Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano (edytowane)

Witam wszystkich.

Mam w planach postawienie szkła o wymiarach 130x60x50 i tu moje pytanie czy warto do takiego akwarium robić narurowca?

Forum od dłuższego czasu śledze czytam ,obserwuje.

Na dzień dzisiejszy stelarz już jest i plan filtracji,

plan filtacji  ma taki

image.jpeg.35a3a8f040f07ed8e1d9cddda4fcb827.jpeg

Edytowane przez AndrzejGłuszyca
Opublikowano (edytowane)

Hej @JAndrzej warto czy nie warto to ciężko oceniać każdy sposób filtracji ma swoje wady i zalety. Wadą narurowca jak dla mnie osobiście jest duża ilość potencjalnych przecieków i zaraz po sumpie największa ilość zajmowanego miejsca, ale nie wątpliwą zaletą jest duża wydajna pompa o małym poborze mocy i teoretycznie cicha chodź to zależy od modelu pompy.

A co do samej budowy to są koledzy którzy używają tego i mogą czoś więcej o tym powiedzieć więc tu temat zostawię dla nich, gdybyś chciał rozważyć akwa oparte o kubełki to zapraszam, na pewno nie doradzę FX-6 :)

Edytowane przez Sprinciu
  • Dziękuję 1
Opublikowano (edytowane)

Warto robić narurowca. Do Twojego zbiornika wystarczą dwa korpusy mechaniczne, ale jak chcesz trzy to mogą zostać, wtedy dołóż trzeci korpus z biologią i w tym przypadku mógłbyś zrezygnować z bypasu. Wyjaśnij co jest przed sekcją chemiczną (kółko z literą M) Sekcję chemiczną włącz przed bypasem. Kranik spustowy przenieś za pompę i cały układ klej z rur 32mm, bo widzę, że za pompą chcesz dać 25mm, ograniczysz tym przepływ.

Na bypasie wystarczy jeden zawór

Edytowane przez Bartek_De
  • 3 tygodnie później...
Opublikowano

Witam.

Pytanie.

Czy sa jakieś przeciw wskazania żeby zainstalować cztery korpusy  mechaniczne zamiast trzech?

Dziekuje i pozdrawiam

Opublikowano

Osobiście uważam że nie ma przeciwskazań. 15 też nie powinno szkodzić. Pytanie tylko po co ładować ich dużo. Są akwaria po ok 500 i 1000l  z narurowcem który ma 2 korpusy mechaniczne i jest ok. Chcesz dać więcej mechaników żeby rzadziej czyścić? Myślę że to nienajlepszy pomysł. Wymiana wkładów w narurowcu to przyjemność w porównaniu do płukania gąbek ppi45, więc nie ma co zbyt długo czekać tylko cały shit wywalać w miare na bieżąco.

Taka to moja opinia

• Lubię to 1