Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano
21 minut temu, tom77 napisał:

W Arcie o 200cm podałem szymel, który sam stosuję. Po kilku latach obecnie (na swój użytek) uważam, że w obsadzie muszą koniecznie być kopacz lub grzebacz  (ryba B] i toniowiec (ryba C). Inne też się przydają (zwłaszcza Placidochromisy - ryby A), jednak te są dla mnie kluczowe (bo przecież nie zawsze można spełnić wszystkie uwarunkowania jednocześnie i mieć rybu od A do E 🙂). Ale to tylko moje zdanie.

Merlot - Jeżeli "pojść a Electrę" zamiast Mdok, to osobiście (każdy może mieć własne zdanie🙂) nigdy nie wybrałbym Tetrastigmy, tylko wykorzystał bym możliwość większego wyboru wśród spokojniejszych wśród (powtórka, ale potrzebna dla precyzji) Copadichromisów, np:

Każdy Malawista musi znaleźć swoją własną drogę. Obsadę warto budować w jak największym zakresie wokół swoich własnych faworytów (jeżeli się wzajemnie nie wykluczają). 🙂

Rozgadałem się. Merlot - pozdrawiam. Filip - Jeszcze raz Powodzenia 🙂

Ja Ci tak szybko Tomku nie odpuszczę :)

Tetre wybrałem, bo widać że kolega chciałby czerwony kolor w szkle :)

Nie wiem jak z dostępnością na rynku na ten moment, ale myślę ze do Electry i Yellow (omijając czerwony kolor) dorzuciłbym Copadichromisa borley NAMALENJE i Mylochromis plagiotaenia 

Opublikowano

To są już do wyboru przez zainteresowanego (Mylochromis to grzebacz) 4 sensowne koncepcje.

15 minut temu, Merlot napisał:

Ja Ci tak szybko Tomku nie odpuszczę :)

Ważne żeby Autor wątku nie odpuścił 🙂

• Lubię to 1
Opublikowano

Dzięki panowie.

Tyle propozycji w tak krótkim czasie że muszę to przetrawić :)

Merlot na pewno nie będę blokował się jednym hodowcą/dostawcą.

Muszę to sobie poukładać. 

Co do Copadichromis borleyi czytałem gdzieś że z wiekiem staje się bardzo agresywny. Jakie macie doświadczenia z tym gatunkiem bo od początku poszukiwań był moim faworytem.

Opublikowano

U siebie mam spokojną Non mbumę. Trochę brakuję mi kolorów, tylko placki i aulonocary są wybarwione, reszta jeszcze jest za mała. Generalnie ten układ ten się sprawdza, ale jakbym jeszcze raz montował obsadę, nie łączył bym Placidochromisa z Aulonocarą, ponieważ ryby te są zbyt podobne do siebie z wyglądu i zachowania

• Lubię to 1
Opublikowano
2 minuty temu, Filip napisał:

Dzięki panowie.

Tyle propozycji w tak krótkim czasie że muszę to przetrawić :)

Merlot na pewno nie będę blokował się jednym hodowcą/dostawcą.

Muszę to sobie poukładać. 

Co do Copadichromis borleyi czytałem gdzieś że z wiekiem staje się bardzo agresywny. Jakie macie doświadczenia z tym gatunkiem bo od początku poszukiwań był moim faworytem.

Borley Kadango który był Twoim faworytem jest faktycznie kawałem ryby i potrafi nieźle rozrabiać ;)  Dlatego poleciłem wersje Namalenje :) 

Opublikowano

A Placidochromis phenochilus Mdoka („white lips”)   8szt

B Lethrinops lethrinus  1+3

C Copadichromis borleyi  Namalenje 1+3  - czy może inna odmiana tego gatunku ?

D Labidochromis caeruleus  yellow”  1+3  - czy mogę większą obsadę czy nie jest wskazane ?

E Sciaenochromis fryeri Iceberg 1+3 - jako dodatek

Co sądzicie o zakupie ? Lepiej maluchy 4-5 cm pewnie pleć to loteria ale odchowam bez pospiechu beż pędzenia paszą. 

Czy lepiej zdecydować się na większe osobniki z rozpoznaniem płci ?

Wszelkie uwagi dotyczące obsady mile widziane tema nadal otwarty :)

Opublikowano
42 minuty temu, Filip napisał:

Co sądzicie o zakupie ? Lepiej maluchy 4-5 cm pewnie pleć to loteria ale odchowam bez pospiechu beż pędzenia paszą. 

Żeby mieć pewność musiałbyś kupić dorosłe ryby. Podrośnięte nie dadzą Ci pewności. 

43 minuty temu, Filip napisał:

Może też być np. odmiana Mbenji. 

Opublikowano
47 minut temu, Filip napisał:

A Placidochromis phenochilus Mdoka („white lips”)   8szt

B Lethrinops lethrinus  1+3

D Labidochromis caeruleus  yellow”  1+3  - czy mogę większą obsadę czy nie jest wskazane ?

E Sciaenochromis fryeri Iceberg 1+3 - jako dodatek

Wszelkie uwagi dotyczące obsady mile widziane tema nadal otwarty :)

Uważam, że to bardzo dobry wybór pod kątem kolorystyki i różnorodności zachowań, z tym że lethrinopsa i copadichromisa dał bym w układzie z dwoma samcami.

Opublikowano
16 minut temu, darianus napisał:

Uważam, że to bardzo dobry wybór pod kątem kolorystyki i różnorodności zachowań, z tym że lethrinopsa i copadichromisa dał bym w układzie z dwoma samcami.

Czy samic też zwiększyć dwukrotnie ? 2+6 ?