Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Witam akwarium zalane woda z kranu przez ustrojstwo 22 marca po 3 dniach dodane  bakterie azoo super bio-bacteria, temperatura 23 stopnie, woda klarowna
Testy JBL kropelkowe zestaw polecany na forum .
Test wody z kranu
KH -12 
PH -7/6
NO2 -<0,01
NO3 -5
NH4 -<0,05 
Test wody z akwarium 4 kwiecień
KH -10 
PH-8
NO2-0,1
NO3-5+ (kolor trochę ponad 5 w przedziale)
NH4 - <0,05  
Co dalej ? coś dodać czy czekać ? Kiedy można pyski zamawiać ? :D

Opublikowano

We wtorek dodałem pokarm kiedy robić testy i jakie wszystkie znowu ? jakie parametry ma mieć woda żeby można było wpuszczać ryby ? szukałem na forum ale nie znalazłem jedno znacznej odpowiedzi .

Opublikowano
2 godziny temu, Zawa napisał:

We wtorek dodałem pokarm kiedy robić testy i jakie wszystkie znowu ? jakie parametry ma mieć woda żeby można było wpuszczać ryby ? szukałem na forum ale nie znalazłem jedno znacznej odpowiedzi .

Co kilka dni sprawdzaj NH3/4 i no2, jak no2 urośnie i potem zacznie spadać to sprawdzaj no2 i no3. Jak no2 spadnie do niskich wartości, powiedzmy poniżej 0.1 ppm to można wpuszczać ryby o ile no3 nie będzie za wysokie. Podnieś temperaturę wody do 28-30 stopni.

• Lubię to 1
  • 3 tygodnie później...
Opublikowano

Robię testy i no2 wychodzi coraz gorzej :
4.04 -no2= 0,1
13.04-no2= 0,2
19.04-no2= 0,3
26,04-no2= 0,4
PH 8 , no3 5 , nh4 <0,05 te się nie zmieniaja cały czas tak samo tylko no2 coraz wyższe co robić ? wyczytałem żeby dodać napowietrzenie i tak zrobiłem ale bez efektu

Opublikowano

Napowietrzanie jest potrzebne kiedy masz ryby w akwarium i gdy załamie się biologia. Ty dopiero startujesz, nie musisz napowietrzać. Wszystko idzie w dobrym kierunku, za chwilę zaczniesz obserwować spadek No2 i wzrost No3, będzie to oznaczać, że zbliżasz się do końca i pora powoli zamawiać ryby.

• Lubię to 1
Opublikowano

Temperatura 28 stopni napowietrzanie wyłaczone i zaczęły się pojawiać pływać w wodzie malutkie coś nie wiem jak to opisać male prawie przeżroczyste wyglada jak banki wody z napowietrzacza i na tafli wody tez to jest ale ogólnie jest woda klarowna, no2 dalej rośnie dziś jest 0,6

Opublikowano

To film bakteryjny , wystarczy jakiś filtr powierzchniowy , u mnie robi robotę aqua Nova 3w kosztuje grosze , ja dałem 41 zł , 20min i po filmie ani śladu ,polecam  :)