Moralesq Opublikowano 30 Stycznia 2020 #1 Opublikowano 30 Stycznia 2020 Witam. Mam problem z moim AC 2000. Podpięty mam do niego prefiltr Eheim. Głowica jest całkowicie zanurzona pod wodą a co jakiś czas pluje powietrzem. Ma ktoś jakiś patent na to? Pozdrawiam.
Robson79 Opublikowano 30 Stycznia 2020 #2 Opublikowano 30 Stycznia 2020 A co masz w prefiltrze Eheima, oryginalne gąbki czy włókninę...? Jeśli to drugie, może się zdarzyć że przez jakiś czas będzie delikatnie puszczał pęcherzyki powietrza...
marek_z_81 Opublikowano 30 Stycznia 2020 #3 Opublikowano 30 Stycznia 2020 Za gęsto masz w prefiltrze. Zachodzi zjawisko kawitacji. 1
Moralesq Opublikowano 30 Stycznia 2020 Autor #4 Opublikowano 30 Stycznia 2020 54 minuty temu, Robson79 napisał: A co masz w prefiltrze Eheima, oryginalne gąbki czy włókninę...? Jeśli to drugie, może się zdarzyć że przez jakiś czas będzie delikatnie puszczał pęcherzyki powietrza... Mam dwie oryginalne gąbki z prefiltra. Nic nie dokładałem. Jest jakiś sposób, żeby zaradzić na to puszczanie pęcherzyków powietrza?
Bartek_De Opublikowano 30 Stycznia 2020 #5 Opublikowano 30 Stycznia 2020 (edytowane) Może te gąbki masz już mocno zapchane? Odłącz prefiltr i niech przez chwilę pochodzi sama głowica, zobaczysz czy wtedy też będzie puszczać powietrze. Edytowane 30 Stycznia 2020 przez Bartek_De
Moralesq Opublikowano 30 Stycznia 2020 Autor #6 Opublikowano 30 Stycznia 2020 9 minut temu, Bartek_De napisał: Może te gąbki masz już mocno zapchane? Odłącz prefiltr i niech przez chwilę pochodzi sama głowica, zobaczysz czy wtedy też będzie puszczać powietrze. Gąbki regularnie czyszczone co tydzień. Pokombinuję z samą głowicą. Jeśli nie będzie puszczała bąbli, to znaczy, że trzeba będzie z wkładami w prefiltrze pokombinować. 1
Andrzej Głuszyca Opublikowano 30 Stycznia 2020 #7 Opublikowano 30 Stycznia 2020 Powyciskaj gąbki..z biegiem czasu ustanie. Albo włóż watę JBL Symec ( skuteczniejsza od gąbek). Jeżeli dalej będą bąbelki to wina pompy. 2
iquitos68 Opublikowano 30 Stycznia 2020 #8 Opublikowano 30 Stycznia 2020 6 godzin temu, Moralesq napisał: Witam. Mam problem z moim AC 2000. Podpięty mam do niego prefiltr Eheim. Głowica jest całkowicie zanurzona pod wodą a co jakiś czas pluje powietrzem. Ma ktoś jakiś patent na to? Kiedyś tez tak miałem. Okazało się, że źle złożyłem do kupy tą głowice. Dałem jakąś rurkę o mniejszej średnicy tam gdzie jest mocowana gąbka. Przez to powstawała kawitacja jak pisali poprzednicy. Ode mnie sprawdź po prostu czy wszystkie rurki przed ssaniem mają równą dużą średnicę. 2
Moralesq Opublikowano 31 Stycznia 2020 Autor #9 Opublikowano 31 Stycznia 2020 Problem rozwiązany. Przyczyną była dodatkowa rurka jaką dodałem. Chciałem aby głowica była pod lustrem wody a spód prefiltra zaraz nad piaskiem więc przedłużyłem ssanie dodatkową rurką Aquaela. To powodowało, jak pisaliście efekt kawitacji. Po pozbyciu się tej dodatkowej rurki i wpięciu prefiltra bezpośrednio w głowicę problem ustąpił. Dziękuję za pomoc i sugestie. Pozdrawiam.
Andrzej Głuszyca Opublikowano 31 Stycznia 2020 #10 Opublikowano 31 Stycznia 2020 52 minuty temu, Moralesq napisał: Po pozbyciu się tej dodatkowej rurki i wpięciu prefiltra bezpośrednio w głowicę problem ustąpił. Dziękuję za pomoc i sugestie. W takim razie temat zamykam.
Rekomendowane odpowiedzi