Skocz do zawartości

Pekla szyba w akwa koniec malawi

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano
Poczekam do weekendu z tymi panelami i wtedy wyleca.

Tak się zastanawiam nad kilkoma rzeczami:

1 Czy ma sens reklamowanie tego akwarium?

2 Jeśli nie to czy wystarczy wymienić tą jedną pękniętą szybę?

3 Jeśli ją wymieniać to moze na 10mm a pozostałe niech będą 8mm, czy tak można?

4 Mógłbym postawic to akwarium (mam już wszystko kasa i tak wydana no i się zakochałem w tych pysiach) ale jedynie w piwnicy.

Gwoli wyjaśnienia mieszkam w domku i piwnica jest całkiem całkiem ale jest jeden problem a mianowicie temperatura. Jak wiadomo pysie potrzebują 25 stopni a tam obecnie jest 15 zima dochodzi do 12 i tu kluczowe pytanie czy nie zbankrutuje na grzaniu wody?

Boję się tego że grzałka be dzie non stop działała.

Proszę pomóżcie w rozterkach nie chcę się poddać byłem już tak blisko :(

1. Nigdy nie zaszkodzi

2. Wystarczy wymienić

3. może być na 10 mm

4. Może cię to drogo kosztować, taka duża różnica temperatury nie wróży niczego dobrego. Nie tylko prąd ale i gdyby nastąpiła awaria grzałki to temperatura bardzo szybko spadnie poniżej minimum, również pewnym problemem będzie mocne parowanie wody.

Odczekaj chwilkę porozmawiaj z żoną i przedstaw sprawę jej jak dla Ciebie jest to ważne aby mieć to akwarium, no i pamiętaj o ubezpieczeniu mieszkania.

Opublikowano
1 Czy ma sens reklamowanie tego akwarium?

Pamiętaj tylko, że zwrócą Tobie tylko koszt baniaka. Za szkody nie odpowiadają.

3 Jeśli ją wymieniać to moze na 10mm a pozostałe niech będą 8mm, czy tak można?

10mm raczej nic nie da. Dodatkowo się zastanawiam, czy może szyba sobie wystawać te 2mm...

4 Mógłbym postawic to akwarium (mam już wszystko kasa i tak wydana no i się zakochałem w tych pysiach) ale jedynie w piwnicy.

Gwoli wyjaśnienia mieszkam w domku i piwnica jest całkiem całkiem ale jest jeden problem a mianowicie temperatura. Jak wiadomo pysie potrzebują 25 stopni a tam obecnie jest 15 zima dochodzi do 12 i tu kluczowe pytanie czy nie zbankrutuje na grzaniu wody?

Boję się tego że grzałka be dzie non stop działała.

Koszt będzie nie porównywalnie większy z grzaniem akwa w ciepłym salonie, ale czego nie robi się dla pyśków :wink: .

Opublikowano

Kurczę współczucia Krisq75, nie poddawaj się :wink:

Panele mogłeś śmiało po zalaniu rozmontować, chyba, że masz klejone w co wątpię, wtedy podłoga by wyschła, panele też bym podsuszył, może by było ok, ale tak jak ktoś już wspomniał, najlepiej jest się ubezpieczyć- ja tak zrobiłem i śpię spokojnie, co do wklejenia szyby z 10 to nie bardzo dobry pomysł, reszta szyb jest z 8, więc jak wkleisz 10 to i tak ona będzie wystawać poza dno, no chyba, że ją wkleisz w środek, ale nie wiem czy tak się robi, spróbuj zareklamować akwa, a jak się nie uda to wklej szybę z 8 i daj pod akwa 1 cm styropian, na dno też bym coś dał, by już nie ryzykować nieszczęścia

Opublikowano
Dodatkowo się zastanawiam, czy może szyba sobie wystawać te 2mm.

Zobacz kjak masz Mateusz slkejone akwarium tylna szyba jest jak i przednia doklejana do czoła boków i dna więc nic nie będzie wystawać.

Ale moim zdaniem również to nic nie da, i 8 mm również wystarczy, limit pecha wyczerpałeś i za siebie i za połowe KM

Opublikowano

66bdffe38b65fc8fm.jpg

Tak wygląda to pęknięcie.

A co do kosztów grzania to myślę sobie tak:

1 od spodu akwa na styropianie 2cm (izolator),

2 z tyły przykleić 5cm styropianu, izolator

3 na bocznych szybach też 5cm stropianu

4 i przednia zakrywana na czas niebytu mojego w celach podziwiania pysi

5 wiadomo z gory pokrywa

hm.. nie wiem mam metlik w glowie ale ze zlosci nie chce sie poddac - zona przypadek beznadziejny od poczatku byla przeciw teraz to moge sie jedynie rozwiesc :) - przez rybki

Opublikowano

paskudne pęknięcie, ale zauważcie, że pękło od rogu, co może sugerować silny nacisk na ten róg, może szafka się poddała, gdyby nie listwa to pęknięcie poszło by dalej.

