Skocz do zawartości

Od ogólnego do malawi...

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano
Ja świetnie rozumiem mcsayan z tym pośpiechem, bo faktycznie głupio wygląda akwa bez ryb , no i jeszcze jak rodzince wytłumaczyć że tak trzeba.

Ale koledzy mają rację warto poczekać i zacząć przygodę z malawi z samymi sukcesami, bez padania ryb i chorób , które napewno zaliczysz jeśli w pośpiechu wpuścisz pyśki.

Tak więc rób pomiary i czekaj (luzik) , a czas oczekiwania zaprocentuje świetnym samopoczuciem pupilków.

Czas ten poświęć na wybór gatunków.

I nie rób tego błędu co ja, czyli przerybienie akwa od samego początku. Dobrze przemyśl jakie pyśki będą ci odpowiadały i doceń podpowiedzi klubowiczów na ten temat . Najważniejsza sprawa to utrzymanie stale dobrych parametrów wody , a niewielka obsada napewno ci to ułatwi.

a skąd mam wiedzieć jakie pyski najbardziej mi odpowiadają, skoro od kilku dni nic nie robię tylko siedzę na tym forum i stronie klubu Malawi i wszystkie mi bardzo odpowiadają?:))

p.s. oczywiście bardzo cenię podpowiedzi forumowiczów - inaczej bym Was nie pytał

p.s.2 (a facet dziś na giełdzie powiedział, że i tak się wała znacie...obraziłem się na niego w waszym imieniu;-)))

Opublikowano
p.s.2 (a facet dziś na giełdzie powiedział, że i tak się wała znacie...obraziłem się na niego w waszym imieniu;-)))

a ty bys się nie zdenerwował jak już myslałeś ze trafiłes klijenta któremu wciśniesz conajmniej z pięc gatunków po 10 szt z każdego i w dodatku to co jest na stanie czyli demasony z yellowami + redy + aulony i venustusie pójdą a ty wyskakujesz z jakims forum gdzie idioci twierdzą ze do tego akwa to dwa gatunki najlepiej i to takie coby diete miały podobną .....

Opublikowano

a ty bys się nie zdenerwował jak już myslałeś ze trafiłes kl<font color=red>i</font>enta któremu wciśniesz conajmniej z pięc gatunków po 10 szt z każdego i w dodatku to co jest na stanie czyli demasony z yellowami + redy + aulony i venustusie pójdą a ty wyskakujesz z jakims forum gdzie idioci twierdzą ze do tego akwa to dwa gatunki najlepiej i to takie coby diete miały podobną .....

to chyba nawet nie to, gdyż od razu mu zapowiedziałem że moge co najwyżej pooglądac jego rybki, gdyz akwarium póki co dopiero w konstrukcji i nic doń nie wpuszczę póki nie dojrzeje..

to raczej chyba jest tak, że jak sie ktos uprze to upchnie większą mieszankę do mniejszego akwa i jako tako to będzie funkcjonowało i może nawet nie zauważy, że gorzej?

myslę też, że facet który ma w domu 40 akwariów i zarabia (czy też może "dorabia") na życie handlując pyszczakami chyba naturalna koleją rzeczy z czasem przestaje sie cackać z rybkami, bo liczy się "masa"... c'est la vie...

Opublikowano

no dobra Przyjaciele...

zrobiłem testy wody w moim akwa (dla przypomnienia jak dotąd ogólnym, przeznaczonym do przeróbki na Malawi) i wyszły mi takie cuda:

pH -5, GH - 17, kH<1 (?;)) nie dałem rady zmierzyć (w teście woda ma zmienić kolor z błękitnego na żółty, tymczasem u mnie w ogóle nie zrobiła sie błękitna - już po wpuszczenia pierwszej kropli zrobiła się żółta) NO2<0,3

testy co prawda sprzed 2-3 lat, ale zrobione starannie i dwukrotnie...

w sumie można się było spodziewać wody kwasnej i miękkiej, gdyz swego czasu pracowałem nad uzyskaniem takich parametrów...

a dla odmiany woda w kranie jest taka:

pH - 8, KH - 5, GH - 9

no i co radzicie?? pracować nad utwardzaniem i odczynem dojrzałej biologicznie wody w obecnym akwa czy nad związkami azotu w wodzie z kranu???

