Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

• 2 tygodnie później...
Opublikowano

Wpis uzupełniający...

Od zalania zbiornika do chwili obecnej minęło już dokładnie 54 dni kalendarzowe (prawie 2 miesiące)... Po tym czasie nie widać żadnych nieprzyjemności ani problemów ze stabilnością zbiornika. Woda czysta, klarowna, ale nie jest jeszcze w 100% lewitacyjna :) patrząc po dłuższym boku akwarium... Od przodu jest ideał... Jednakże dla mnie ten aspekt akwarystyki nie jest najważniejszy, a dobro i samopoczucie życia w zbiorniku... Po tym czasie i przesiadce z tradycyjnej filtracji typu kubły na nową filtrację ukrytą za tłem przyznaję, że od dziś nie kupuję już żadnych kubłów...

Poniżej Tabelka z kolejnym pomiarem z dnia dzisiejszego 14-06-2020r.

Pomiary.jpg.853b8c9b228b0b287b65f4f4313451af.jpg

W ramach wyjaśnienia aby tabelka i wyniki miały klarowniejszy wygląd dopisze wam poniżej garść info co do używanych pokarmów. Powyższe pomiary wody są w zbiorniku w którym obsada nie należy do mięsożernych a są typowymi 100% roślinożercami, ale pochłaniający spirulinę dosłownie garściami.

Karmienie:

• Pokarmy roślinne - podawane 2-3 razy dziennie ( Naturefood / JBL Spirulina / DAINICHI / glony nori / astaksantyna w płatkach) - płatki jak i granulat
  • Pokarmy mięsne / mrożone - podawane raz w tygodniu (cyklop / artemia / lasonogi)...
  • Pokarmy typu DIY  - podawane 1-2 razy w tygodniu (groszek / szpinak / galaretka GEL FORMULA FOR HERBIVOROUS :) )

PS: Jeżeli potrzebujecie jeszcze jakiejś informacji to piszcie śmiało, jeśli możliwości pozwolą to uzupełnię wiedzę na pytania...

• Lubię to 4
Opublikowano (edytowane)

Ja jednak będę nieco sceptyczny, ktoś musi ;) Zastanawiam się jak taka filtracja poradzi sobie ze zbiornikiem, gdy ryby podrosną.. , gdy glony podrosną. Przemyślenia moje spowodowało ostanie czyszczenie kaseciaka. Udało mi się go tak ustawić, że przez 2 tygodnie nie musiałem czyścić gąbki. Po dwóch tygodniach na gąbce miałem aż grubo - głównie glony przetworzone przez ryby. Jestem w stanie zrozumieć, że filtr HMF poradzi sobie ze standardową ilością odchodów  i małymi rybami. Jednak trudno mi wyobrazić sobie, że poradzi sobie (bezobsługowo) większą ilością sporych ryb i do tego dywanem krasnorostów. Mówię tutaj o takim klasyku w dwóch modułach. No chyba, że ktoś wstawi tło BTN po całej długości tyłu akwarium i za nim umieści gąbki tworzące filtr. Takie rozwiązanie widziałem na Niemieckich stronach.

Edytowane przez iquitos68
Opublikowano
12 minut temu, iquitos68 napisał:

Zastanawiam się jak taka filtracja poradzi sobie ze zbiornikiem, gdy ryby podrosną.. , gdy glony podrosną.

Chyba pytanie w domyśle retoryczne. @Przezda Andrzej posiada taką filtrację chyba 15 lat.. @przemo-h  Przemek  też kilka lat..  @Slawek-meszek  też chyba kilkanaście lat i wielu innych.

12 minut temu, iquitos68 napisał:

No chyba, że ktoś wstawi tło BTN po całej długości tyłu akwarium i za nim umieści gąbki tworzące filtr. Takie rozwiązanie widziałem na Niemieckich stronach.

Pisząc powyższe o tym myślałem .Nie doczytałem do końca Twojego posta.

Opublikowano
9 minut temu, iquitos68 napisał:

No chyba, że ktoś wstawi tło BTN po całej długości tyłu akwarium i za nim umieści gąbki tworzące filtr. Takie rozwiązanie widziałem na Niemieckich stronach.

Ja od jakiegoś czasu przy podmiankach wody ,też wybieram brud poza tłem jest tego sporo  przez 2,5 roku .

Opublikowano
3 minuty temu, AndrzejGłuszyca napisał:

@Przezda Andrzej posiada taką filtrację chyba 15 lat

No tak, ale @Przezda na za tłem a nie w module. Tak strzelając hipotetycznie, taka filtracja za tłem może być z 5 razy wydajniejsza niż filtracja w module.

Opublikowano
18 minut temu, iquitos68 napisał:

Tak strzelając hipotetycznie, taka filtracja za tłem może być z 5 razy wydajniejsza niż filtracja w module

Ja z tym się zgadzam ze filtracja BTN  jest lepsza od modułów,  jak pisałem wcześniej korzystam z niej ponad 2,5 roku .

Raz większa powierzchnia filtracyjna jest w BTN ,jeden tylko minus miejsca zabiera z tyłu koło 8 cm .

Woda zawsze mam kryształ.  

• Lubię to 1
Opublikowano
35 minut temu, iquitos68 napisał:

Jednak trudno mi wyobrazić sobie, że poradzi sobie (bezobsługowo) większą ilością sporych ryb i do tego dywanem krasnorostów. Mówię tutaj o takim klasyku w dwóch modułach. No chyba, że ktoś wstawi tło BTN po całej długości tyłu akwarium i za nim umieści gąbki tworzące filtr. Takie rozwiązanie widziałem na Niemieckich stronach.

Moje akwarium z karasiami 70 l, 3 spore karasie działa od ponad 1,5 roku. HMF na krótszej szybie, napęd JVP 110, gąbka 30 PPI. Czyszczony raz z powodu zawalania gąbki krasnorostami. Były potworne nawet kilkucentymetrowe. Krasnorosty ograniczyłam dodając carbo. Podmiany robię sporadycznie więc czasami wywala glonem. Ale woda idealnie czysta. Aktualnie dołożyłam rośliny bagienne jako hydroponikę.

• Lubię to 1
Opublikowano
3 godziny temu, iquitos68 napisał:

No tak, ale @Przezda na za tłem a nie w module. Tak strzelając hipotetycznie, taka filtracja za tłem może być z 5 razy wydajniejsza niż filtracja w module.

2 godziny temu, TOMEKSIEDLCE napisał:

Ja z tym się zgadzam ze filtracja BTN  jest lepsza od modułów,  jak pisałem wcześniej korzystam z niej ponad 2,5 roku .

Panowie skąd takie przekonanie , że filtracja BTN jest lepsze niż ta w module??. Jak już wszyscy chyba wiedzą miałem Hamburga, którego troszkę przerobiłem (tzn  zrobiłem obudowę ze spienionego PCV z trzech stron a przód i spód była gąbka)i wyszedł Hamburg w module 🙂. Te filtracja była u mbuna a  jak i non mbuna. Była z dużymi rybami jaki i "watahą" małych ryb i sobie spokojnie radziła. Tak więc ciężko powiedzieć co jest lepsze. Przecież to jest ta sama zasada działania. A jak będzie różinca w module a za tłem. Przecież tło też jest modułem. Moja filtracja jest oparta na module gdzie pociłem gąbkę z Hamburga. Przenosząc tą gąbkę (która była nie czyszczona przez 3 miesiące) do modułu lekko ją tylko przepłukałem  Zbiornik hula nie było żadnego wahnięcia parametrów. Woda kryształ, ryby chyba zadowolone nic tylko oglądać.