Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Witam wszystkich

Mam pytanie odnośnie szafki z zestawu Aquaela Glossy 120. Martwi mnie czy szafka wytrzyma obciążenie z planowanym przeze mnie biotopeem Malawi. Tak wyliczyłem sobie, że 50 kg akwarium (taką wagę podaje producent) + 260 kg wody (260 litrów) daje w sumie 310 kg. Korespondowałem z producentem i oni oświadczają, że szafka wytrzymuje 360 kg. Czyli mam tylko 50 kg na skały, piach, ryby itp. Trochę mało.

Stąd pytanie, czy kotś ma taką szafkę i ile ma na niej postawionego obciążenia. Ewentualnie czy ktoś ma jakieś porady dotyczące jaka ją wzmocnić..

Serdecznie dziękuję z góry za wszelką pomoc.

Opublikowano

O ile się orientuje ta szafka w środku  jest przedzielona na pól i nie ma całych pleców. Jednynie jakie wzmocnienie bym zrobił to dałbym całe plecy z płyty 18mm. W tym momencie wzmocnisz jeszcze bardziej tą szafkę.

Wody będziesz miał około 200l , piasek 30/40kg, kamień niech będzie 60kg, ryby około 1kg 😀. Jak sam widzisz szafka bez ingerencji powinna wytrzymać. Dodając tą płytę na plecy wzmocnisz sztywność i będziesz spał spokojnie, jak masz jakieś obawy.

Pozdrawiam  

• Lubię to 1
Opublikowano
Godzinę temu, Kemeiz napisał:

A gdzie te kątowniki? Przykręcić do blatu od spodu, wewnątrz szafki?

Ten kątownik najlepiej zespawany  żeby ci do środka wlazł szafki ,i trzymał górę z dołem i bokiem.

To usztywni szafkę, i jak wcześniej kolega pisał w poście  płytę na plecy i masz 100% pewności.