Jump to content

Recommended Posts

Posted

Mam dostęp do takiego łupka ciężko mi określić jego nazwę, próbę octem przeszedł pozytywnie, jedynie martwią mnie mieniące się w nim kryształki. Nadają się do akwarium? Może ktoś rozważał te kamienie do akwarium

15810113776312144853904074115169.jpg

15810113128546110382242143303716.jpg

Posted

Po zamoczeniu w occie  byl neutralny,  nie pienił się,.  nie syczał. Jednak są widoczne drobinki jakiś kryształów .Wiem że to może występować jakaś Ruda co dyskwalifikuje go w akwarium

Posted

Co do kryształków nie wypowiem się . Natomiast co do próby octowej musisz inaczej na to spojrzeć. W naszym biotopie woda jest zasadowa..dlatego polewając kamień octem na uprzednio zrobione rysy np. śrubokrętem widzisz pieniący się ocet  , świadczy to o niczym innym jak o tym , że kamień może mieć wpływ na podniesienie pH co w naszym biotopie jest wskazane. Gdyby to miało miejsce w roślinnym akwa ( pieniący się ocet) wtedy nie jest wskazane. Jak ocet nie syczał to też jest OK w tym przypadku. Ale skoro nie ufasz tym kryształkom to nie ryzykuj.

• Dziękuję 1
Posted

Dla bezpieczeństwa dam sobie spokój z tymi kamieniami.... poszukam innych to u nie w regionie nie jest latwe, a nawet  nazwałbym to wyzwaniem. 😉

• Like 1