Skocz do zawartości

Wkłady Ceramiczne Eheim 2217 Classic

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Witam,

Czytam forum od kilku miesięcy. Mam akwarium 240l z poprzedniego ogólniaka, skały zakupione. Niedługo planuje start zbiornika. Mam Eheima 2217 z gąbkami. Ma on pracować jako filtr biologiczny. Zamierzam zastosować prefiltr Eheima na wlot który tu polecacie. Jako mechanika, zakupie Aquela 1500. Co do obsady jeszcze nie wiem, myślałem o samych saolusi, jednak dopiero pojadę do Pana z Żor o którym pisaliście na forum, zobaczymy co mi poleci.

1.Ile litrów ceramiki do niego polecacie?

2. Czy stosować gąbki 1-2 szt na dole i 1 na górze

3. Jaka ceramika? Czy AQUEL Bioceramax 600 lub 1200 jest ok?

Z góry dziękuje za pomoc.

Opublikowano
44 minuty temu, peteX napisał:

Witam,

Czytam forum od kilku miesięcy. Mam akwarium 240l z poprzedniego ogólniaka, skały zakupione. Niedługo planuje start zbiornika. Mam Eheima 2217 z gąbkami. Ma on pracować jako filtr biologiczny. Zamierzam zastosować prefiltr Eheima na wlot który tu polecacie. Jako mechanika, zakupie Aquela 1500. Co do obsady jeszcze nie wiem, myślałem o samych saolusi, jednak dopiero pojadę do Pana z Żor o którym pisaliście na forum, zobaczymy co mi poleci.

1.Ile litrów ceramiki do niego polecacie?

2. Czy stosować gąbki 1-2 szt na dole i 1 na górze

3. Jaka ceramika? Czy AQUEL Bioceramax 600 lub 1200 jest ok?

Z góry dziękuje za pomoc.

Ad.1 moim zdaniem zupełnie wystarczą 3 litry ( lub aż 3 litry bo na ten temat pewnie będą różne zdania), kolejne 3 wypełnisz gąbkami

Ad.2 dwie lub 3 sztuki na dole, z tym że najpierw ( od dołu) rzadkie ( pewnie będą dostarczone z filtrem ), potem jedna bardziej gęsta i ewentualnie wąski pasek włókniny. Na to wszystko ceramika

Ad3. w tej samej cenie jest ceramika Koreańskiej produkcji " Neo media Hard" , dedykowana do "Malawi", o dużo większej powierzchni porów, które będą zasiedlać bakterie. Ceramikę sprawdziłem i z czystym sercem polecam.

Opublikowano

Ogólnie to dobrze by było żebyś miał prefiltr. Albo wewnątrz jeśli chcesz moczyć ręce w akwarium, albo dodatkowy mały kubełek np Sunsun HW lub LW 603 w wersji A

Osobiście posiadam troche innego eheima ale pracuje on u mnie w połączeniu z LW 603 A i czyszczę prefiltr raz na 2-3 tygodnie a kubełek mam nieotwirany narazie od prawie 4 miesięcy

Ja bym pchał jak najwięcej ceramiki (tak zrobiłem u siebie) większa powierzchnia filtracji nie zaszkodzi (poza jedynie możliwością obniżenia przepływu ogólnego) a może tylko pomóc w walce z niechcianymi związkami azotu w akwarium.

Opublikowano

W poprzednim akwa miałem na samych gąbkach jednak to był ogólniak z gupikami, inesa, mieczykami i olbrzymia ilością roślin na ziemi i w zupełności wystarczał. Czysciłem go raptem 2 razy przez 3 lata. Jednak naczytałem się tutaj, że pyszczaki to inny temat. @Sprinciutak jako prefiltr będzie prefiltr eheima. Znalezione obrazy dla zapytania: prefiltr eheim

Zobaczymy jak się będzie to sprawować, ponieważ czytałem tutaj na forum, że podobno w tym modelu się zapowietrza. Coś w tym jest faktycznie bo kiedyś założyłem jakąs gąbke z fan mini i trzeba było Ją płukać co 2 tygodnie, a w filtrze gromadziły się pęcherzyki. 

@tuptastak właśnie myślałem, na samej górze miałem mikrowłóknine eheima z zestawu która ma zabezpieczać pompę. Pytanie jeszcze do Was czy jest sens kupować tą ceramikę z Aquela BIOCERAMAX 1200/1600 czy w zupelności wystacza ceramika z allegro po 7 zł /litr. ?

Opublikowano

Jeśli chodzi o ceramikę w kwestii reklamy i opisu fajnie zapowiada się ta ceramika o której wspomniał @tuptas sam mam w planie taką zastosować moim nowym zbiorniku z krewetkami.

Tutaj masz link do tej ceramiki:

https://www.aquario.pl/media-filtracyjne/8666-neo-media-hard-1l-wklad-ceramiczny-podwyzszajacy-ph.html

Jeśli chodzi o prefiltr Eheim to kilka osób z takiego korzysta tu na forum, z tego co pamiętam to chyba nawet gdzieś były testy czyszczenia po równym czasie użytkowania i chyba najoptymalniej było wymieniać co 7 dni w opcji stosowania z watą

Jeśli jeszcze go nie masz to zastanów się jeszcze nad HW/LW bo nie będziesz musiał czyścić tak często to raz, nie będziesz moczył niepotrzebnie rąk w awkarium i stresował ryb to dwa a trzy to zawsze będzie mniej sprzętu w akwarium. Jak to wygląda połączone z Eheimem u mnie przedstawię na poniższym foto:

IMG_20200105_093617.thumb.jpg.dbf05dadd504029857442df661cc6d41.jpg

Opublikowano (edytowane)

Już zamówiłem, ale może się przydać do AC1500 zamiast gąbki. Jest to dobra opcja ponieważ w szafce mam mnóstwo miejsca. To co posłałeś wygląda ok i cena również super.  3 litry w 240 tej ceramiki to nie przesada? Kubełek ma chyba netto 4,8 litra. 

Kurde natchnąłeś mnie do zmiany węża wylotowego na czarny, :) będzie się zlewać z czarnym tłem ze spienionego PCV

Edytowane przez peteX
Opublikowano (edytowane)

Mi akurat kolor nie robi różnicy bo mam suchy komin, zielone miałem w zestawie, a czarny dokupiłem ;)

Im więcej ceramiki tym więcej bakterii, im więcej bakterii tym więcej robotników do przerobu guano

Edytowane przez Sprinciu