Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano (edytowane)

Witam 

Od kliku miesięcy mam akwarium Malawi. Wszystko wyglada dobrze. Ryby rosna i rozmnażają się. Natomiast nie moge poradzic sobie z brazowymi glonami ktore porastaja wszystko co mozliwe. Co tydzien podmieniam 1/3 zbiornika na swieza wode. Dobry filtr kubelkowy eheim profesional+. Dodaje również od jakiegoś czasu preparat na głowy "Algen Stopp" ale nie widać efektu. Dołączam kilka zdjęć. Proszę pomóżcie 

15879303357551555069739234758777.jpg

15879303876098007069303014852994.jpg

15879304214687386599412603313856.jpg

15879304525831533541126683606316.jpg

Edytowane przez konor2004
Opublikowano

Glony to naturalna sprawa i nie da się ich uniknąć w żadnym akwarium... W naszym biotopie są nieodzowną częścią wystroju i zapleczem pokarmowym dla ryb. My nie walczymy z glonami, my w większości o nich marzymy... W twoim przypadku jest tym gorzej, że masz jasne tło, skały to pewnie też jakiś wapień, pąkle i inne morskie ozdoby, które nijak mają się do malawi... Na twoim miejscu bardziej skupił bym się na stworzeniu rybom lepszych warunków (dołożenie wiecej skał i stworzenie większej ilości kryjówek dla ryb) niż na walce z glonami...

• Lubię to 1
Opublikowano
13 minut temu, AndrzejGłuszyca napisał:

@konor2004 Jeżeli jednak chcesz się pozbyć  glonów to zajrzyj  do tego tematu  co w linku poniżej. Kup 15 szt. małych  helmetów i zrobią swoją robotę:

Zrobią robotę tylko pozostawią po sobie pełno trudno usuwalnych jaj .

• Lubię to 1
Opublikowano
9 minut temu, marekmax77 napisał:

Zrobią robotę tylko pozostawią po sobie pełno trudno usuwalnych jaj .

Niestety coś za coś... Ja tam wolałbym łany glonów na skałach niż jaja ślimaków... 

Opublikowano
4 minuty temu, AndrzejGłuszyca napisał:

Tak wyglądają jaj helmetów..w tym przypadku na innym helmecie:

Dlatego napisałem, że wolałbym glony niż te ohydne jaja... 😉

• Lubię to 1
Opublikowano

Zamiast helmetów można użyć ślimaków neritina - są dużo ładniejsze (przynajmniej moim zdaniem), zjadają glony równie sprawnie co helmety a co najważniejsze NIE zostawiają żadnych jaj... glonożerca idealny :D
Sam mam kilka tych ślimaków w kilku akwariach i złego słowa o nich nie powiem.

A odnośnie samego akwarium... wystrój faktycznie mało malawijski, a i litraż chyba nie za duży jak na ilość ryb.