Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Czy ktoś może jest w posiadaniu filtra JBL e1502? Zakupiłem go sugerując się dobrymi opiniami. Miał być cichy. Niestety buczy/dudni jak stary transformator. Dodam, że jest dobrze odpowietrzony. Wcześniej miałem ponad 10 lat Eheim 2228 oraz kilka lat Fluval 405 i były mega ciche. To niemożliwe, by JBL był taki głośny. Wirnik wygląda jest w porządku. Ktoś ma pomysł co może być powodem? Chętnie zobaczę u kogoś jeśli ktoś ma na Śląsku taki filtr żeby porównać głośność.

Opublikowano

Obecnie jest wypełniony różnego rodzaju ceramiką. Ale próbowałem też na samych gąbkach które tam były i buczał identycznie. Problem musi tkwić w czymś innym.

Opublikowano
W dniu 12.05.2020 o 22:22, mirsto napisał:

Czy ktoś może jest w posiadaniu filtra JBL e1502? Zakupiłem go sugerując się dobrymi opiniami. Miał być cichy. Niestety buczy/dudni jak stary transformator. Dodam, że jest dobrze odpowietrzony. Wcześniej miałem ponad 10 lat Eheim 2228 oraz kilka lat Fluval 405 i były mega ciche. To niemożliwe, by JBL był taki głośny. Wirnik wygląda jest w porządku. Ktoś ma pomysł co może być powodem? Chętnie zobaczę u kogoś jeśli ktoś ma na Śląsku taki filtr żeby porównać głośność.

Posiadałem właśnie ten sam filtr, którego używasz i śmiało mogę go polecić. Jeśli Ci głośno chodzi to będzie to wirnik i nieważne ze dobrze wygląda. Miałem ten sam przypadek i po wymianie wirnika wszystko wróciło do normy. Zwróć też uwagę na ośkę ceramiczną ona też może być wyrobiona i to będzie wpływało na chałas pracy. 

Opublikowano

A reklamowałeś wirnik? Czy kupiłeś nowy? Mam propozycję wysłania filtru do ekspertyzy. Ale to ok 2 tygodnie może potrwać. Wolałbym tego uniknąć. A co myślicie posmarować wirnik, ośkę i ścianki komory wirnika wazelina techniczną?