Kemeiz Opublikowano 17 Kwietnia 2020 #1 Opublikowano 17 Kwietnia 2020 (edytowane) Mam pytanie o cyrkulację wody. Wylot z narurowca mam jak na zdjęciu, po drugiej stronie (razem z wylotem od kubełka, ale on jest raczej słaby). Natomiast widzę, że na dnie zbiera się syfek, nawet jak dam pompę na 3 bieg (co jak na takie małe akwarium chyba jest za dużo). Czy Waszym zdaniem należy dołożyć cyrkulator na ściance bocznej koło wlotu, czy ustawić pompę na 3 bieg i niech mieli? Edytowane 17 Kwietnia 2020 przez Kemeiz
tomekTOja Opublikowano 17 Kwietnia 2020 #2 Opublikowano 17 Kwietnia 2020 (edytowane) Ja kierowałem się jednym z filmików znalezionych na tym forum, ale on tylko nadał mi kierunek. W większości przypadków sugerują dać cyrkulator umieszczony na bocznej szybie, skierowany na środek tylnej szyby. Wylot z filtra po przeciwnej stronie, skierowany na przednią szybę. Cyrkulator mocno kieruje górną partią wody wprawiając całość w ruch obrotowy. Wylot z filtra pomaga utrzymać ruch i zarazem kieruje prąd wody w dolną partię akwarium. Przy takim ustawieniu "martwym punktem" staje się dolny narożnik, przy tylnej szybie najbliżej cyrkulatora i tam warto dać zasys do filtra. Ja natomiast zbudowałem tak narurowca abym miał dwa wyloty, mocniejszy z mechanika i słabszy z biologa. Mocniejszy nadaje ruch, słabszy pomaga w tym ruchu i pcha wodę w dolne partie. Zasys pięknie zbiera. Mam tak od niecałych 2 tygodni i jestem mega zadowolony. Wątek z moją konstrukcją i rysunkami znajdziesz u mnie. Wielkość akwa mamy taki sam. Tutaj jest mój rysunek (rzut z góry): Pozdrówka Edytowane 17 Kwietnia 2020 przez tomekTOja
Kemeiz Opublikowano 22 Kwietnia 2020 Autor #3 Opublikowano 22 Kwietnia 2020 Jakieś inne opinie, sugestie posiadaczy akwariów 240 litrowych?
Rekomendowane odpowiedzi