Yaro u mnie szyba jest położona na dno i doklejona do boków, więc jak będzie grubsza to by wystawała.

Opublikowano
Zobacz kjak masz Mateusz slkejone akwarium tylna szyba jest jak i przednia doklejana do czoła boków i dna więc nic nie będzie wystawać.

Racja, tego nie wziąłem pod uwagę...

Tak wygląda to pęknięcie.

Nieciekawie... Ale przynajmniej dokładnie widać na fotce co to za firma takie partactwo robi... Nie ma to jak zakład szklarski :wink: .

4 i przednia zakrywana na czas niebytu mojego w celach podziwiania pysi
Od tego mogą zdziczeć. Przód zdecydowanie powinien być odsłonięty, bo jak tylko zdejmiesz przykrycie przedniej szyby, to ryby od razu będą w kamieniach.
Opublikowano

kurcze ja z teego co widzę na zdjęciu reklamował bym to akwarium, zastanowił bym się również nad wytoczeniem procesu Wromakowi z aszkody w domu

Z tego co widzę na zdjęciu wzmocnienie tylnej szyby tą poprzeczką jest w dość duzej odległości od bocznych szyb, wstawienie za krótkiej poprzeczki powoduje nacisk na szybę w miejscu gdzie kończy się ta poprzeczka i moze to spowodować jej pęknięcie, z tego co widzę to właśnie te pęknięcie zaczyna się w okolicy końca poprzeczki wzmacniajacej, jeżeli tak jest to bym ich chyba zastrzelił.

Yaro u mnie szyba jest położona na dno i doklejona do boków, więc jak będzie grubsza to by wystawała.

Ktoś kleił to akwarium ? czy kupne

u mnie każde akwarium jest klejone do czoła, i wszystkie jakie widziałem również.

ale zauważcie, że pękło od rogu, co może sugerować silny nacisk na ten róg, może szafka się poddała, gdyby nie listwa to pęknięcie poszło by dalej.

Właśnie na odwrót, od listwy do rogu, a taki przypadek na swojej stronie opisał również Thewald, jota w jotę

Opublikowano

ja je kleiłem w ten sposób, ale na podstawie akwa ze sklepu, które właśnie w taki sposób były klejone, to już 5 akwa jakie skleiłem i nigdy żadnej awarii nie miałem i przyznam szczerze, że nie spotkałem się jeszcze z innym klejeniem. Czy są 2 sposoby czy któryś sposób jest błędny?

Faktycznie mogło pójść od listwy, była za krótka, ja u siebie dałem na całej długości- całe szczęście :oops:

Opublikowano

jak to? Ty masz tą 150cm 375-tkę klejoną "na dnie", a nie "z dnem wklejonym między ściany boczne"?

to pęknięcie jest podejrzane... czy aby na pewno nie jest to powiązane z tłem jakby tak się zastanowić? takie rzeczy się raczej same z siebie nie dzieją... tym bardziej "po bąblu"... dla mnie po obejrzeniu foty tym bardziej maloprawdopodobne...

dla przypomnienia wklejam jedyne takie miejsce w necie gdzie można sobie zobrazować siły działające na akwa - szczególnie od 30 postu - akwaria z uwzględnieniem spoin silikonowych... wychodzi na to że dla św spokoju żon powinniśmy mieć kule :wink:

są też pokazane "w przechyle"

do Twojego pęknięcia pasuje mi jak ulał model z 39 postu (w/g licznika przy każdym poście) wersja: "Akwarium proste 60x30x30, szyba 4 mm, brak wzmocnień, przechylone 2 stopnie na lewy bok"

Gość
Dodaj odpowiedź do tematu...

×   Wklejono zawartość z formatowaniem.   Usuń formatowanie

Dozwolonych jest tylko 75 emoji.

×   Odnośnik został automatycznie osadzony.   Przywróć wyświetlanie jako odnośnik

×   Przywrócono poprzednią zawartość.   Wyczyść edytor

×   Nie możesz bezpośrednio wkleić grafiki. Dodaj lub załącz grafiki z adresu URL.

• Ostatnio przeglądający   0 użytkowników

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.

• Dodaj nową pozycję...

Powiadomienie o plikach cookie

By using this site, you agree to our Warunki użytkowania.