Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano (edytowane)

@AndrzejGłuszycaw ten właśnie, stary, najprostszy sposób można.

Zadałem parę konkretnych pytań, ale widzę po raz kolejny, że odpowiedzi już nie uzyskam. Odpowiedź brzmi, że ta fantastyczna ceramika Maxspect jest zbędna. To jest ulepszanie czegoś na siłę przez te wszystkie lata. Efekt jest tego taki, że ta ceramika jest potrzebna, ponieważ gąbka jest traktowana jako prefiltr. Jeśli już w ten sposób miało by to wyglądać, to lepiej kupić zwykłą, najtańszą ceramikę. Miałem taki patent ukryty za modułem trzy lata temu i doszedłem do wniosku, że to po prostu zbędna konstrukcja i bezsensowne płukanie tych gąbek, które w tym przypadku, o takiej wielkości jest na prawdę upierdliwe. Obecnie zapomniałem co to jest filtr. Po roku użytkowania można by wyciągnąć pompę i przepłukać ewentualnie.

Jeśli ta opcja miała by rzeczywiście być brana pod uwagę, to zamast tego kombaina, którego Decco zasugerował, zrobił bym to na dwóch modułach z mniejszymi pompami. Jeden z zasysem na dole, a drugi z grzebieniem. W tym przypadku powinno się obejść bez falownika, czyli w zbiorniku nie ma widocznych gratów. Ciszej też na pewno będzie. Wiem jak pracuje Jebao DCT12000. 

Można też użyć sumpa, narurowca, jak kto woli. Wszystko zależy od tego, w czym widzimy więcej plusów. Sump może służyć przy okazji jako szpital, lub przedszkole. 

Edytowane przez przemo-h
  • Lubię to 9
Opublikowano

Zgodzę się z Zbyszkiem i Przemkiem. W przypadku sumpa to dla pomp c.o. raczej nie jest jakąś nowością podnosić wodę piętro wyżej 😋 Z kolei rozwiązanie filtracji w modułach też się sprawdzi, moje gąbki mają 9 miesięcy i już zapomniałem o puro w celu klarowania wody. Jarku zobacz jak to fajnie zrobił @Paweł83 w całkiem niedawno wystartowanym baniaku. Oprócz pociętych gąbek w module ma też zrzut wody do automatycznej podmiany.

• Lubię to 4
Opublikowano
3 godziny temu, przemo-h napisał:

Po roku użytkowania można by wyciągnąć pompę i przepłukać ewentualnie.

Jeśli ta opcja miała by rzeczywiście być brana pod uwagę, to zamast tego kombaina, którego Decco zasugerował, zrobił bym to na dwóch modułach z mniejszymi pompami. Jeden z zasysem na dole, a drugi z grzebieniem. W tym przypadku powinno się obejść bez falownika, czyli w zbiorniku nie ma widocznych gratów. Ciszej też na pewno będzie. Wiem jak pracuje Jebao DCT12000.

Mam dokładnie takie rozwiązanie Przemku, jeden moduł pompa dcp300 z zasysem dolnym, drugi moduł na małej pompce z grzebieniem. Teraz po 3-4 miesiącach od wymiany gąbek, woda kryształ. U mnie to tylko 672L, wiadomo u Jarka pompy muszą być odpowiednio większe.

• Lubię to 4
Opublikowano

Ale to co piszecie to filtracja biologiczna?

Jeżeli tak to sump cały czas jest u mnie nr jeden,  rozważając wszystkie za i przeciw - to on właśnie wg mnie wygrywa.

Cały czas gdybam nad filtracją mechaniczną.

Opublikowano
4 minuty temu, yaro napisał:

Jeżeli tak to sump cały czas jest u mnie nr jeden,  rozważając wszystkie za i przeciw - to on właśnie wg mnie wygrywa.

HMF czy to w module czy w postaci dużej gąbki 10-20ppi to filtracja biologiczno-mechaniczna, a im większe złoże gąbek tym lepiej. Najlepsze jest to że ta filtracja nie wymaga żadnej ingerencji poza regularnymi podmianami wody.

• Lubię to 4
Opublikowano
13 minut temu, yaro napisał:

To jest mechanik i biolog w jednym. 

• Lubię to 1
Opublikowano

Jarku  już to zaznaczyłem podczas naszej rozmowy, jest to najtańsza wersja filtracji bio- mech. Tym bardziej, że będziesz robił moduły. Przemyśl to jeszcze raz. Tak jak @przemo-h zaznaczył w dwóch modułach zrobisz to i masz spokój. Woda zostaje w zbiorniku nigdzie nie wychodzi. Wszystko w jednym miejscu. A przede wszystkim sprawdzone i praktycznie bezobsługowe. Ja też dołączyłem do tego grona i mam taką filtrację w module. Wiem, że jesteś tradycjonalistą, wiem, że sump to dla Ciebie nr1. Tak na marginesie może trzeba spróbować nowego🙂

• Lubię to 7