kriskris Opublikowano 20 Kwietnia 2020 #1 Opublikowano 20 Kwietnia 2020 Witam, Ile jeden kosz ma pojemności w kubełku tetry ex1200 plus? Znalazłem tylko informacje, że cały filtr ma 12 litrów pojemności, ale nie moge po prostu podzielic przez ilość koszy, bo jest tam też gąbka z boku.
Andrzej Głuszyca Opublikowano 20 Kwietnia 2020 #2 Opublikowano 20 Kwietnia 2020 Pojemność filtra to pojemność koszy wg mnie. Skoro producent podaje 12l a koszy masz 4 równe kosze to wiadomo ,że pojemność kosza to 3 litry. Raczej nie podają inaczej pojemności . Dlaczego to jest dla Ciebie takie istotne? Pytam bo może nie mieć to jakiegoś istotnego znaczenia.
kriskris Opublikowano 20 Kwietnia 2020 Autor #3 Opublikowano 20 Kwietnia 2020 1 minutę temu, AndrzejGłuszyca napisał: Dlaczego to jest dla Ciebie takie istotne? NIe wiem ile ceramiki kupić
Andrzej Głuszyca Opublikowano 20 Kwietnia 2020 #4 Opublikowano 20 Kwietnia 2020 Teraz, poddebniakk napisał: NIe wiem ile ceramiki kupić Jaka pojemność akwa i czy będziesz miał piasek jako podłoże?
kriskris Opublikowano 20 Kwietnia 2020 Autor #5 Opublikowano 20 Kwietnia 2020 (edytowane) 7 minut temu, AndrzejGłuszyca napisał: Jaka pojemność akwa i czy będziesz miał piasek jako podłoże? Akwarium 240l tak, bedzie Edytowane 20 Kwietnia 2020 przez poddebniakk
Andrzej Głuszyca Opublikowano 20 Kwietnia 2020 #6 Opublikowano 20 Kwietnia 2020 (edytowane) To spokojnie możesz zapełnić tylko jeden kosz ceramiką. Resztę możesz wypełnić gąbkami lub wcale co korzystne będzie dla przepływu. W przyszłości możesz w jeden z koszy umieścić purolite a520e do zbijanie NO3 .Ale to przyszłość. Pytałem o podłoże bo w piasku również są ogromne złoża bakterii nitryfikacyjnych. A nawet bez piasku i tylko na jednym koszu ceramiki możesz być spokojny o parametry. To ,że zapełnisz 4 kosze ceramiką nie będzie miało znaczenia dla biologi. Co nie oznacza , że jak dasz 4 kosze pełne ceramiki to będzie błędem. Nie..Ale można to wtedy inaczej wykorzystać. Dlatego nie martw się objętością koszy. Edytowane 20 Kwietnia 2020 przez AndrzejGłuszyca 4
Rekomendowane odpowiedzi