokarmów jest ok

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Hej, obsada to saulosi, chipokae, crabro, synodontisy.

Karmię w południe: O.S.I Spirulina Flakes

Około 17: O.S.I Spirulina Flakes

Około 21: O.S.I Spirulina Pellets, moczę wcześniej przez kilka minut aż spuchną

Raz/dwa razy w tygodniu zamiast Spirulina Pellets podaję mrożoną larwę wodzienia lub larwę solowca, wcześniej rozmrażam w wodzie.

Co kilka dni gdy już zgaśnie światło 22:00 wrzucam tabletkę Hikari Algae wafers, żeby synodontisy coś zjadły, ale z tego co widzę, to i tak większość zjadają pyszczaki. Tego nie moczę, wrzucam całą tabletkę.

Czy taki zestaw jest ok, czy może coś powinienem dodać/ująć ? Dzięki za podpowiedź.

Opublikowano

Dla saulosi jest ok, ale dla chipokae i crabro to zdecydowanie za zielono. Synodontisy są wszystkożerne, ale te dwa gatunki potrzebują więcej mięsnych pokarmów. Ja bym odstawił mrożonki (ze względu na saulosi), a dokupiłbym suchy pokarm dla mięsożerców i podawał w proporcji 50/50 roślinnego i mięsnego. Sam ocenisz jakie proporcje zastosować. Chipokae i crabro muszą dostać więcej mięska, ale tyle żeby saulosi nie ucierpiał za bardzo. 

• Lubię to 1
Opublikowano (edytowane)

Witaj!

Wiele osób napisze,że taki zestaw pokarmów + mrożonki będzie ok.

Moim zdaniem niby jest ok,ale dorzuciłbym przynajmniej dwa pokarmy innych producentów,aby troszkę bardziej urozmaicić dietę ryb,w tym i tych gatunków,które powinny dostać więcej pokarmu mięsnego,o czym wspomniał już kolega @pozner .

Osobiście proponowałbym dodać do diety ryb -

Tropical Pro Defence ( nie wiem jakich rozmiarów masz ryby? ) ,ale rozmiar S powinien być uniwersalny(nie za duży,nie za mały) dla nich - https://allegro.pl/oferta/tropical-pro-defence-size-s-100ml-probiotyk-7490770996 

Jako drugi pokarm który bym wprowadził to jeden z tych dwóch -

https://allegro.pl/oferta/naturefood-premium-cichlid-plant-m-40g-pokarm-ryb-8854008191 

lub 

gradacja 1mm https://finaquatics.com/Sklep.php#!/Formula-Northfin-Veggie/p/108802751/category=45071693

Czyli sumując miałbyś wtedy kilka pokarmów -

OSI spirulina

Tropical Pro Defence (osobiście każdemu polecam wprowadzić ten pokarm do diety ryb)

NatureFood lub Northfin

Mrożonki (te podawałbym max 2 razy  w tygodniu) .

Jeśli chodzi o karmienie pokarmami suchymi,to po prostu podawaj je naprzemiennie i będzie ok.

Edytowane przez egon44
  • Lubię to 1
Opublikowano
3 godziny temu, pozner napisał:

Dla saulosi jest ok, ale dla chipokae i crabro to zdecydowanie za zielono. Synodontisy są wszystkożerne, ale te dwa gatunki potrzebują więcej mięsnych pokarmów. Ja bym odstawił mrożonki (ze względu na saulosi), a dokupiłbym suchy pokarm dla mięsożerców i podawał w proporcji 50/50 roślinnego i mięsnego. Sam ocenisz jakie proporcje zastosować. Chipokae i crabro muszą dostać więcej mięska, ale tyle żeby saulosi nie ucierpiał za bardzo. 

No właśnie saulosi nie były strzałem w 10 w tej obsadzie, ale jak się już "zadomowiły" to je zostawiam, poza tym są bardzo ładne jak dla mnie. Obecnie mrożonki podaję stosunkowo mało i zawsze wrzucam ją razem ze spiruliną. Wybór mrożonek też jest skierowany na coś mało tłustego. Podobno są też jakieś mrożonki typowo dla malawi, ale nie wiem co tam dokładnie jest w środku.

3 godziny temu, egon44 napisał:

Witaj!

Wiele osób napisze,że taki zestaw pokarmów + mrożonki będzie ok.

Moim zdaniem niby jest ok,ale dorzuciłbym przynajmniej dwa pokarmy innych producentów,aby troszkę bardziej urozmaicić dietę ryb,w tym i tych gatunków,które powinny dostać więcej pokarmu mięsnego,o czym wspomniał już kolega @pozner .

