Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Cześć,

Robię właśnie zakupy na nowe światło do akwa 300x80x60.

Planuję zrobić to możliwie najprościej tj:

30 modułów 5730 11000 K

30 modułów RGB, i tutaj pytanie, w sklepach są standardowo 5050 a na allegro znalazłem 5252. Czym się one różnią? Cena jest ta sama, czy 5252 są nowsze ?

Układ planuję 1:1 w oprawie z profilu pod regipsy (4 profile sklejone w całość +/- 20 cm) ledy będę układał tak jak puści okablowanie.

Co myślicie ?

Sterowanie na palabrasie

Opublikowano

Teraz mam 6500 K i dla mnie porażka dlatego chciałem dać coś powyżej >10 k. Te diody od Ciebie nie mają podanego chipsetu więc to takie strzelanie

Opublikowano
Godzinę temu, Kadango napisał:

Te diody od Ciebie nie mają podanego chipsetu więc to takie strzelanie

Za bardzo nie wiem o to chipset...

Jeszcze jedna rzecz. Było kilka wersji sterownika Parabras. Na którym modelu będziesz montował nowe oświetlenie? W najnowszym np masz 6 kanałów. Na RGB zużyjesz 3 kanały. Pozostaną Tobie jeszcze 3 do wykorzystania. Możesz zamontować w tych trzech pozostałych kanałach Twoje stare 6500k plus 11000k lub inny w zależności od potrzeb. Możesz również w tych trzech pozostałych dać tylko jeden rodzaj modów w trzech oddzielnych wiązkach.  Warto pamiętać, że w najnowszym sterowniku maksymalne obciążenie kanału to 3A. W starszej wersji jest więcej bo 5A, ale starsza ma tylko 4 kanały. 

Wariantów jest sporo. Ja np w mniejszym akwarium bo 840L mam 80 modułów tych Samsungów 9500k o których powyżej pisałem plus 70 modułów RGB 5050 też Samsunga. W ciągu dnia 9500k chodzą mi na 25% i to max bo wyżej to już sinice mi się pojawiają. Wieczorem świecę nimi na 100% przez pół godziny tak dla urozmaicenia. Natomiast diodami RGB świecę wieczorami na 100% mocy przez pare godzin przy wyłączonych modułach 9500k. Efekt jest bardzo fajny. Całość obsługują dwa sterowniki V2 i V4.

Za bardzo nie chcę Tobie namieszać, ale miej świadomość że te 60 modów o których pisałeś w pierwszym poście może być ciut przymało w tak dużym zbiorniku. Przy projektowaniu załóż jakiś margines na rozbudowę oświetlenia.

Opublikowano
9 minut temu, iquitos68 napisał:

Za bardzo nie wiem o to chipset...

Jeszcze jedna rzecz. Było kilka wersji sterownika Parabras. Na którym modelu będziesz montował nowe oświetlenie? W najnowszym np masz 6 kanałów. Na RGB zużyjesz 3 kanały. Pozostaną Tobie jeszcze 3 do wykorzystania. Możesz zamontować w tych trzech pozostałych kanałach Twoje stare 6500k plus 11000k lub inny w zależności od potrzeb. Możesz również w tych trzech pozostałych dać tylko jeden rodzaj modów w trzech oddzielnych wiązkach.  Warto pamiętać, że w najnowszym sterowniku maksymalne obciążenie kanału to 3A. W starszej wersji jest więcej bo 5A, ale starsza ma tylko 4 kanały. 

Wariantów jest sporo. Ja np w mniejszym akwarium bo 840L mam 80 modułów tych Samsungów 9500k o których powyżej pisałem plus 70 modułów RGB 5050 też Samsunga. W ciągu dnia 9500k chodzą mi na 25% i to max bo wyżej to już sinice mi się pojawiają. Wieczorem świecę nimi na 100% przez pół godziny tak dla urozmaicenia. Natomiast diodami RGB świecę wieczorami na 100% mocy przez pare godzin przy wyłączonych modułach 9500k. Efekt jest bardzo fajny. Całość obsługują dwa sterowniki V2 i V4.

Za bardzo nie chcę Tobie namieszać, ale miej świadomość że te 60 modów o których pisałeś w pierwszym poście może być ciut przymało w tak dużym zbiorniku. Przy projektowaniu załóż jakiś margines na rozbudowę oświetlenia.

Dzięki za poradę, jak sam pisałeś ustawiasz 25 % mocy z tych 70 modułów więc z powodzeniem opędziłbyś na 20 sztukach. Zacznę od 30 jednych i 30 drugich zobaczymy co będzie, najwyżej rozbuduję oświetlenie.

W zasadzie głównym pytaniem i zagwozdką byłą różnica w rgb między 5050 a 5252 ? Wiesz może coś na ten temat ?

Opublikowano
W dniu 29.03.2020 o 10:59, iquitos68 napisał:

Zamiast tych 11000k kup lepiej np takie :

https://oneled.pl/modul-led-samsung-eco3s-hw-zimny-bialy

Mają przyjemniejszą barwę 9500k i są nieco mocniejsze 1,2W. Osobiście miałem 11000k i nie polecam. Aczkolwiek niektórym się podobają. 

Witam. Przymierzam się też do wymiany oświetlenia w moim baniaczku na 9500k + RGB ale tak patrzę na te co podałeś w linku i mi wychodzi że one są 1W. 

Tyle co przejrzałem sieć moduły 1,2W są w modelu ARENA LENS

Jeżeli jestem w błędzie popraw mnie.

Opublikowano
12 minut temu, Mirizag napisał:

Witam. Przymierzam się też do wymiany oświetlenia w moim baniaczku na 9500k + RGB ale tak patrzę na te co podałeś w linku i mi wychodzi że one są 1W. 

Tyle co przejrzałem sieć moduły 1,2W są w modelu ARENA LENS

Jeżeli jestem w błędzie popraw mnie.

Przy kupnie opierałem się na danych technicznych ze strony oneled. Nazwa też świadczy, że są to 1,2 W Moduł LED SAMSUNG 3xLED 160° 1,2W 9500K IP68 biały zimny GW 5 LAT

Większa skuteczność świecenia i więcej możesz ich dać niż w Arenie. Moim zdaniem godne polecenia.

Opublikowano (edytowane)

Tylko jak wpisuję kod producenta S-ECO3S-HW-W95k-160 z tej strony co podałeś to w sumie w google nie ma o nich żadnych informacji.

Edytowane przez Mirizag