Skocz do zawartości

Tempratura wody, natlenianie i ruch .

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Super dzięki chłopaki , mam tylko jeszcze jedno pytanie ,  mąż robiąc tą obudowę na górę akwarium żeby ryby nie wyskakiwały zamontował w niej wentylatory jedne wdmuchują powietrze a inne wyciągają, od czasu kiedy to zrobił woda w akwarium zaczęła szybciej parować potrafi np w ciągu doby spaść o np wysokość palca czasami 2 od poprzedniego stanu czy to normalne ? i czy  takie wentylatory są ok ? według niego wymiana pod pokrywą powietrza jest potrzebna dodatkowo mówi że oświetlenie ogrzewa mocno i takie wentylatory załatwiają sprawę przegrzewania wody od góry .

Opublikowano

Jak ich nie było, to przy ustawionej grzałce na 26  temperatura zawsze była 29-29.4  , teraz jak są to oscyluje w okolicach 25.6 -26.

Opublikowano
3 minutes ago, AndrzejGłuszyca said:

Wyłącz grzałkę i wentylatory na jeden dzień i zobacz jaką masz temp . Jest wysoce cb prawdopodobne jak u mnie , że obędzie się bez grzałki a w związku z tym i wentylatorów . Przynajmniej póki nie ma upałów.

Ok, to muszę się wczołgać pod akwarium bo grzałka jest przepływowa i nałożona na jedną z rur :)

• Lubię to 1
Opublikowano
29 minutes ago, AndrzejGłuszyca said:

Tylko jak  wyłączysz wentylatory to zrób tak aby wylot wody z akwa łamał Ci lustro wody . W ten sposób będziesz miała natlenioną wodę. Niech łamie nie spadając na taflę a od spodu do góry. 

Andrzeju mam zamontowane takie coś  https://www.plantica.pl/akwarystyka-slodkowodna/filtracja/wloty-i-wyloty/macro-aqua-flow-swing-xl-elektroniczny-wylot-wody.html?gclid=Cj0KCQjwu6fzBRC6ARIsAJUwa2Rez4Ef4PzqdLYUQuem-3I8gd9XkQPnFhwOuCdim7C82IGixO8g7GMaAsRMEALw_wcB

jeden na wysokości 25cm od dna na wylot drugi około 5-7cm pod taflą na drugi wylot ten górny tworzy fale na tafli dolny prąd nad dnem nie wiem czy ktoś na forum takie coś też stosował ale u mnie tak jest :)