Skocz do zawartości

Pekla szyba w akwa koniec malawi

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

romekjagoda napisał:

wzmocniłem szafkę i mimo to mi się o ok 2mm wypaczyła góra mimo że dałem dodatkowy blat. ale 2mm to niewiele i karimata to wyrównała.

Takich ugięć karimata raczej nie wyrównuje - blat, karimata i szkło powinny mieć takie same ugięcie (bo działają na nie dokładnie takie same siły). U mnie ugięcie blatu (i dna akwa) niecały milimetr. Ugięcia do 3mm/m podobno są bezpieczne... Mnie przy grzebaniu w sumpie udało się wygiąć sciankę działową o jakieś 4mm na 50cm (aż mi się przegroda rozszczelniła) i nie pękło. :D

Opublikowano

Perez jak to nie wyrównuje? A jaką grubość i plastyczność ma karimata? Śmiem twierdzić że jednka wyrównuje, bo akwa mam idealnie wypoziomowane mimo tego minimalnego ugięcia podwójnego blatu na środku szafki. Dlatego chętnie dowiedziałbym się na czym opierasz swoją tezę?

Opublikowano

Ciśnienie wody rozkłada się równomiernie na całej powierzchni dna, więc siła działająca na to, co jest pod akwarium, również jest równomiernie rozłożona (przy uproszczeniu, że nie masz kamieni). Tak więc karimata równomiernie się ściśnie na całej powierzchni. U mnie z 1 cm karimata ma obecnie jakieś 7mm (stoi na niej ok. 800kg na 1,5m2). Brzegi akwarium uginają się najmniej, ponieważ są trzymane zarówno przez szyby boczne, jak i przez podpory szafki (zazwyczaj właśnie w tych miejscach występują). Jedyne co karimata może wyrównać, to punktowe nierówności (typu ziarnko piasku).

Opublikowano

Wobec tego pytanie. Powiedzmy, że mieszkam w bloku i mam krzywe podłogi - jak zniwelować nierówność, aby akwarium było idealnie w poziomie. Jaki materiał i w którym miejscu podłożyć (miedzy szafką a akwarium, czy między szafką a podłogą)?

Opublikowano

Akwarium powinno stać na możliwie płaskiej powierzchni, więc powinieneś wypoziomować szafkę (podpory pomiędzy szafką a podłogą). Dodatkowo, jeżeli szafka będzie stała krzywo, to przy dużym obciążeniu może Ci się "złożyć". Takiemu efektowi można zapobiec wstawiając podpory w kształcie X pomiędzy podpory szafki (ja mam stelaż stalowy spawany i wstawiłem takie podpory).

Opublikowano

no ale ja chciałem wrócić do wcześniej już postawionego pytania - jak wypoziomować akwa jak "siądzie" już pełne..

mam panele i tego się nieco boje, a zamierzam postawić szafkę bez nóżek (większa powierzchnia - będzie stało ponad 400 litrow)

chyba - podkreślam- chyba - rozwiązaniem jedynym jest generalny "remont" w akwa (spuszczenie wody przynajmniej) - wydaje mi się, że takie "osiadanie" następuje po jakimś czasie..

Opublikowano
jak wypoziomować akwa jak "siądzie" już pełne..

Ja bym nie próbował poziomować akwa pełne wody. Za duże naprężenia (i jak podnieść kilkaset kg?). Lepiej samemu wylać wodę, niż pozwolić, żeby sama się wylała... :evil:

Opublikowano

martwy ciąg aby podnieść 700 kg hehehehe

ale szczerze.. jak w końcu postawie te literki

zaleje , i poczekam z tydzień żeby zobaczyć czy coś złego się nie dzieje.

Opublikowano
jak wypoziomować akwa jak "siądzie" już pełne..

Ja bym nie próbował poziomować akwa pełne wody. Za duże naprężenia (i jak podnieść kilkaset kg?). Lepiej samemu wylać wodę, niż pozwolić, żeby sama się wylała... :evil:

Jakie tam naprężenia. Nie żebym się mądrzył, ale wszystko się da, tylko trzeba mieć do tego odpowiednią technikę. Kilka lat temu zaczęli np prostować domy na osiedlu na którym mieszkałem. Z powodu szkód górniczych odchlenie 11 piętrowego bloku wynosiło do 1 metra. Przy pierwszym "prostowaniu" w newralgicznym momencie kazali mieszkańcom na kilka godzin opuścić mieszkania, ale potem jak nabrali wprawy nawet bez tego się obyło. Swoją drogą jeśli któryś z mieszkańców tych domów miał akwarium dostosowane do "krzywego" bloku, po wyprostowaniu musiał pewnie poziomować od nowa.

http://www.mpl.com.pl/rektyfikacja/

Opublikowano

Chcialbym podziekowac wszystkim za slowa otuchy oraz za mobilizacje do dzialania.

Dzieki wam akwa od wczoraj stoi zalane i dojrzewa.

Niestety w piwnicy ale dzieki temu zyskalem piekielko.

Musialem troche popracowac w weekend

- zalozylem grzejnik i podpialem go pod CO

- docieplilem sciany

- zamontowalem nowe panele

- no i wczoraj zalalem akwa :)

Mam nadzieje ze tym razem wypali :)

A jak wypali to wszyscy ktorzy sledza watek znaja moj dalszy plan :)

Dzieki raz jeszcze :)

Ps. wkleilem szybe 10mm i dalem wzmocnienia po calej dlugosci szkla

Gość
Dodaj odpowiedź do tematu...

×   Wklejono zawartość z formatowaniem.   Usuń formatowanie

Dozwolonych jest tylko 75 emoji.

×   Odnośnik został automatycznie osadzony.   Przywróć wyświetlanie jako odnośnik

×   Przywrócono poprzednią zawartość.   Wyczyść edytor

×   Nie możesz bezpośrednio wkleić grafiki. Dodaj lub załącz grafiki z adresu URL.

• Ostatnio przeglądający   0 użytkowników

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.

• Dodaj nową pozycję...

Powiadomienie o plikach cookie

By using this site, you agree to our Warunki użytkowania.