Skocz do zawartości

Destabilizacja baniaka

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Hej! Potrzebuję porady. Zdestabilizował mi się baniak :((( (250 l netto) . Wymieniłam wkłady w filtrze jakieś 3 tyg. temu. Dodałam stability sachemu, ale wczoraj po tym jak wpadło do baniaka pół opakowania żarcia ( nie typajcie jak :( ) i byla akcja czyszczenia i podmienilam ok 50% wody dziś smrodek się pojawił i no2 mam na poziomie... ciężko powiedzieć...0.75 może 1....co zrobić? Jutro planuje w akwarystycznym remover  no2 kupić. Ale jak dalej przywrócić równowagę? Podmieniać częściej a mniej czy normalnie?

Teraz wymieniłam już 50% wody ale nie ma znacznego spadku no2. Kranowa ma na teście 0.

Opublikowano (edytowane)
29 minut temu, Mariposa2h napisał:

Wymieniłam wkłady w filtrze jakieś 3 tyg. temu

Dlatego warto wymieniać wkłady etapami. Czyli np. jeden kosz na tydzień a po to aby nie wyrzucić bakterii nitryfikacyjnych   za jednym razem co też zrobiłaś i na pewno na jakiś czas rozjechałaś biologię. Ale ,że minęło 3 tygodnie to pewnie biologia zdążyła ponownie zaistnieć. Tyl, że teraz ten nieszczęsny pokarm:) . Rób częściej podmiany , jak masz jakis napowietrzacz to też podłącz.  Wlej też ten Remover. Będzie ok.

Edytowane przez AndrzejGłuszyca
Opublikowano
Rób codziennie  po ok. 50% . Zasysaj wężem w zakamarkach , podnieś kamienie, nawet mozesz wypłukać filtr  ale wodą  z akwa tak aby usunąć to co tam wlazło. 
Dokładnie jak Andrzej napisał, same podmiany nie pomogą, trzeba usunąć pokarm z zakamarków

Wysłane z mojego SM-G950F przy użyciu Tapatalka

Opublikowano

Pokarm to już usunęłam prawie do zera:))) wwyjęłam wszystkie kamienie, odkurzyłam, filtr też już wyczyściłam....Będę jutro kontynowość podmiany,  i zakupię remover. Najgorsze że narybek mi się pojawił w baniaku i pewnie nie przeżyje....:(((

• Lubię to 1
Opublikowano

W takich przypadkach polecamy często coś takiego jak w linku poniżej. Ale nie wiem jak u Ciebie z dostępnością. Po prostu to jest sprawdzone u nas. Ale i ten Twój specyfik obniży NO2 NO3.

https://www.plantagarden.pl/chemia-i-preparaty/4746-kordon-amquel-plus-473ml-.html?gclid=CjwKCAjw4pT1BRBUEiwAm5QuR8c8znm6PitqhKmFxchkcppGowZVRXvhSaV0cMoYOpNaUIkXPtNrfhoCaWEQAvD_BwE