Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Witam , 

Jestem początkującym Malawista w trakcie stawiania swojego pierwszego akwarium z tym Biotopem. 
Akwarium pod wymiar : 145x40x60

Dwa filtry : EHEIM 2070(1050l/h) i Oase Biomaster 600 (1250l/h) 

Mam serdeczna prośbę o pomoc w poukładaniu mediów filtracyjnych w tych dwóch filtrach . 
Załączam zdjęcie , co posiadam i co jest do wyboru . 
Z góry dziękuje za pomoc . 25B0A430-3323-4279-A040-A23EEC2BA295.thumb.jpeg.41d590813967d0842ae59ca8829354d8.jpeg25B0A430-3323-4279-A040-A23EEC2BA295.thumb.jpeg.41d590813967d0842ae59ca8829354d8.jpeg729A6156-FBD5-407E-BB7E-8675396EA48C.thumb.jpeg.83937f6186c134b3e8dfa47249d6da45.jpeg

Opublikowano

Jeżeli to białe w koszykach Oase to wkład Hel-X, usuwający azotany to nie nadaje się na start akwarium. Możesz go zastąpić gąbką, ceramika albo zostawić kosze puste . Jeżeli będzie taka potrzeba to do pustych koszy później dodasz odpowiednie media. Pozostałe media w filtrach mogą zostać tak jak są przy czym do Eheima warto zamontować prefiltr  i traktować go jako filtr biologiczny a Oase odpowiadał by za filtrację mechaniczną. Te, które masz dodatkowo w woreczkach nie są potrzebne.

• Lubię to 1
  • Dziękuję 1
Opublikowano

Bardzo dziękuje za podpowiedz 👍🏻😊

1.Rozumiem , ze po jakimś czasie  Hel-X mam włożyć do filtra ? 

2. Co mogę użyć jako prefiltr dla EHEIMa? 
3. Czy na start do filtra mam włożyć jakiś dodatkowe medium bakteryjne ? 
4. Czy takie medium jak Kermazyt jest nie konieczne ? 

Opublikowano

ad

1. Może nie być potrzebny. Użyjesz go jeżeli azotany będą na wysokim poziomie.

2. Prefiltr Eheima jak najbardziej się nadaje

3. Medium bakteryjne nie jest konieczne, natomiast warto do akwarium albo filtra dodać bakterie startowe firma nie ma tutaj znaczenia.

4. Keramzyt jest zbędny. Masz ceramikę dobrej firmy i gąbki,  a to są najlepsze media biologiczne na których osadza się bakterie startowe.

• Dziękuję 1
Opublikowano
6 godzin temu, suricade napisał:

ad

1. Może nie być potrzebny. Użyjesz go jeżeli azotany będą na wysokim poziomie.

2. Prefiltr Eheima jak najbardziej się nadaje

3. Medium bakteryjne nie jest konieczne, natomiast warto do akwarium albo filtra dodać bakterie startowe firma nie ma tutaj znaczenia.

4. Keramzyt jest zbędny. Masz ceramikę dobrej firmy i gąbki,  a to są najlepsze media biologiczne na których osadza się bakterie startowe.

Bardzo bardzo dziękuje 😊

Czekam jeszcze na szkło . Jak już się odpalę to wrzuce foto . 
Raz jeszcze bardzo dziękuje za pomoc 😊