Artiuu Opublikowano 18 Lutego 2020 #1 Opublikowano 18 Lutego 2020 Witajcie Mam w/w filtr eheima, wszystko hula na 100%. Ale nie za bardzo podoba mi się wylot z deszczownicą na końcu , czy macie jakieś inne rozwiązanie? Co mam dokupić żeby rybki były zadowolone?
Andrzej Głuszyca Opublikowano 18 Lutego 2020 #2 Opublikowano 18 Lutego 2020 (edytowane) 11 minut temu, Artiuu napisał: Ale nie za bardzo podoba mi się wylot z deszczownicą na końcu Nie stosujemy deszczowni. Zbytnio spowalnia przepływ. A jeżeli chcemy napowietrzyć wodę to jeden z wylotów ( filtr biologiczny lub mechaniczny) ustawiamy tak aby wod leciała z dołu do góry i łamała lustro wody. Edytowane 18 Lutego 2020 przez AndrzejGłuszyca
Artiuu Opublikowano 18 Lutego 2020 Autor #3 Opublikowano 18 Lutego 2020 Zdemontowana. I tak to zostawić?
Andrzej Głuszyca Opublikowano 18 Lutego 2020 #4 Opublikowano 18 Lutego 2020 Ustaw tak aby woda od dołu łamała lustro wody. Możesz to zrobić poprzez jakieś kolanko. Ale zwróć uwagę na cyrkulację..czasami małe przesunięcie nawet kamienia potrafi ją zmienić. Nie wiem ile masz filtrów ale w każdym bądź razie bez deszczowni masz mocniejszy przepływ.
Artiuu Opublikowano 18 Lutego 2020 Autor #5 Opublikowano 18 Lutego 2020 Mam dwa filtry tego eheim 2271 i wewnętrzny juwel (rio 180). Na dniach go wytnę bo za dużo miejsca zajmuje a wydajność jest taka sobie. Tylko mam obawę że inny filtr/pompa cyrkulacyjna wewnętrzny/a będzie strasznie hałasować, porównując ją do tego juwel.
anutemix Opublikowano 19 Lutego 2020 #6 Opublikowano 19 Lutego 2020 4 godziny temu, Artiuu napisał: Mam dwa filtry tego eheim 2271 i wewnętrzny juwel (rio 180). Na dniach go wytnę bo za dużo miejsca zajmuje a wydajność jest taka sobie. Tylko mam obawę że inny filtr/pompa cyrkulacyjna wewnętrzny/a będzie strasznie hałasować, porównując ją do tego juwel. Też kiedyś wyciełem, ten filtr nadaje się do rośliniaka nie dla pysiaków. Jak poszukasz to znajdziesz cichy i dobry filtr. Tylko nie zostawiaj jednego bo będzie trochę za mało. 1
Artiuu Opublikowano 19 Lutego 2020 Autor #7 Opublikowano 19 Lutego 2020 Czym wycinałeś ten filtr, robiłem próbę i nożyk do tapet nie wchodzi miedzy filtr a szkło.
Andrzej Głuszyca Opublikowano 19 Lutego 2020 #8 Opublikowano 19 Lutego 2020 (edytowane) 48 minut temu, Artiuu napisał: Czym wycinałeś ten filtr, robiłem próbę i nożyk do tapet nie wchodzi miedzy filtr a szkło. Cienką żyłką wędkarską. Edytowane 19 Lutego 2020 przez AndrzejGłuszyca
Artiuu Opublikowano 19 Lutego 2020 Autor #10 Opublikowano 19 Lutego 2020 To teraz najważniejsze jaki filtr mechaniczny. Czytałem dużo o filtracji na naszym forum, w większości przypadków proponowanym filtrem jest Aquael turbo , wychodzi na to że na mój litraż powinien być 1500. I tu pojawia się pytanie.... Po sieci użytkownicy piszą że jest strasznie głośny, jaka jest wasza opinia? Może macie jakiegoś inne faworyta do mojego zbiornika?
Rekomendowane odpowiedzi