Osobiście proponowałbym dodać do diety ryb -

Tropical Pro Defence ( nie wiem jakich rozmiarów masz ryby? ) ,ale rozmiar S powinien być uniwersalny(nie za duży,nie za mały) dla nich - https://allegro.pl/oferta/tropical-pro-defence-size-s-100ml-probiotyk-7490770996 

Jako drugi pokarm który bym wprowadził to jeden z tych dwóch -

https://allegro.pl/oferta/naturefood-premium-cichlid-plant-m-40g-pokarm-ryb-8854008191 

lub 

gradacja 1mm https://finaquatics.com/Sklep.php#!/Formula-Northfin-Veggie/p/108802751/category=45071693

Czyli sumując miałbyś wtedy kilka pokarmów -

OSI spirulina

Tropical Pro Defence (osobiście każdemu polecam wprowadzić ten pokarm do diety ryb)

NatureFood lub Northfin

Mrożonki (te podawałbym max 2 razy  w tygodniu) .

Jeśli chodzi o karmienie pokarmami suchymi,to po prostu podawaj je naprzemiennie i będzie ok.

Spoko, od początku myślałem nad tym, aby kupić coś innej firmy tylko nie wiedziałem w co strzelać. Do obecnego zestawu dodam na pewno https://allegro.pl/oferta/tropical-pro-defence-size-s-100ml-probiotyk-7490770996 oraz pomyślę nad https://allegro.pl/oferta/naturefood-premium-cichlid-plant-m-40g-pokarm-ryb-8854008191 

Podziękował

3 godziny temu, Daniel00 napisał:

Sporo gatunków masz. Jakie akwarium ?

Obecnie 120x50x50, ale w przyszłym roku planuję zmianę na 250x80x50 albo 250x80x60. Zobaczymy jak będzie. O chipokae i crabro się nie martwię, te dwa gatunki się bardzo dobrze dogadują - miałem kiedyś 2 haremy przez kilka lat. Chipokae był głównym agresorem, ale Crabro potrafił walczyć o swoje. Martwi mnie jedynie saulosi, czy da sobie radę, ale będę to kontrolował. Tyle OT, reszta na pw jak coś ;)

• Lubię to 1
  • 2 tygodnie później...
Opublikowano

Mam do Was jeszcze pytanie odnośnie Tropical Pro Defence. Znalazłem artykuł tutaj, który opisuje, że pokarm nie puchnie. Wrzuciłem do wody na 5min dla spokoju i jednak powiększył objętość i to sporo. Moczycie Pro Defence przed podaniem? Coś mnie pokusiło aby kupić rozmiar M na  przyszłość. Może S nie puchnie, a M puchnie?

Drugie pytanie odnoście OSI spirulina pellets. Podajecie ten pokarm?  Co o nim myślicie? Mam wrażenie, że ryby po nim zaczynają się ocierać. Nie podaję przez  dzień - dwa i spokój. Nie potwierdziłem jeszcze tej tezy, ale wszytko na to wskazuje.

• 1 miesiąc temu...
Opublikowano
W dniu 17.06.2020 o 17:59, bojack napisał:

Mam do Was jeszcze pytanie odnośnie Tropical Pro Defence. Znalazłem artykuł tutaj, który opisuje, że pokarm nie puchnie. Wrzuciłem do wody na 5min dla spokoju i jednak powiększył objętość i to sporo. Moczycie Pro Defence przed podaniem? Coś mnie pokusiło aby kupić rozmiar M na  przyszłość. Może S nie puchnie, a M puchnie?

Witaj!

Chodzi o ten artykuł mojego autorstwa? 

U mnie nie ma i nie miało miejsca puchnięcie tego pokarmu,zarówno gradacji S , jak i M . W artykule nawet dodałem zdjęcia,gdzie trzymałem ten pokarm w szklance wody 30 min i zachował on swoją objętość.

Ja od początku podaję ten pokarm bez namaczania.

W dniu 17.06.2020 o 17:59, bojack napisał:

Drugie pytanie odnoście OSI spirulina pellets. Podajecie ten pokarm?  Co o nim myślicie? Mam wrażenie, że ryby po nim zaczynają się ocierać. Nie podaję przez  dzień - dwa i spokój. Nie potwierdziłem jeszcze tej tezy, ale wszytko na to wskazuje.

Karmiłem nim kiedyś ryby,ale nie zauważyłem ,aby ryby się po nim ocierały.

Sprawdź pH w zbiorniku,oraz w wodzie kranowej ,bo jego niski poziom często powoduje ocieranie ryb. 

• Lubię to 2
Opublikowano

Tropical Pro Defence zarówno rozmiar M jak i S zmienia swój rozmiar po kilkunastu minutach w wodzie, ale robi się jednocześnie bardzo miękki. Co do zmiany objętości tego pokarmu w żołądku ryby nie wiem jak się zachowuje, nie dysponuję sokami trawiennymi żadnej ryby, żeby to przetestować. Według mnie możesz śmiało podawać ten pokarm bez namaczania.

Wy-Tapatalkowane

• Lubię to 1
Opublikowano

Spoko, dzięki Panowie za te informacje. Wydaje mi się, że rybcie ocierały się przez zbyt dużą gradację pokarmu. Kupiłem młynek do pieprzu, odrobinę rozdrobniłem i nie zauważam już efektu ocierania podopiecznych ;)

• Lubię to 1