Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Dziś przyszło do mnie Aquael Glossy 150 białe, niestety okazało się że jest pęknięta boczna szyba która była przykryta od środka matą pod akwarium 🤬, dziwne bo karton cały nawet w miejscu pęknięcia nie ma wgniecenia, akwarium stało na pękniętym boku na palecie a pomiędzy akwa a paletą był dość gruby styropian . Na szczęście sklep w którym robiłem zakupy zachował się fair i w środę 12.02 ma być u mnie drugie. 

Tło -spienione pcv+ moduły BTN L,C,U

Filtracja na pompie DCM 3000 i zdecydowałem się na filtrację za modułem BTN- C  będą pocięte gąbki 

Oświetlenie Aquaela Leddy Tube Sunny 3x18 ale pewnie trzech nie wykorzystam

Obsada Chindongo Saulosi 12szt

Na razie czekam do środy trochę podłamany, ale mam nadzieję że wszystko zakończy się happy endem pozdrawiam

IMG_20200207_132124.jpg

IMG_20200207_132129.jpg

IMG_20200207_195254.jpg

• Lubię to 4
Opublikowano

Witam! 

Gratuluję nowych zakupów. Oby następny zbiornik przyjechał już cały. 

Fajnie, że wybrałeś zupełnie inne moduły👍

W zasadzie temat znasz, więc wysrarczy tylko działać, ale mam małą sugestię. Nie myślałeś, aby moduł U przykleić pomiędzy pozostałymi w tej samej pozycji? 

• Lubię to 2
Opublikowano

Z dwojga złego, lepiej takie pęknięcie trafić zaraz po otwarciu kartona niż kiedyś przy zalanym akwarium 😉 Oby limit pecha się Tobie już w tym momencie wyczerpał. Kibicuję bo fajne masz te moduły 👍

• Lubię to 1
Opublikowano
W dniu 8.02.2020 o 07:22, przemo-h napisał:

Witam! 

Gratuluję nowych zakupów. Oby następny zbiornik przyjechał już cały. 

Fajnie, że wybrałeś zupełnie inne moduły👍

W zasadzie temat znasz, więc wysrarczy tylko działać, ale mam małą sugestię. Nie myślałeś, aby moduł U przykleić pomiędzy pozostałymi w tej samej pozycji? 

Moduł U po przemeblowaniu też dobrze jeszcze w sumie nie zdecydowałem jak to będzie ułożone. Następny baniak to już sobie tak obejrzę że hej, chciałem kleić moduły do PCV ale nie wiem czy nie lepiej pierw czekać do środy by pierw wkleić tło ahhh

IMG_20200209_093736.jpg

• Lubię to 2
Opublikowano

Ładna układanka się z tego robi🙂

Nawet trochę bliżej siebie. Wtedy prawą stronę można by zagruzować wysoko i zrobić spad do lewej strony. Cyrkulację miałbyś wtedy od lewej strony, więc pięknie wydmucha wszystko z tej dużej skarpy.

Rozpędziłem się trochę. Nawet nie pytałem czy będzie mbuna😁. Co planujesz? To ważne już na tym etapie. 

• Lubię to 1
  • Dziękuję 1
Opublikowano

Jest jeszcze jedna opcja.... Moduł po prawej odwrócić o 180° i przesunąc pod taflę. Wtedy zyskasz rewelacyjny efekt głębi i nie będzie potrzeby robić wysokiej aranżacji. Pod wiszącymi modułami znajdą sobie schronienie słabsze ryby oraz samice. 

Spróbuj i cyknij fotki. 

• Lubię to 2
  • Dziękuję 1
Opublikowano

Będzie mbuna, na razie Chindongo Saulosi (oto samiec alfa) które pływają w 200l (moim zdaniem do non mbuny poniżej 200cm długości to lepiej nie podchodzić), chyba ta aranżacja leży mi najbardziej opcji jest dużo. Sugestie miło widziane 

IMG_20200209_144807.jpg

DSC02666.JPG

• Lubię to 3
Opublikowano

Tak też ciekawie. Pod wiszącymi modułami będzie cień, dzięki któremu zyskasz super efekt wizualny. Saulosy masz piękne👌

Jaki kamień planujesz? 

Opublikowano

W końcu zalałem zbiornik 150x50x63 Aquael Glossy 150, woda jeszcze trochę mętna ale doszło troszkę nowego piachu z Wisły, ponad połowa świeżej wody, dzięki wszystkim którzy pomagali, naprowadzali, doradzali. Podsumowując

Akwarium 150x50x63 405l.

Oświetlenie 3x 18 W Aquael Sunny.

Filtracja pompa DCP-3000 za modułem BTN na gąbkach 10-30 ppi.

Tło spienione PCV 3mm przyklejone do tła moduły BTN.

Kamienie z starego akwarium serpentynit .

Piach z żwirowni przy Wiśle 

Obsada - Chindongo Saulosi 15 szt.

pozdrawiam 

DSC02761.JPG

• Lubię to 9

Jeśli chcesz dodać odpowiedź, zaloguj się lub zarejestruj nowe konto

Jedynie zarejestrowani użytkownicy mogą komentować zawartość tej strony.

