Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

piach , rzecz gustu, a co do skal, sprobuj zlapac w siatke pyszczaka w akwarium, gdzie posklejane sa wszystkie skalki,a na dodatek porobiona jest cala rzesza zgrabnych , malych kryjowek.

Opublikowano
która z tych granulacji lepsza: 0,5 - 1,0 mm

Ja bym wybrał tą.

ile kilo?? (dno akwa ma c.a. pow.120x40)[/quote:2lfqrc0n]

granulacje tez taka bym wybrał

co do ilości to tak w przybliżeniu to na 1 cm grubości podłoża potrzebujesz niecałe 5 litrów piachu ile piachu wchodzi na litr to zależy od granulacji i czy jest wilgotny z budowy czu suchy jakiś i jest to tak że 1 litr to bedzie 1,5 do 2 kg piachu

Opublikowano

ja we wszystkich zbiornikach mam włąśnie toto, trzeba dobrze wypłukać bo ma sporo pyłów ale jest bdb

co do koloru to bardziej wchodzi w szarości niż w żółcie

Opublikowano

Ja też mam ten piasek w akwarium i jestem zadowolony, nie jest biały, nie żółty tylko szary, w castoramie jest tańszy :D

Opublikowano

w końcu jednak kupiłem ten na allegro - niestety w granulacji 0,2-0,8mm bo tylko taka była dostępna, a ja musze zalać baniak przez weekend...

mam nadzieję, że może nie będzie strasznej zawieruchy w akwarium...

Opublikowano

zawieruchy ?

kurcze możesz mieć ciągle unoszący się piasek w akwarium, i notorycznie mętną wodę

Opublikowano

EEE no bez jaj :) ja mam biały kwarcowy drobniutkiej granulacji (chyba jak ten opisywany tu) i jest fajowo! żadnych zawieruch, rybki przesiewają go sobie przez skrzela - wygląda to super, gdy z wys. 30-40 cm ryba wypuszcza skrzelami biala chmure piasku.

Woda nie jest absolutnie mętna. Po prostu zwykły piasek i ot co.