Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

MOżecie poradzić ile świecić. Poczytałem i generalnie informacja jest taka , że jak kto lubi. Ale może są jakieś ogólne zasady, tak jak w akwarystyce roślinnej. W końcu ryby żyją w naturze w Afryce, gdzie dzień trwa 12 h. Stąd pytanie ile świecić i jaką mocą. Obecnie mam akwarium 240 litrów i w nim 4 lampy Aquael leddy tube 18 watowe (1 Actinic, 1 Marine i 2 Sunny).

Dzięki i pozdrawiam

Opublikowano

Świeć tyle i Tobie się podoba. Jeśli lubisz glony, świeć długo i mocno, jeśli nie to krócej i słabiej. Światło w Malawi jest dla nas, ryby mają to gdzieś. Rośliniak to inna bajka.

• Lubię to 3
Opublikowano

Taką odpowiedź już miałem z innych postów. Liczyłem na coś konkretniejszego, dlatego założyłem nowy temat. Naprawdę światło nie ma znaczenia dla ryb. To chyba trochę przesada. Wydaje mi  się, że jednak zdrowie i kondycja ryb zależą od ilości i długości świecenia. Pytanie tylko jak.

Opublikowano

Tak jak kolega pisał wczesniej będziesz świecił krócej czy dłużej naszym rybom jest obojętnie, zależy od natężenia światła i porostu glonów. Ja np świece 14 godzin

Wysłane z mojego JSN-L21 przy użyciu Tapatalka

• Lubię to 1
Opublikowano
7 minut temu, iquitos68 napisał:

Ja 18 h

Ja również około 18h, a nawet więcej biorąc pod uwagę oświetlenie nocne. Sterownik włącza lampę o wschodzie słońca, a wygasza o północy i wtedy wchodzi księżyc i delikatnie świeci do 3:00

• Lubię to 1
Opublikowano

Ja świecę od 15 do 22 30 i moje ryby mają się dobrze. Nie zapominajmy że światło dzienne także oświetla nasze zbiorniki, więc w całkowitej ciemności nie pływają. 

• Lubię to 2
Opublikowano (edytowane)

Ja świecę pod glony, 24h, z czego 7 godzin nocne na 1%, że ledwo widać. Reszta czasu mieszana w kolorach i mocach.

Ogólnie jak chcesz glonów, to świeć te dwie sunny od rana do wieczora, np 7-23, plus pozostałe 2 kolory kiedy ci się podoba. Zostawiaj tylko ciemność np 24-7, żeby ryby się "wyspały".

A jak nie chcesz glonów, to włączaj tylko 1 sunny+marine od 18 do 23, żeby widzieć ryby w ładnym kolorze, albo jak tam ci się podoba inaczej, ale tego sunny mniej niż 5h.

Masz konkretną odpowiedź.

A tu masz całą rozpiskę, jak świecę. WFS to Twoje Sunny.

barwy.png.54b39c7a6e15618b1e1b3878742864da.png

Edytowane przez Falcowski
Opublikowano
12 godzin temu, Falcowski napisał:

Ja świecę pod glony, 24h, z czego 7 godzin nocne na 1%, że ledwo widać. Reszta czasu mieszana w kolorach i mocach.

Ogólnie jak chcesz glonów, to świeć te dwie sunny od rana do wieczora, np 7-23, plus pozostałe 2 kolory kiedy ci się podoba. Zostawiaj tylko ciemność np 24-7, żeby ryby się "wyspały".

A jak nie chcesz glonów, to włączaj tylko 1 sunny+marine od 18 do 23, żeby widzieć ryby w ładnym kolorze, albo jak tam ci się podoba inaczej, ale tego sunny mniej niż 5h.

Masz konkretną odpowiedź.

A tu masz całą rozpiskę, jak świecę. WFS to Twoje Sunny.

barwy.png.54b39c7a6e15618b1e1b3878742864da.png

Dzięki bardzo. Jaki zestaw używasz do świecenia? Bo myślę o zmianie tych standardowych lamp na coś czym można sterować.