Skocz do zawartości

Matrix jako podłoże

protetic

Rekomendowane odpowiedzi

34 minuty temu, tuptas napisał:

Tak - tu sporo zależy od tego jak jest skierowany. Jeżeli nie chcesz filtrów zewnętrznych to zamiast cyrkulatora ja zdecydowałbym się na dodatkowy wewnętrzny np. Aquael Turbo 2000. Zabiera miejsce i nie jest piękny , ale może się przydać.

no dobra czyli rozumiem, że ten filtr w oryginale to lipa i trzeba zastosować dodatkowy, mam jeszcze ze starego akwarium fluvala 205 i skierować dodatkowo cyrkulator na zasysanie na nim ?

11 minut temu, protetic napisał:

czyli rozumiem, że ten filtr w oryginale to lipa i trzeba zastosować dodatkowy

Nie lipa, chodzi o to, że będzie sporo ryb "produkujących" dużo związków azotowych, bez roślin, które mogłyby je częściowo pochłaniać. Do tego ryby uwielbiają grzebać w podłożu. Dlatego warto zastosować dodatkowy filtr - jeden odpowiada za biologię, drugi usuwa zanieczyszczenia mechaniczne. Czy może sobie poradzić z tym jeden filtr? Tak, odpowiednio duży.

Biorąc pod uwagę wystrój zbiornika - dużo skał i skałek - cyrkulator . Ma  wymiatać zalegające między nimi odchody i kierować w stronę zasysu filtra. Jak go ustawić? Na forum jest sporo wpisów ( wyszukiwarka).

13 minut temu, protetic napisał:

mam jeszcze ze starego akwarium fluvala 205

Powinien się sprawdzić. Ja wymieniłbym uszczelki i gąbki. 

• Lubię to 1

Ja jeszcze do tego podłoża, martwi mnie fakt, że moje Juwel Rio 240 praktycznie wisi w powietrzu na ramce, na oryginalnej szafce, nie mogłem dać podkładu pod, bo producent nie zaleca i w razie czego nie ma reklamacji, jest jak jest ale teraz boję się trochę o wagę kamieni, mam parę mniejszych które na razie położyłem na podkładzie polietylenowym 3mm ale obawiam się co będzie, gdy położę te większe, po parę ładnych kilo, widziałem na forum w Juwelach takie głazy, że mnie ciarki przechodzą, ryzyko czy nie, szyba ma na dnie 8mm ?

46 minut temu, protetic napisał:

Ja jeszcze do tego podłoża, martwi mnie fakt, że moje Juwel Rio 240 praktycznie wisi w powietrzu na ramce, na oryginalnej szafce, nie mogłem dać podkładu pod, bo producent nie zaleca i w razie czego nie ma reklamacji, jest jak jest ale teraz boję się trochę o wagę kamieni, mam parę mniejszych które na razie położyłem na podkładzie polietylenowym 3mm ale obawiam się co będzie, gdy położę te większe, po parę ładnych kilo, widziałem na forum w Juwelach takie głazy, że mnie ciarki przechodzą, ryzyko czy nie, szyba ma na dnie 8mm ?

Miałem w tym akwarium ponad 100kg serpentynitu, nie masz się czego obawiać.

3 minuty temu, Bartek_De napisał:

Miałem w tym akwarium ponad 100kg serpentynitu, nie masz się czego obawiać.

Bartek wszystko już mi forumowicze wyjaśnili, jak i co mam zrobić do filtracji w tym akwarium ale jak miałeś takie samo to prosiłbym Cię o krótkie zapisanie jaką filtrację miałeś, żeby nie kombinować za wiele, czyli Bioflow M wylot ku górze i dale jakie rozwiązanie, nie ukrywam, że na początek to mi najbardziej zależy na filtracji, żeby później z tym się nie bawić dodatkowo, zamierzam docelowo do Bioflow dać sam cirax w dolnej a w górnej jeden kosz cirax i gąbki no i nie wiem, czy to pociągnie bo z tego co pisali mi już koledzy z forum, może być jeszcze coś potrzebne, z góry dziękuję

9 minut temu, protetic napisał:

Bartek wszystko już mi forumowicze wyjaśnili, jak i co mam zrobić do filtracji w tym akwarium ale jak miałeś takie samo to prosiłbym Cię o krótkie zapisanie jaką filtrację miałeś, żeby nie kombinować za wiele

Ja ten filtr wyciąłem na samym początku i go nie używałem. Skleiłem narurowca i byłem zadowolony.

20190217_123914.thumb.jpg.8c8074bce014e229c4b440b1fd4f1b38.jpg

• Haha 1