p.s. wiadomo, że i tak każecie mi czekać 3 tygodnie z wpuszczeniem ryb...:-))))

Opublikowano

no niestety :)

parametry totalnie nie dla pyszczaków a tak niskie pH nawet niebezpieczne, aby nie czekać 3 tygodni to układajac w akwarium piaskowiec lub wapień to przy miękkiej wodzie szybko podniesiesz pH, podmianami wody jaką masz w kranie równiez podniesiesz te parametry, więc najpierw bym to spróbował jeżeli nic sie nie wyklaruje to niestety woda od nowa, jednak i podmiany , kamienie w akwa i wkład w filtrze powinien to zmienić.

No i jeżeli testy przeterminowane to zmień, przydadzą się a na początek ważne abyś miał rzetelne wyniki

Opublikowano

myslę, że te wyniki chyba jednak rzetelne, bo w przypadku parameetrów kranów dokładnie takie, jakich się spodziewałem, a prawdę mówiąc nawet nie widziałem na nich termnu ważności (zresztą to nie żarcie...)

w tej sytuacji zaczynam się jednak poważnie zastanawiać nad toptalnym restarrtem, bo przy okazji wygotowałbym osprzęt, dokładnie wyczyścił rury od filtra itd... a może tylko w kuble zostawic stojąca wodę i dosypać troszkę substancji organicznych, żeby go całkiem nie zerować?

Opublikowano

pozostawienie w filtrze wody i pozostawienie go na dłuższy czas nie w ruchu zabije bakterie i tak.

Więc albo całkowity restart zbiornika albo pozostaw filtr w obiegu np puszczajac go przez wodę w wiadrze

Opublikowano
no dobra Przyjaciele...

zrobiłem testy wody w moim akwa (dla przypomnienia jak dotąd ogólnym, przeznaczonym do przeróbki na Malawi) i wyszły mi takie cuda:

pH -5, GH - 17, kH<1 (?;)) nie dałem rady zmierzyć (w teście woda ma zmienić kolor z błękitnego na żółty, tymczasem u mnie w ogóle nie zrobiła sie błękitna - już po wpuszczenia pierwszej kropli zrobiła się żółta) NO2<0,3

testy co prawda sprzed 2-3 lat, ale zrobione starannie i dwukrotnie...

w sumie można się było spodziewać wody kwasnej i miękkiej, gdyz swego czasu pracowałem nad uzyskaniem takich parametrów...

a dla odmiany woda w kranie jest taka:

pH - 8, KH - 5, GH - 9

no i co radzicie?? pracować nad utwardzaniem i odczynem dojrzałej biologicznie wody w obecnym akwa czy nad związkami azotu w wodzie z kranu???

p.s. wiadomo, że i tak każecie mi czekać 3 tygodnie z wpuszczeniem ryb...:-))))

Nie chodzi o to że każemy..

Jak już Yaro wspomniał to woda zupełnie nie dla pyszczaków..Masz bardzo miękką wodę ..Ph powinno być jak najbliżej 8 , a KH jest nie do przyjęcia..To jest bufor PH więc powinien być wysoki. w przeciwnym wypadku ryzykujesz bardzo duże skoki PH ,które mogą zabić ryby..Tak niskie KH jest prawie niemożliwe do osiągnięcia w wodzie kranowej,może to wina przeterminowanych testów.Na każdym z testów powinieneś mieć datę ważności .Jeżeli to są testy zooleka to są na odwrocie klapki do otwierania pudełka.<Sam to przerabiałem na własnym przykładzie>

Co do tego co masz IHMO zrobić....

Moim zdaniem zrobić wszystko od początku..

Zrobić dekorację z wapieni lub innych kamieni, wsypać piasek, do kubła ceramika (lub w przypadku braku wapieni w dekoracji trochę grysu dolomitowego który ustabilizuje KH ) ,zalać i czekać ..

Pamiętaj,że pośpiech jest złym doradcą.. :wink:

Gość
Ten temat został zamknięty. Brak możliwości dodania odpowiedzi.
  • Ostatnio przeglądający   0 użytkowników

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.