Zarejestruj nowe konto

Załóż nowe konto. To bardzo proste!

Zarejestruj się

Zaloguj się

Posiadasz już konto? Zaloguj się poniżej.

Zaloguj się
  • Ostatnio przeglądający   0 użytkowników

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.

• To nie tak, ze nie produkują. Jest problem z wysokimi kosztami importu spoza EU. Z tego powodu dystrybutorzy się wycofali
    • Witam, Kilka dni temu zauważyłem u jednego dorosłego kadango dużego guza przy płetwie piersiowej. Pojawił się prawdopodobnie z dnia na dzień w okresie kiedy akurat w akwarium były dwa tarła i trwały walki, dlatego na początku założyłem, że po prostu oberwał.  Niestety minęło już kilka dni i guz nie maleje. Dodam , że samiec nie wykazuje żadnych zachowań chorej ryby, jest aktywny , je normalnie, nie ociera się . Do tego żadna inna ryba w zbiorniku nie ma na skórze niczego podobnego.  Proszę o radę - czy czekać co się będzie działo dalej czy od razu robić mu kwarantannę ?
    • Dainichi już chyba nie produkują, nawet jakby znalazł go na jakimś magazynie czy coś takiego albo u kogoś prywatnie to i tak już pewnie będzie przeterminowany.
    • Ja kiedyś brałem od malawiana białe callainosy, ale odmianę Ruarwre ,też ładne☺️
    • Wie ktoś  gdzie  można teraz zakupić  te pokarmy dainichi,northfin
    • Mała przerwa świąteczna od internetu 😉 @tom77 Bardzo ładna ta mdoka. Ilu lat dożył?  @pozner   Tak, zdecyduje się na mix, akwarium na tyle duże że spróbuję, a ostatecznie zawsze można wydac/podmienić jakiś gatunek. Jestem zwolennikiem kupowania wszystkiego odrazu. Nie lubię dokładać pojedynczych ryb do funkcjonującego akwarium, chyba że byłaby taka potrzeba to wtedy uruchamiam dodatkowy baniak i tam trzymam przez jakiś czas, zeby zobaczyć czy rybie nic nie dolega. Generalnie z dostępnością gatunków w jednym miejscu jest problem. Wydaje mi się, że czeka mnie wycieczka za Norymbergę... tam przynajmniej jest szansa że kupię wszystko zgodnie z planem co do gatunków i rozmiarów. Postaram się kupić o rozmiar większą non mbune, skądkolwiek wezmę ryby, to zrobię to osobiście, więc będzie można zdecydować i wybrać na miejscu. (Zdarzało mi się już pojechać po 8 cm ryby które miały 5, albo po 30 cm które miały 22 😅)   @Vrzechu Naprawdę nie wiem czy kogoś interesuje opowieść o wakacjach w dżungli 😉 tym bardziej, że woda tam jest ciemna jak herbata i nie mam praktycznie zdjęć takich typowo akwarystycznych pod wodą. Za miesiąc też jadę do dżungli, tym razem Azja, to może ewentualnie jakiś zbiorczy temat gdzie wrzucę jakieś fotki i opowiem jak z mojej perspektywy wygląda biotop orinoco, morichal largo czy jakichś azjatyckich strumieni. Tym razem nastawiam się na clearwater to może uda się zrobić kilka fotek. To jest zrobione telefonem w zwykłym małym strumieniu w Tajlandii... @Tomasz78 Cyrtocara moori to mój pierwszy gracz rezerwowy 😄 gdyby nie udało się dostać mdoki albo na miejscu okaże się, że na tą rybę jest jakaś mega promocja, albo gdyby mdoka jakimś cudem nie dała rady... to wtedy wjeżdża moori. Podoba mi się ta ryba, chyba jej największym minusem jest to, że przypomina mi właśnie mdoke i to taka sytuacja albo/albo. Jak się ogląda takie filmy to można dojść do wniosku, że jedynym prawidłowym tłem dla malawi jest błękitne 🤔😉   Na tą chwilę obsada stanęła na malawi mix. 8 gatunków, jeżeli zmieni się dostępność to może 9. Z opcją redukcji gdyby coś poszło nie tak.  
    • Zadzwoń do malawiana zapytaj czy mają ten gatunek, albo do Luk-Raf.
    • Przeniosłem do właściwego działu.
    • Tak to jest jak człowiek myli ppi z mikronami, używam wkładów szurkowych i stąd ten mój błąd. Oczywiście 10ppi będzie dobrze.
    • Postanowiłem rozłożyć go na częśći pierwsze i ponownie złożyć przy okazji czyszcząc go. I tym razem zrobiłem porządnie tzn. węże pod wpływem wody zrobiły się bardziej giętkie i nadziałem wąż max na króciec i max dokręciłem nakrętką blokującą. Dodatkowo wstawiłem filtr do miski i kupie ten czujnik wilgoci tak jak ktoś mi tu radził. Także teraz będzie ok.
  • Tematy

• Grafiki

• Dodaj nową pozycję...

Powiadomienie o plikach cookie

By using this site, you agree to our Warunki użytkowania.