Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano (edytowane)
1 godzinę temu, Bojar napisał:

Ja miałem taką dwu-tłoczkową. Do dzisiaj się zastanawiam jak mogłem przy tym spać

10 godzin temu, Bartek_De napisał:

Sam pamiętam jako kilkuletni bajtel (koniec lat 70) akwarium ojca z taką właśnie pompką.

I trzeba było mieć dużo gumek w zapasie :) . W korpusie na dole był otwór zasysający . Zawsze tam wkładałem troszkę waty po to aby niby czyściła powietrze ale przede wszystkim po to, że  jak ciasno ją wcisnąłem wkładem od długopisu to trochę ciszej całość pracowała.  Całość koniecznie musiała stać na jakiejś gąbce.. Ona mi napędzała filtr przelewowy. To była taka szklana kaseta , zawieszana z boku akwa , wypełniona żwirkiem a na wierzchu kawałek gąbki. W środku była gruba szklana rurka która spełniała funkcje przelewu a do tej rurki wchodziła cienka rurka zakończona gumowym cienkim przewodem a przewód dawał powietrze z pompki.

Edytowane przez Andrzej Głuszyca
  • Lubię to 3
Opublikowano
22 minuty temu, Andrzej Głuszyca napisał:

I trzeba było mieć dużo gumek w zapasie :) . W korpusie na dole był otwór zasysający . Zawsze tam wkładałem troszkę waty po to aby niby czyściła powietrze ale przede wszystkim po to, że  jak ciasno ją wcisnąłem wkładem od długopisu to trochę ciszej całość pracowała.  Całość koniecznie musiała stać na jakiejś gąbce.. Ona mi napędzała filtr przelewowy. To była taka szklana kaseta , zawieszana z boku akwa , wypełniona żwirkiem a na wierzchu kawałek gąbki. W środku była gruba szklana rurka która spełniała funkcje przelewu a do tej rurki wchodziła cienka rurka zakończona gumowym cienkim przewodem a przewód dawał powietrze z pompki.

Patent z watą pamiętam ;) Ja to wszystko jeszcze pudłem wyłożonym styropianem przykrywałem

Filtr szklany kiedyś w nocy mi się urwał z zaczepów. Połowa wody z akwa zeszła tym przelewem 🤣

Fajnie się teraz wspomina ale wtedy nie było do śmiechu.

• Lubię to 3
Opublikowano
4 godziny temu, Bojar napisał:

Filtr szklany kiedyś w nocy mi się urwał z zaczepów. Połowa wody z akwa zeszła tym przelewem

I zobcz..biologicznie dawał radę. Testów nie było, netu i kompa nie było i dawało się radę. Do tego akwa w kątowniczkach , szyby na czerwony kit.  Teraz przysłowiowe pięć minut i masz komplet potrzebnych informacji.

• Lubię to 3
Opublikowano

Też kiedyś miałem taki filtr. Ten   zewnętrzny filtr był bardzo wydajny. Oczywiście kto z nas wtedy słyszał o testach,cyklach azotowych itp. 

Ja nadal uważam, że testy testami ale należy mimo wszystko uważać na zachowanie ryb w akwarium. Nasze obserwacje to są najlepsze testy. 

• Lubię to 4
Opublikowano
W dniu 20.05.2022 o 10:25, Andrzej Głuszyca napisał:

To była taka szklana kaseta , zawieszana z boku akwa , wypełniona żwirkiem a na wierzchu kawałek gąbki. W środku była gruba szklana rurka która spełniała funkcje przelewu a do tej rurki wchodziła cienka rurka zakończona gumowym cienkim przewodem a przewód dawał powietrze z pompki.

W dniu 20.05.2022 o 23:07, jaras napisał:

Też kiedyś miałem taki filtr. Ten   zewnętrzny filtr był bardzo wydajny

Znalazłem filmik z takim filtrem. Mój różnił się tylko tym , że w środku miałem tylko żwirek i na wierzchu gąbkę .

• Lubię to 2
  • 3 miesiące temu...
Opublikowano

@suricade, świetna merytorycznie, naturalna rozmowa; obejrzałem i wysłuchałem. I miła odmiana od wymuskanych prezentacji na yt w 4K.

Panowie polecają stopniowe zarybianie nowego zbiornika. W moim Malawi tak nie będzie, niestety, bo wpierw wrzucę 25 ryb do 240l, a dopiero później "zredukuję" je (co za brzydkie określenie) lub "zredukują się" same.

• Lubię to 1
  • 4 tygodnie później...
Gość
Dodaj odpowiedź do tematu...

×   Wklejono zawartość z formatowaniem.   Usuń formatowanie

Dozwolonych jest tylko 75 emoji.

×   Odnośnik został automatycznie osadzony.   Przywróć wyświetlanie jako odnośnik

×   Przywrócono poprzednią zawartość.   Wyczyść edytor

×   Nie możesz bezpośrednio wkleić grafiki. Dodaj lub załącz grafiki z adresu URL.

• Ostatnio przeglądający   0 użytkowników

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.

• Dodaj nową pozycję...

Powiadomienie o plikach cookie

By using this site, you agree to our Warunki użytkowania.