Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Po troszke ponad roku od założenia 275x60x50 z ogólną zawartością czas powrócić do wypelnienie pozostalego miejasca obok obecnego akwarium. Dziura pomiędzy sciana a akwarium ma 103 cm więc akwarium 100 cm wejdzie. Akurat dla malawi.

W zwiazku z tym mam kilka pytań.

1. W garażu stoi mi akwarium 100x40x50. Czy dla 1 max 2 gatunków jest sens kupowac nowe szlieko 100x60x50.

2. Czy filtr nfc1500 da rade z filtracją

3. Jakie oświetlenie chce zrobic sam belke alu z power ledami 1w tylko ile tych diód starczy rybciom

4. Gdzie polecicie kupić rybcie i ile na taki zbiornik chodzi mi glownie o jaknajmniejsze ryby dorosle w 2 lub 3 kolorach

Wysłane z mojego SM-A750FN przy użyciu Tapatalka

Opublikowano
21 minut temu, asterix123 napisał:

1. W garażu stoi mi akwarium 100x40x50. Czy dla 1 max 2 gatunków jest sens kupowac nowe szlieko 100x60x50.

Dla jednego gatunku  z wieloma samicami akwa 100x40x50 wystarczy . Czy ma sens kupować ciut większe..wg mnie nie.  Jak wiesz pyszczaki są terytorialne i bardziej by różnicę robiła długość.

24 minuty temu, asterix123 napisał:

2. Czy filtr nfc1500 da rade z filtracją

Jako sam biolog spokojnie da radę. Jego faktyczny przepływ przy pełnych wkładach to niewiele ponad  700l/h. Nawet gdybyś tylko jeden kosz wypełnił np. ceramiką to nie wydoli jako biolog i jednocześnie mechanik. Ale możesz spróbować bez mechanika ale musisz wesprzeć się wtedy choćby jakimś falownikiem. Jeżeli go nie masz to szczerze odradzam  zakup tego filtra. 

27 minut temu, asterix123 napisał:

3. Jakie oświetlenie chce zrobic sam belke alu z power ledami 1w tylko ile tych diód starczy rybciom

Tutaj Ci nie odpowiem bo jednak tradycyjnie używam świetlówek.

Myślę , że na pkt 4 odpowie  wielu kolegów z wieloma propozycjami .

Opublikowano (edytowane)
3 godziny temu, asterix123 napisał:

Sugeruję jednak 3W. Mniej klejenia, efekt zbliżony, a nawet ciekawiej, bardziej punktowo. No i taniej.

Rybciom zero, Tobie żebyś je widział, ze 20-30W, glonom, ze 60W.

Zależy, na czym ci zależy.

Barwa 10000K + White Full Spectrum sugeruję, pół na pół. Każde na osobnej linii.

Edytowane przez Falcowski