Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Nie umarł król, niech żyje król, że na taką parafrazę sobie pozwolę .

Tak w wielkim skrócie zmienia się życie w moim akwarium. Co prawda nadal Ch. elongatus  zajmuje swoją ulubioną jaskinkę ( a czytałem, że terytorialny nie jest), z której wypływa, żeby dzielić i rządzić. Nadal udaje mu się Cynka pogonić, ale coraz cześciej jest ignorowany, chociaż nie otwarcie atakowany. Szeryf przestaje być skuteczny gdy próbuje interweniować w przepychankach dwóch młodych, gniewnych Cynotilapii. Reszta przygląda się temu z różnym zainteresowaniem załatwiając swoje sprawy - ustawiając hierarchię na niższych poziomach. A tak to wygląda na zdjęciach:

dsc-0700-kopia.thumb.jpg.e1e4b6490dc6f681e51a79f833a61893.jpgdsc-0705_1.thumb.jpg.cdc17fa352fdff13c09e56b4d586b530.jpg

Kto jest górą widać dokładnie, na następnym też.dsc-0707.thumb.jpg.72fd3db38dc89afadc30ee514d21740b.jpgdsc-0709.thumb.jpg.561a6198944b2b999c586d348528b990.jpg

A Świątecznie, wszystkim wszystkiego najzdrowszego.

• Lubię to 9
  • 3 tygodnie później...
Opublikowano (edytowane)

Jako, że jutro miną trzy miesiące od kiedy moje rybulce zmieniły Żory na Łódź  to z kronikarskiego obowiązku ( nie, nadal czerpiąc przyjemność ) pokażę co się w baniaku dzieje.

Główna jaskinka po lewej stronie została przejęta przez C.Jalo Reef.

img-e0019.thumb.jpg.8756986e5deb62258429d378d834d375.jpg

Do niedawna jej główny najemca przeniósł się na tyle blisko ( środek ), że swoją obecnością bardzo zajmuje nowego Szeryfa. To pozwoliło drugiemu samcowi C. zająć prawą stronę i ładnie się wybarwić. Wygląda to tak:

Edytowane przez tuptas
  • Lubię to 3
  • 3 tygodnie później...
Opublikowano
28 minut temu, pozner napisał:

ile dobrze widzę, to samica neona inkubuje. Ta najbardziej po prawej stronie. 

Tak i to już drugi raz. Być może efekty pierwszego zaobserwowałem, chociaż nie wiem  czy to był większy paproch czy mały maluch ale kilka razy widziałem coś szybko przemieszczającego się przy kamieniach z prawej strony. Poobserwuję.

• 1 miesiąc temu...
Opublikowano

Za kilka dni minie pięć miesięcy od momentu kiedy wpuściłem ryby do akwarium. Od tygodnia, dwóch obserwuję wzmożoną rywalizację między dwoma samcami Neona. Beta podrósł na tyle, żeby spróbować zawalczyć o prymat. Próba nie skończyła się dla niego sukcesem i teraz ukrywa się przed silniejszym. Efekty zmagań widoczne są na pyszczkach. Dominant nie poprzestawał na daniu nauczki słabszemu. Gonił go po całym szkle. Teraz ogranicza się do szybkiego przegonienia słabszego, bez wdawania się bójkę.  Obserwuję rozwój sytuacji.

dsc-0738.thumb.jpg.6dedb3914e05945f152aba31ebea49ac.jpg

O dziwo dwa samce Cynotilapii podzieliły między siebie dwie strony zbiornika i poza niegroźnym zaakcentowaniem " mój teren ja tu rządzę" nie robią krzywdy ani sobie, ani samicom. Są ładnie wybarwione i zajęte zalotami do płci przeciwnej. Na rywalizację Neonów reagowały bardziej obserwując niż działając. Piszę o dziwo, bo sądziłem, że Neony będą tymi spokojniejszymi i układ dwusamcowy będzie, w ich przypadku, bardziej prawdopodobny. Pewnie się myliłem.

Inkubują dwie samice Neona i jedna Cynotilapii. Malucha między kamieniami też wypatrzyłem.

A tak przygląda się zmaganiom Neonów Pierwszy w zbiorniku:

dsc-0742_2.thumb.jpg.d542bc2cc80877d4491934798398af28.jpg

• Lubię to 7