Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Ok.czekam na kontakt. A z tym prefiltrem do dobrze by mieć dwa. Ja zauważyłem że i dwa jak są założone watolina to tłumią przepływ i wtedy powstają pęcherzyki powietrza bo za mało trafia wody do kubła .

Opublikowano (edytowane)

Trochę mi się odwleka wymiana podłoża na grubszą frakcje o czym pisałem wcześniej , ale w międzyczasie pozmieniałem układ wlotu wylotu .

Mianowicie wylot filtra i falownika z tej samej strony , filtr wzdłuż tylnej szyby ,cyrkulator  zawieszonych w połowie wysokości na  bocznej skierowany do góry i na tylną szybę, porusza taflą wody i napowietrza jednocześnie. 

Odchodów nie ma nigdzie a woda o 50% bardziej przejrzysta.

Pyszczaki biorą piasek do pyszczka i wtedy widać drobinki unoszące się w toni myślę że zmiana podłoża zrobi swoje.

Jeszcze jedno falownik wymieniony na mocniejszy było 2500l/h jest 5000 🙂

Edytowane przez pablomas
Opublikowano
17 minut temu, przemala napisał:

Pablomas a jaki masz piach?

0,5-1 https://allegro.pl/oferta/jasny-piasek-zwirek-kwarcowy-0-5-1mm-1kg-6875515159?snapshot=MjAxOC0wOC0wMVQyMDoxMDoxNS44MDdaO2J1eWVyO2M0YmFkMTY2MGM3MzhiNTU2NDFjYjllMmQ2YzU5M2U2ZWMzZjhkN2ZmMGMzZWMwZTFlNWU2YmI5ODllNjg2ZTE%3D zmieniam na 1,4-2 drobny żwirek , już kupiony wygląda ok. nie razi strukturą.

Spróbuję zrobić zdjęcie to wrzucę dla porównania, później . Praca 🙂

• 3 tygodnie później...
Opublikowano

Przez kilka miesięcy miałem podobny problem.Obstawiałem piach gdyż mam bardzo drobny.W sumie nadal nie wiem co to było , ale po wrzuceniu do kubełka kawałków lawy , po kilku dniach problem ustąpił. Wodę podmieniałem 2 tyg. temu i wszystkie parametry w normie.

91805892_581016635850921_5379605503569559552_n.jpg

• 2 tygodnie później...
Opublikowano

Wymiana ceramiki na siporax poprawiła dużo. Pył który pływa w wodzie to film bakteryjny rozbijany przez skimer. Teraz tylko uporać się jakoś z filmem bakteryjnym który przy dobrej cyrkulacji i skimerze nadal jest.