Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano (edytowane)

Ogrzewanie dużego akwarium przy użyciu ciepła z CO.

Mam w planie urządzenie większego zbiornika, na dzień dzisiejszy planowany rozmiar to 320*100*100 – około 3200 litrów wody brutto + sump.

Mam dylemat z ogrzewaniem – pomieszczenie w którym je postawię ma w zimie ok. 19 stopni – muszę podgrzać na stałe wodę o ok 5-6 stopni.

Teraz pytanie, jak ekonomicznie to uzyskać. Na początek zakładam docieplenie 2 ścian akwa styrodurem – maja być i tak wyklejone czarną folią. Na górę pokrywa, przynajmniej na zimę.

Nadal jednak potrzeba podgrzewać ponad 3,5 tony wody, myślałem aby w akwarium przewidzieć filtracje oparta na sumpie [z 600 l – jeszcze nie liczyłem jego pojemności], i wewnątrz sumpa dać rury Pex wpięte w obieg CO. Rury oczywiście z regulacją temperatury – zawór mieszający lub podobne rozwiązanie – ustalę w instalatorami jak będę to wykonywał.

I pytanie zasadnicze – ile min. metrów rurki fi 16 mm o temp 28 st. C potrzeba aby zapewnić ciepło tej ilości wody?? Sump będzie miał ok. 60 x 200, myślałem o 25 metrach.

To wstępna koncepcja, proszę o uwagi i porady.

Edytowane przez AndrzejGłuszyca
Opublikowano

Wyprowadź sobie z c.o zasilenie i powrót, na powrocie zastosuj zawór do podmieszań podłogówkowych z capilarą a czujnik przylgowy zabezpiecz termokurczem i włóż do sumpa. Na głowicy ustawiasz temperaturę i po problemie. Zamiast pexa daj rurę karbowaną z nierdzewki, dużo skuteczniej ogrzeje wodę. 

• Dziękuję 1
Opublikowano (edytowane)
40 minut temu, KUBSON napisał:

Wyprowadź sobie z c.o zasilenie i powrót, na powrocie zastosuj zawór do podmieszań podłogówkowych z capilarą a czujnik przylgowy zabezpiecz termokurczem i włóż do sumpa. Na głowicy ustawiasz temperaturę i po problemie. Zamiast pexa daj rurę karbowaną z nierdzewki, dużo skuteczniej ogrzeje wodę. 

Dobra idea z rurą karbowaną - duża powierzchnia wymiany ciepła.

Rura - foto ze strony artom.com.pl

IMG_6667_1[1].jpg

Zawór z kapilarą [hertz]. Głowica termostatyczna HERZ z czujnikiem powierzchniowym do ogrzewania podłogowego 20 - 50 st.C 1 7420 06
Zasada działania:
Przy termostacie HERZ z czujnikiem powierzchniowym zmiana objętości cieczy jest przenoszona kapilarą do mieszka, który przesuwa trzpień zaworu. Zawór termostatyczny jest zamykany w wyniku wzrostu temperatury. Skala temperatury jest oznaczona na zewnętrznej stronie termostatu. Za pomocą pokrętła następuje ustawienie temperatury.

kapi.jpg.73529b47fb86cee56bbcaf864f1958bc.jpg

kapi2.jpg

Edytowane przez Kris-Op
Opublikowano

Dokładnie coś takiego. Moim zdaniem dobrze takie ogrzewanie jest zrobić z obwodu ogrzewania podłogówkowego bo w razie awarii głowicy czy zaworu, woda nie nagrzeje się zbyt szybko bo w podłogówce jest niższa temp. wody. Jeśli zawór czy głowica stanie w pozycji otwartej masz czas żeby zareagować, a wiadomo wszystko prędzej czy później się zepsuje. Bardziej pewne jest zastosowanie strownika do pompy c.o z czujnikiem zatapialnym i pompa na osobnym obiegu wpięta w zasobnik ciepłej wody użytkowej w wyjście cyrkulacji i cwu, obieg ci zbiornik grzeje a czujnik w zasobniku daje sygnał do pieca i dogrzewa wode. Wtedy grzeje wodę kiedy jest zapotrzebowanie a nie kiedy c.o się odpali żeby dom dogrzać. Tylko te rozwiązanie droższe, ale pewniejsze. 

• Lubię to 1