Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano
Godzinę temu, SlavekG napisał:

Rozumie że są to parametry wody w zbiorniku po zalaniu? Są OK. Teraz pora na start? Jak będziesz startował?

Tak zbiornik zalany i takie ma parametry po jednym dniu, w filtrze kubełkowym 0.5 litra matrixa, 0.2 litra zwykłej ceramiki i około 0.3 litra ceramiki z filtra z innego akwarium gdzie była ponad pół roku, a że mam w tamtym akwarium gupiki to jutro albo pojutrze wpuszczę kilka max tak z 10-15 na start mam nadzieję że to starczy 😁

Opublikowano
7 minut temu, Koral1989 napisał:

Tak zbiornik zalany i takie ma parametry po jednym dniu, w filtrze kubełkowym 0.5 litra matrixa, 0.2 litra zwykłej ceramiki i około 0.3 litra ceramiki z filtra z innego akwarium gdzie była ponad pół roku, a że mam w tamtym akwarium gupiki to jutro albo pojutrze wpuszczę kilka max tak z 10-15 na start mam nadzieję że to starczy 😁

Spokojnie wystarczy - działaj 🙂

• Dziękuję 1
Opublikowano (edytowane)
W dniu 28.04.2020 o 00:29, Koral1989 napisał:

Zamiast wpuszczać jakiekolwiek życie do niedojrzałego biologiczne zbiornika, lepiej dodaj syfek z zabrudzonej gąbki z działającego akwarium. W ten sposób dodasz pożywki dla bakterii w nowym zbiorniku. Start przebiegnie szybciej. 

Trzy dni po dodaniu syfku z zabrudzonej gąbki już powinieneś zauważyć wzrost NO2. 

Edytowane przez egon44
Opublikowano
Godzinę temu, egon44 napisał:

Trzy dni po dodaniu syfku z zabrudzonej gąbki już powinieneś zauważyć wzrost NO2. 

Andrzeju, nie będzie żadnego skoku NO2, ponieważ kolega wykorzysta ceramikę z działającego akwarium. Ja podobnie startowałem obecny baniak. Użyłem starej ceramiki i syfu z gąbki. Na drugi dzień NO2 miałem między 0,01 a 0,025 za to od razu był zauważalny skok NO3 także biologia zadziałała wzorowo, od razu można wpuszczać ryby. No chyba, że Tobie chodziło o NO3;)

• Lubię to 1
Opublikowano

Zobaczymy jak to wyjdzie, ceramika jest z filtra gdzie mam gupiki i obecnie z 14 sztuk małych około 2 miesięcznych gupików tam pływa jutro planuje zrobić kontrolne testy wody aby zobaczyć jak wygląda sytuacja testy po zalaniu zrobiłem więc będę miał porównanie. 

• Lubię to 1
Opublikowano
W dniu 29.04.2020 o 16:03, Bartek_De napisał:

Andrzeju, nie będzie żadnego skoku NO2, ponieważ kolega wykorzysta ceramikę z działającego akwarium. Ja podobnie startowałem obecny baniak. Użyłem starej ceramiki i syfu z gąbki. Na drugi dzień NO2 miałem między 0,01 a 0,025 za to od razu był zauważalny skok NO3 także biologia zadziałała wzorowo, od razu można wpuszczać ryby. No chyba, że Tobie chodziło o NO3;)

Cały czas piszę o wzroście NO2  .

Nie będzie to duży wzrost,ale jednak będzie,co w  tym przypadku nie  powinno zaszkodzić wpuszczonej obsadzie ;) 

• Lubię to 1
Opublikowano

Mam pytanie, podmianę wody pierwszą kiedy zrobić? I potem kolejne podmiany trzeba co tydzień 20% czy można rzadziej, jak wy ogólnie robicie podmiany w waszych zbiornikach? 

Opublikowano

Po zakończonym cyklu jeśli no3 jest wyższe niż 25ppm to zrób małą podmianę 20%. Później musisz zobaczyć sam jak no3 będzie przyrastać w ciągu tygodnia i zależnie od tego dostosować podmiany. Jednak nawet jeśli po tygodniu no3 będzie niskie to podmianę 10-15 i tak można zrobić. Ogólnie staramy się by no3 nie przekraczało 30ppm.

• Lubię to 1
  • Dziękuję 1
Opublikowano

Dzisiaj mija tydzień od zalania akwarium, na start parametry były takie :

Ph - 7.8

No2 - 0.025 ppm

No3 - 1 ppm

Kh - 21

Dziaisiaj wyglądają tak:

Ph - 8.1
NO2 - 0.4 ppm
No3 - 15 ppm
NH4 - 0.1 ppm

Nie robiłem testu Kh bo nie widziałem takiej potrzeby za to zrobiłem NH4, proszę doradzić czy z akwarium na starcie po tym tygodniu dzieje się coś złego i muszę jakoś interweniować robić podmianę wody czy zaczekać tydzień sprawdzić parametry i wtedy coś działać?