• Dlatego od dawna obsadę dobieram pod względem kolorów a nie żywienia.
    • @Tomasz78 Na to wygląda. 
    • @triamond skoro jeden pokarm dla wszystkich to znaczy że dobieranie obsady zgodnej żywieniowo to mit.
    • @Tomasz78 Wygląda na to, że trudno taką obsadę znaleźć, jeśli chodzi o skład karmy. Temat już dyskutowany w długich wątkach (wraz ze źródłami):  https://forum.klub-malawi.pl/topic/25045-jak-dobieracie-diete-dla-swoich-ryb/ https://forum.klub-malawi.pl/topic/26433-roślinożercy-a-mięsożercy-różnice-w-układzie-pokarmowym-jak-i-czym-karmić-dyskusja-ogólna 'Mięsożercy' gorzej tolerują nadmiar węglowodanów od 'wszystkożerców'. Karma nie ma znaczenia, o ile ma dużo białka (w tym nie za dużo nie pełnych roślinnych), i trochę tłuszczu. Pielęgnice są wszystkożerne. Pielęgnice Jeziora Malawi są blisko ze sobą spokrewnione, wyewoluowały z kilku gatunków i się specjalizowały w młodym ewolucyjnie (1-2 mln lat) jeziorze. Nie było czasu na pełną specjalizację. Mają żołądki, zęby gardłowe, przewód pokarmowy o średniej długości, z  pewnymi różnicami gatunkowymi i jedzą co się da. Niektóre znalazły swoje nisze ekologiczne z danym typem pokarmu, ale doskonale poradzą sobie na innym, jeśli będzie trzeba. Za krótko i brak presji ewolucyjnej, by stracić zdolność jedzenia wszystkiego, szczególnie że poziom wody i warunki się zmieniały wielokrotnie (a więc i pewnie rodzaj dostępnego pokarmu). Peryfiton jest wysokobiałkowy (55%), niskowęglowodanowy (10%? jeśli chodzi o strawne węglowodany) i absurdem jest traktować peryfitonożerców, jako  roślinożerców i karmić je węglowodanami z karm roślinnych o niskiej zawartości białka, tylko dlatego, że i glony i rośliny są zielone. To prowadzi do bloat. No i karmy akwarystyczne/hodowlane są przetworzone. To coś innego niż w naturze.  
    • Tego nie wie nikt.  Zależy od układu skał, przebiegu filtracji, pokarmów, ryb itp itd Jeżeli z czasem będziesz miał problem to dokupisz i tyle Polecam Tunze 6045
    • Podłącze się jeśli można z pytaniem. Czy do moich 300 L jak będzie Malawi potrzebny mi cyrkulator? Jako filtr mam JBL e1502 i napowietrzacz w obecnym(pustym jeszcze akwarium ale zalanym).
    • Witam Czy ktoś kto ma Malawi korzysta może z worków SZAT jako medium filtracyjne? Bo mam kupione, jeszcze nie użyte, z myślą o poprzednum roślinnym i zastanawiam się czy nie włożyć tej żywicy do filtra. Podobno świetnie obniża to No3. Tak przynajmniej twierdził facet który zajmuje się hodowlą paletek. Ale czy moge to użyć również do Malawi?  
    • Skoro jeden pokarm jest dobry dla wszystkich ryb to jak ma się do tego obsada niepasująca żywieniowo...
    • Testowałem różne pokarmy i ostatecznie zdecydowałem się na pozostanie przy pokarmie polecanym między innymi przez @triamond czyli Aller Futura w granulacji 0,9-1,6mm. Następnym razem tylko kupię w tej większej granulacji  Pokarm rewelacyjny wg mnie. Jak ryby zaczęły na nim żerować to teraz po wrzuceniu czegokolwiek innego jedzą jakby się na mnie obraziły  
    • Witam, posiadam sterownik od 2 lat  LedDimmer Pro V5 który mam podłączony do zasilacza 12V 45W i z dioda i samsung RGB od jakiegoś czasu dioda sterownika zaczęła migać z ledami przez chwilę się ustabilizuje i znów zaczyna migać wie może dlaczego tak się dzieje? 
  • Tematy

• Grafiki

• Dodaj nową pozycję...

Powiadomienie o plikach cookie

By using this site, you agree to our Warunki użytkowania.