Pomoc w aranżacji.
-
Ostatnio przeglądający 0 użytkowników
- Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.
-
Przez duch · Opublikowano
Witam Posiadam akwarium 300 litrów i filtr Aquael Ultramax BT 2000. Filtr działa ok jestem zadowolony. Jest tylko jedna rzecz która mnie martwi. Chodzi o mocowanie węży do filtra do króćców. Są one grube i sztywne. Na króccu jest ta nakrętka blokująca. Jak instalowałem filtr starałem się jak najbardziej nadziać wąż na króciec a potem jak najbardziej zablokować wąż tą nakrętką blokującą. Mam jednak jakieś obawy żeby wąż się nie rozłączył i aby nie był Potop jak za szwedów. Niewiem, czy mam się czego obawiać? Pisze to do tych co mają te filtry. Czy jest ryzyko że się rozłączy? -
Przez Tomasz78 · Opublikowano
Tak, akwa musi dojrzeć. W nowo założonym akwa to częste jest mętnienie wody. -
Przez studnia96 · Opublikowano
Czyli rozumiem, że jak coś się będzie takiego działo z wodą to po prostu będę musiał się uzbroić w cierpliwość ? -
Będzie ok, ale woda kryształ zależy od dojrzałości akwa, przy niedojrzałym występują zakwity pierwotniaków i woda robi się mętna, mleczna i nie pomoże nawet wata w każdym koszu. -
Czyli po Twojej poprawce coś takiego byłoby ? prefiltr 10 ppi 1 kosz - 20 ppi 2 kosz - 20 ppi 3 kosz - 30 ppi 4 i 5 kosz ceramika oki by było ? Woda będzie kryształ? -
Jest ok, generalnie możesz sobie dawać media jakie chcesz ale najlepiej żeby nie za gęste były zbytnio żeby nie tamować przepływu. Ja mam w ultramax 2000 od dołu 1xgąbka 15 albo 10 ppi a dalej 3xgąbka chyba 20 ppi (dość duże oczka) a w ostatnim na górnym koszu jakaś byle jaka ceramika dodana w zestawie. -
@Tomasz78a co powiesz na takie media ? Coś byś zmienił ? Co uważasz ? -
Prefiltr ma prawidłową gąbkę, 10 ppi to największe oczka. -
Nie będzie dobrze jak woda będzie przepływała przez prefiltr 10 ppi , później pierwszy koszyk gąbka 20 ppi, a następnie przez koszyk z gąbką 30 ppi ? -
Przez yaro · Opublikowano
Nie będzie dobrze, prefiltr powinien być z większą liczbą DPI
-
-
Tematy
-
Grafiki

Rekomendowane odpowiedzi